Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.08.2018. u 08:31

Vlasništvo je pravo, ali i obveza, a radnici Uljanika nisu zaštitili vlastitu imovinu

U jednoj od anketa 83 posto građana reklo je da ne želi nastaviti financirati škverove. Je li to posljedica popularizacije brojke od 30,6 milijardi kuna jamstava koja su od 1992. godine odobravana brodogradilištima ili je pak to vezano uz iskustvo teške ekonomske krize u kojoj su mnogi, poput zaposlenika Viadukta, gubili radna mjesta, trebalo bi pitati anketirane, ali je i iz te nereprezentativne anketice jasno da se čak i u Hrvatskoj stvorila kritična masa koja zagovara prestanak politike kupovanja socijalnog mira.

Prvi test toj tezi bit će spašavanje Petrokemije za koju država mora izdvojiti 450 milijuna kuna, odnosno preuzeti toliko njezinih dugova. Ako kao činjenicu uzmemo da Vlada ima podršku pri stavu da Uljaniku nakon osiguravanja dvije plaće više ne treba financijski pomagati, otvara se pitanje što napraviti s kompanijom koja jest strateška u kontekstu regionalnog i lokalnog gospodarstva.

Vlada bi svakako trebala lobirati za požurivanje odluke Europske komisije o planu restrukturiranja, a i vrlo ozbiljno promotriti taj plan koji podrazumijeva da porezni obveznici plate 2,5 milijardi kuna Uljanikovih dugova. Treba li zaista država ulaziti u nekretninski biznis s Končarom kao partnerom, što podrazumijeva aneks tog plana?

Pitanja su to koja će na red doći već za nekoliko dana, čim se smiri bunt radnika Uljanika, a to bi se moglo dogoditi već u petak, budu li dotad isplaćene plaće. Radnici u svojoj ljutnji na druge ne vide koliko su suodgovorni za svoju sudbinu. Vlasništvo jest pravo, ali i velika obveza, a kako su radnici, njihove obitelji i bivši kolege i suvlasnici 46 posto kompanije, moraju priznati da se nisu pobrinuli za vlastitu imovinu.

Da su tvrtku shvatili kao svoj dom ili automobil, vjerojatno ne bi dopustili da ih netko uništava, za što krive upravu Uljanika. Mogli su sami smijeniti i postaviti svoju upravu, imaju dovoljno glasova pa su stoga suodgovorni za propast tvrtke, s čime se moraju suočiti.

>> Pogledajte video štrajka u brodogradilištu 3. maj

Ključne riječi

Komentara 2

AO
ante.oreskovic75
11:36 29.08.2018.

Dajte konačno vlast anarhistima i Vitezova da sve ode k vragu!

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
08:33 29.08.2018.

Na Uljaniku mora stati kupovanje socijalnog mira i umjesto balkanskih bajki treba prevladati kontejnerska stvarnost i realnost bežanje za Irsku i Njemacku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije