Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slovenka melania

'Na Trumpa nije pala zbog njegovih milijuna, već zato što je on kopija njezina oca'

Republican U.S. presidential candidate Donald Trump and his wife Melania leave the stage at his caucus night rally in Des Moines, Iowa February 1, 2016.     REUTERS/Jim Bourg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
26.02.2016.
u 15:00

U slovenskoj Sevnici, rodnom mjestu bivše manekenke Melanije Trump koja bi na jesen mogla postati prva američka dama, prijatelji je se rado sjećaju

Brojke su suhe ali znakovite. Floridski golf-teren Melanije Trump, supruge republikanskog favorita za sljedećeg predsjednika SAD-a, prostire se na pet četvornih kilometara, baš kao i njezin rodni grad, slovenska Sevnica. Melania danas živi u stanu na zadnje tri etaže Trumpova tornja u New Yorku. U tih 2800 četvornih metara moglo bi se ugurati 50-ak stanova iz zgrada u sevničkom naselju koje i danas nosi ime partizanskog borca Alojza Kolmana Maroka gdje je Melania živjela u djetinjstvu. Tik do Melanijine stare zgade prolazi Kvedrova cesta, glavna ulica u Sevnici. S jedne strane željeznička stanica, s druge tržnica i nekoliko dućana s odjećom te slastičarnica i cvjećarnica. Daleko je to od 5. avenije. Ali, odnekud se mora krenuti. Pa i prema Bijeloj kući.

– Tko? Melania Trump? – zbunjeni pogled mladog dostavljača Mirnasa Kameriča govori sve. Upravo je – nesvjestan povijesnog potencijala zgrade pred kojom stoji – izašao iz starog Melanijina haustora. Pljušti kiša i želi pobjeći u auto.

– Žena onog bogataša? Da, kažu mi da je iz Sevnice, ali se ovdje ne priča previše o njoj. Više smo o njoj doznali od novinara koji ovamo dolaze – kaže. Činjenica da bi ta 45-godišnjakinja rođena u njegovu mjestu mogla postati prva dama SAD-a ni najmanje ga ne impresionira. Je li to prilika za Sloveniju, inzistiramo. Hoće li Melania staviti Sloveniju u središte američkog interesa? Očekuju li se kakva ulaganja? I je li Melania najpoznatija Slovenka u svijetu? Na to se ipak nasmije i prezrivo frkne nosom.

– A niste čuli za Tinu Maze? – pita.

Ima on ozbiljnijeg posla, kao i većina od pet tisuća stanovnika tog grada kojih 70-ak kilometara udaljenog od Zagreba. Vozeći se cestom od Krškog prema Celju dolinom Save, Sevnicu se opaža iz daljine. S izmaglicom se miješaju dim i para iz dimnjaka tvornica. Industrijski je to grad koji je 60-ih godina prošlog stoljeća privukao ljude iz okolnih sela, poput Melanijinih roditelja Viktora i Amalije. Pogoni najpoznatije tvornice, Lisce, i danas bruje. Jutranjke, tvornica dječje odjeće, u kojoj je radila Melanijina mama i za koju je malena odrađivala modne revije po bivšoj državi, više nema.

– Sve smo bile manekenke kao djeca, bila je to masovna pojava u Sevnici – smije se Melanijina prijateljica Mirjana Jelančič dok razgovaramo u Melanijinu razredu u osnovnoj školi koju su obje polazile. Mirjana je danas tamo ravnateljica. Svatko je radio za “maminu” tvornicu, nastavlja. Melania, rođena kao Melanija Knavs, prije nego je ime prilagodila i germanizirala u Melania Knauss, nosila je odjeću Jutranjke i s mamom, dizajnericom, proputovala bivšu državu. Osim bavljenje modom, dodaje Mirjana sa smijehom, imale su sasvim normalno djetinjstvo u tipično socijalističkom, radničkom Naselju heroja Mareka. Iako su fasade obnovljene, na ulazima još stoje godine gradnje – 1969., 1971...

– Ona je stalno vukla neke knjige i čitala. Nalazile smo se ispred zgrade i igrale gumi-gumi, graničara... I štrikale – smije se Mirjana. Naučile su ih mame i djevojčice su plele.

– Nedavno mi se Melanijina mama požalila da joj je puna kuća pulovera i ostalog što je Melania isplela. “Nemam kamo s njima, sve si mislim da ih bacim”, jadala se. Nikako, rekla sam joj. Tko zna koliku će cijenu jednog dana postići na nekoj aukciji – smije se Mirjana.

Cijene rukotvorina zasigurno će porasti ako Melanijin suprug Donald Trump uspije u planu da u studenome pobijedi na izborima. Lani, na početku utrke za Bijelu kuću, slovio je kao redikul, no podrška javnosti, ali i pobjede na predizborima u Republikanskoj stranci pretvorile su ga u favorita pa je i potpredsjednik Joe Biden izjavio kako ga treba uzeti za ozbiljno. On igra na osjećaj straha kod građana, ošinuo je Biden kontroverznog i osebujnog poduzetnika i tajkuna, koji se bavi nekretninama i čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 4,5, a Trumpova bivša supruga Ivanka na 10 milijardi dolara, aludirajući na ksenofobične izjave o zabrani ulaska muslimanima u SAD i zidovima prema Meksiku zbog čega ga je kritizirao i papa. Očito takva retorika ima prođu kod dijela američke javnosti, na užas liberalne Amerike. Pa i sama Melania u jednom od rijetkih intervjua kazala je kako podržava supruga, ali da se u nekim stvarima ne slaže s njim te dodala kako zna da joj je suprug politički nekorektan. No Tumpova sklonost napadanju političkih protivnika ispod pojasa vratila mu se upravo u vezi Melanije. Trump je potpirivao teoriju da predsjednik Obama nije rođen u SAD-u, već u Keniji, a tu je agendu podržala i Melania u jednom od TV nastupa, na što ju je voditeljica podrugljivo upitala je li i od nje Donald pri prvom susretu tražio rodni list. Melania je pak stoički odgovorila kako je iz Slovenije i kako su njeni papiri čisti. No nije trebalo dugo da se u medijima pojavi priča kako je za njezino idilično odrastanje u savskoj dolini bila zaslužna činjenica da joj je tata bio u Komunističkoj partiji. Partija mu je, vrištali su naslovi, pomogla i da se iz radničkog stana preseli u veću kuću u predgrađu Sevnice, a kao dokaz pokazivani su izvaci iz arhiva.

Bila je jako kreativna

– Ne znam – iskrena je Mirjana: – Njezin tata imao je trgovinu autodijelova u Ljubljani i stalno je putovao između Sevnice i Ljubljane. Puno je radio. Kad je otišao u mirovinu, vratio se u Sevnicu.

Melanija je pak krenula suprotnim smjerom od tatina. Prema Ljubljani pa dalje na zapad, u zagrljaj čistog kapitalista.

– Uvijek je govorila da želi raditi u modnoj industriji, ali ne kao manekenka, već kao dizajnerica. Bila je jako kreativna. Prekrajala je odjeću. Na sve što je dobila odmah bi dodala nešto svoje, nešto bi našila. Čak se sjećam da je učiteljica jednom pozvala roditelje u školu i prigovorila da ne može tako odjevena na nastavu. Jednostavno je odskakala od uniformiranosti ostale djece. Zato nas nije ni čudilo kad je odabrala srednju školu za dizajn u Ljubljani i tamo se preselila, a poslije studirala dizajn – govori.

U Ljubljani ju je 1987. otkrio fotograf Stane Jerko pa je uskoro hodala modnim pistama i pozirala pred fotoaparatima u Francuskoj i Italiji i naposljetku u Americi. Tamo je 1998. na zabavi srela Donalda Trumpa. Vjenčali su se 2005., a sljedeće je godine rodila sina Barrona.

Je li je trudnoća učinila sentimentalnom ili je razlog drugi, ne zna se, no krajem 2005. donirala je sevničkom Domu zdravlja 25 tisuća dolara. Za taj su novac kupili ambulantno vozilo. No Melaniju nisu vidjeli – ček su predali njezini roditelji. Navodno je prije braka kratko boravila kod kuće, a Donald je došao po nju na Bled, ali u Sevnicu nije kročio. Nije ni njihov sin Barron. Razlog? Nije jasan. Najstariji Trumpov sin, Donald mlađi, kojeg je dobio u braku s još jednom ženom slavenskog porijekla, Ivanom, ljeta je provodio kod djeda Miloša u Češkoj.

– Pretpostavljam da je postala opreznija, pogotovo otkako je postala majka. S druge strane, njezina mama kaže da pomno prati i sprema sve što se u ovdašnjim medijima objavi o njoj. I sin Barron jako dobro govori slovenski – dodaje Mirjana. Na pitanje što Melania zapravo radi po cijele dane, osim što dizajnira nakit, kaže: – Njezina mi je mama rekla da je cijele dane sa sinom, pogotovo prije nego što je krenuo u školu. Kažu da Donald ode rano ujutro i nema ga po cijeli dan.

Melanijini roditelji veći dio godine provedu u SAD-u gdje im živi i starija kći. U Ameriku su otputovali prije dva tjedna, kažu nam njihovi susjedi u novom dijelu Sevnice. Jedna od starih susjeda, gospođa Marija Volk, sjeća se Melanije.

Uvijek nas je smirivala

– Jako lijepa curica – kaže. Hoće li postati žena predsjednika? Ne zna, sliježe ramenima. Doduše, zna da Melanijina mama ima malo veću mirovinu od njene. Postane li Melania zaista prva dama SAD-a, bit će tek druga u povijesti koja nije rođena na američkom tlu. Ne želi nagađati o preseljenju u Bijelu kuću, već samo kaže da će – ako do toga dođe – biti “tradicionalna prva dama”. A baš bi to mogao biti problem. Tijekom godina uloga supruge predsjednika stopila se u nezgodan amalgam domaćice i karijeristice. Javnost u SAD-u nije uvijek dobrohotna prema njima: ako ništa ne radi, onda je lijenčina. Ako se angažira, kao što se Hillary Clinton pokušala pozabaviti reformom zdravstvenog sustava, onda joj poručuju da “nisu nju birali za predsjednicu”. Kakva bi Melania bila prva dama, pitamo Mirjanu. Prigovaraju joj da je hladna.

– Nije uopće – odgovara. – Ona je smirena i staložena i sklona kompromisu. Kad smo se, kao djeca, posvađali, ona bi nas smirivala. Nju se nije moglo uvući u svađu.

Je li Melania uspješna, pitamo. Malo razmišlja.

– Mislim da jest. Radi posao koji voli i za koji se školovala, dizajnira nakit – odgovara.

I pitanje koje iz zlobe ili znatiželje svi pitaju. Zašto se udala za Trumpa? Je li zbog novca?

– Ja imam drugu teoriju – kaže prijateljica. – Donald je kopija Melanijina oca. I fizički, crtama lica, i po karakteru. Radoholičari, uvijek u poslu. Mislim da je na to pala.

>> Hoće li Slovenka postati američka prva dama?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije