Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRAČ JE OPOMENA

Nacionalni stožer i dalje je psihološki iznimno važan

Zagreb: Od koronavirusa novooboljelih 14, dvije osobe preminule i 60 izliječenih
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
12.05.2020.
u 16:31

Bila bi velika pogreška da se s popuštanjem mjera ide prema ukidanju ili smanjenju javnih istupa Stožera, to više što njegov prvi čovjek i dalje, uz kvalitetne opće poruke, tvrdokorno odbija političke teme

Već polovicom travnja, čim smo osjetili da možemo lakše disati jer je broj novozaraženih pao na 37 uz tridesetak mrtvih, Ivan Lovrinović (PH) u Hrvatskom je saboru poručio kako Stožer treba ukinuti, ingerencije prenijeti na Ministarstvo zdravstva te konferencije držati svaki drugi dan jer je dio ljudi izluđen podacima o broju zaraženih i umrlih. Istraživanja su pokazala da većina misli drugačije, ali i da rejting HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića bilježi znatan porast.

Onda je Miroslav Škoro najavio kolaps države ako “nakon mjesec dana vladavine struke i besprizornog paradiranja aktualne vlasti” ne krenemo s normalizacijom života tumačeći kako je jedno uvesti mjere radi zaštite života i zdravlja, a drugo je koristiti ih za političke probitke. Zatim je i predsjednik države Zoran Milanović rekao kako je vrijeme da politika počne odlučivati, a ne struka. I tu su počele nevolje za Nacionalni stožer. Baš zato što ih većina građana podržava iako svi vide kako to donosi političke probitke vladajućima, našli su se na vjetrometini.

Prozvani su “stožerašima”, optuženi su za uzurpaciju vlasti i diktaturu mjera, pa se pokazalo kako nisu samo čelnik Stožera Davor Božinović i ministar zdravstva Vili Beroš članovi HDZ-a već ni Krunoslavu Capaku nije dopušteno da to zadrži za sebe i zapravo odbije reklamirati HDZ, a otkrivena je i ta “kap koja je prelila čašu”, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, koja je ni manje ni više nego podržavala predsjedničku kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović. Doduše, s obzirom na kritike koje trpi HDZ, ta su “otkrića” važna jedino po tomu što se pokazalo, koliko god to nekome heretično zvučalo, kad je teško, HDZ-ovci znaju, sposobni su organizirati se i imaju vještine kriznog komuniciranja koje su od iznimne važnosti radi stjecanja povjerenja građana u izvanrednim situacijama.

>> VIDEO Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Vidimo kamo vodi opuštanje

Naravno, da bilo što pođe po zlu, tko bi bio odgovoran nego politika koja je odabrala takav model. Sjetimo se, zvučalo nam je kao puko opravdanje smjene ministra Kujundžića, ali danas to fenomenalno zvuči čak i kao slučajnost, Plenković je 29 dana prije potvrde prvog našeg slučaja zaraze ustvrdio kako se Ministarstvo zdravstva mora pripremiti za obranu od šireće epidemije koronavirusa, što zahtijeva puni fokus ministra na te teme.

Kina je tada imala 132 mrtva, a izvan nje u svijetu je bilo 84 potvrđena slučaja zaraze. U subotu su “zastrašene žrtve zavjere u režiji politike i vodećih medija” opet došle na svoje. Na žalost, dobro je što nam se dogodio Brač, samo da posljedice ne budu teže. Sada vidimo kakvu štetu u kratko vrijeme virus može učiniti i kad se njegov domaćin ne kreće, već “kuriri” dolaze po njega. Sreća u nesreći je što se proboj dogodio na otoku, gdje je virusu teže u anonimnosti se pritajiti, a tu je i lakše prekinuti lanac prijenosa zaraze. Samo na primjeru dviju većih obitelji sada vidimo čemu vodi opuštanje i što znači kad broj zaraženih počne eksponencijalno rasti kao u onoj priči s dvostrukim brojem zrna žita na svakom sljedećem šahovskom polju.

Kad bi svaki od 22 zaražena virus prenio na samo dvije osobe svaka 24 sata, već na početku desetog dana bili bi zaraženi svi stanovnici Brača, njih više od 14.000, a dinamikom od tri osobe, već šestog dana. Ali tada ne bi bilo, kao sada, 4 posto mrtvih, dakle 560, nego bi dosegli udio žrtava kao na zapadu EU, što znači 1400, pa i više od 2000 mrtvih, ovisno o udjelu starijih od 70 i kronično bolesnih. I prekjučerašnji egzodus s Brača ilustracija je štete koju virus može učiniti. Sljedećih najmanje 14 dana Brač će trpjeti dodatne ekonomske posljedice sve i ako se epidemiološka situacija ne pogorša, a kakav će to psihološki trag ostaviti, tek ćemo vidjeti.

>> VIDEO Policija kontrolira putnike koji putuju trajektom s Brača u Split

Rat s virusom traje

Čuvajući sebe i bližnje, vidimo, doslovno je svatko od nas i čuvar kakve-takve turističke sezone, gospodarstva i naše budućnosti. Slučaj Brač opomena je svakom pojedincu, obitelji, obrtu, kafiću ili tvrtki, što se može dogoditi ako se opustimo i više ne prakticiramo izbjegavanje kontakta i razmaka, strogo pridržavanje higijenskih navika uz obvezno korištenje dezinfekcijskih sredstava. Živjeti i raditi se mora, ali s oprezom kao da je virus s nama. Ne treba štedjeti na zaštiti sebe i drugih jer bi nas to moglo puno skuplje koštati. Razmislite kolika je cijena samo višetjedne samoizolacije vas, obitelji, vaših radnika, kolega...

Psihologija potrošača, odnosno psihologija masa od samog početka je od elementarne važnosti za suzbijanje prijenosa koronavirusa. Stožer uz asistenciju medija ima iznimno važnu psihološku ulogu svojevrsnog nacionalnog sidrišta koje održava nužne tenzije i racionalan pristup te bi velika pogreška bila da se s popuštanjem mjera, a očito je kako se zbog gospodarstva sada išlo na maksimalni pokušaj kapitalizacije trenutačne povoljne epidemiološke situacije, ide prema njegovu ukidanju ili smanjenju javnih istupa. I u ovoj prijelaznoj fazi važan je psihološki učinak, svakodnevno podsjećanje da i dalje imamo posla s virusom, to više jer prvi čovjek Stožera i dalje uz kvalitetne opće poruke tvrdokorno odbija političke teme.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MaryLY98
MaryLY98
19:47 14.05.2020.

w​​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije