Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.05.2018. u 08:02

Šutnja ili odmjerene reakcije hrvatskih i srpskih političara pokazuju da je Erdoganov izlet u BiH prvenstveno unutarbošnjačka priča

Teško se političarima u BiH oduprijeti sirenskom zovu Istoka i Zapada. Dok srpske i bošnjačke vlasti izjavljuju (ne)iskrenu ljubav Bruxellesu, srcem su u Moskvi ili u Ankari. Najzornije se to vidjelo u nedjelju za vrijeme predizbornog skupa turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu na kojemu je naglašavao političku, kulturološku, ekonomsku i svaku drugu povezanost s BiH. Iz Sarajeva je poručio: “Znate naš pozdrav, jedna zastava, jedna država, jedna domovina”.

Međutim, na skupu je Erdogan poslao ponajviše onih poruka koje nije izrekao. Prkosio je Europi, poručivši joj kako on i kad mu zabranjuju predizborne skupove u EU, može ih održati u njezinu dvorištvu (BiH) kada god hoće. Druga poruka, a koju također nije javno kazao, podrška je Sebiji Izetbegović, koja će se natjecati za SDA-ova kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Tu dužnost sada obnaša njezin suprug Bakir.

Da Erdoganov predizborni skup nije bio samo zbog izbora u Turskoj potvrđuje i činjenica da je dan uoči njegova posjeta Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara, odustao od kandidature za člana Predsjedništva. Imao je veliku podršku stranačke baze, a sve donedavno slovio je za izrazitog favorita. Tako je Sebija Izetbegović, i bez političkog iskustva i otvorene kampanje, postala najozbiljniji bošnjački kandidat. Erdoganova bliskost s obitelji Izetbegović svih ovih godina, a osobito u nedjelju, dodatno će je ojačati u utrci za bošnjačkog lidera.

Bakir Izetbegović i Recep Tayyip Erdogan
1/8

Šutnja ili odmjerene reakcije hrvatskih i srpskih političara pokazuju da je Erdoganov izlet u BiH prvenstveno unutarbošnjačka priča. Mnogo više predizborni skup bračnih parova Izetbegović i Erdogan zasmetao je bošnjačkim političarima koji se bore za isto biračko tijelo kao i SDA.

Ipak, Erdoganov posjet nije mogao proći bez posljedica za Hrvate. Sumnja se da su zbog njegova dolaska migranti koji su zaposjeli parkove u Sarajevu premješteni u Mostar. Time je taj vrući sigurnosni i humanitarni krumpir prebačen hrvatskim političarima. Suprotstavljanje ravnatelja policije da dođu u njegovu županiju ocijenjeno je kao antidržavni i antihumani čin. Apsurdno je da je u takvim optužbama prednjačio ministar sigurnosti Dragan Mektić koji, kao Srbin, nije ni pomislio svoj državnički i humanistički karakter dokazivati zbrinjavanjem migranata u Republici Srpskoj. Vlasti tog entiteta poručile su da migranti ondje nisu dobrodošli.

I tu se pokazuje koliko su Hrvati neravnopravni, pa samim tim i institucionalno slabiji, od drugih dvaju naroda. Njima se migranti, a očito i svi drugi problemi, mogu isporučiti bez pitanja i još uz bonus optužbe ako se, eventualno, pobune. Možda i zato što, za razliku od drugih dvaju naroda, nemaju svoju “državu u državi”, a izvan nje neku svoju Moskvu ili Ankaru. Odnosno moćne zaštitnike poput Putina i Erdogana.

Ključne riječi

Komentara 6

PP
pp
10:18 22.05.2018.

Bakir Babo me ostavio u amanet Izetbegović hoće Islamsku državicu u BiH po uzoru na očuha sultana Erdogana...a mi? Hoćemo ostavit Hrvate tamo da budu sretna turska raja? Opet. Jer je prvi put bilo tako dobro...

PP
pp
10:19 22.05.2018.

U Sarajevu ima više Arapa nego Hrvata i Srba zajedno. A sad eto nam i Turaka...o da, BiH ima svijetlu budućnost...

Avatar southman
southman
09:46 22.05.2018.

EU je jedina opcija kakvog takvog opstanka BiH u današnjim granicama. Odmakom bošnjaka od tog cilja, uz već poslovično znane stavove Dodika i srpske strane samo je voda na mlin nestanka BiH . OK. U konačnici će svatko svojim putem što i nije tako loša opcija za Hrvate u BiH.Ako Škoti mogu izglasati ostanak u EU unatoč Brexitu, mogu i Hrvati iz BiH ulazak u EU !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije