Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.06.2019. u 20:31

Johnsona se optužuje za “loše vođenje javnog ureda”, što je rijetko kazneno djelo koje je uvedeno još u 13. stoljeću i za što je predviđena kazna doživotnog zatvora

Bivši londonski gradonačelnik i bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, kandidat za nasljednika Therese May na čelu Konzervativne stranke, pa i vlade, mogao bi biti procesuiran zbog lažnih informacija kojima je utjecao na rezultate referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Sutkinja Margot Coleman odlučila je pokrenuti proces na osnovi privatne tužbe mladog poduzetnika Marcusa Balla, koji je uspio skupiti 400 milijuna funti za proces. Johnsona se optužuje za “loše vođenje javnog ureda”, što je rijetko kazneno djelo koje je uvedeno još u 13. stoljeću i za što je predviđena kazna doživotnog zatvora. Laž kojom je Johnson zavarao birače jest da Velika Britanija tjedno šalje 350 milijuna funti u fondove EU, a taj se slogan mogao vidjeti i na londonskim autobusima. Toliko puta ponovljena laž dovela je do Brexita izglasovanog 2016.

Johnson bi se trebao pojaviti na sudu unutar 3-4 tjedna i nakon toga će Coleman odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti proces. Bude li pokrenut, počet će nakon šest mjeseci, a tada bi Johnson već mogao biti premijer. Ballovi odvjetnici kažu da je Johnsonovo držanje bilo “neodgovorno i nepošteno”, a “demokracija zahtijeva odgovorne i poštene političare”.

Johnsonovi branitelji drže da odluka sutkinje da prihvati tužbu “minira demokraciju”. Ne volim spominjati svoje tekstove, ali svojedobno sam napisao da bi se možda mogli poništiti izborni rezultati kada se utvrdi da je neki političar zavarao birače isto kao što se poništavaju izbori kada birač vara. U Italiji se također pokreću sudski procesi protiv dužnosnika osumnjičenih da su zlorabili svoj položaj ili bili korumpirani. Neki to ocjenjuju kao miješanje sudstva u politički život. Bivši sudac istrage čistih ruku Antonio Di Pietro nakon procesa devedesetih godina ušao je u politiku i bio je loš političar. Bilo je još sudaca koji su ušli u politiku i nisu uspjeli.

Suci i tužitelji jedna su vlast i nije dobro da se pojavljuju u drugoj vlasti, jer tada žele svaku grešku uvesti u kazneni zakon. Ali, to će se vjerojatno događati sve dok političari sami ne budu čistili njihovu košaru od trulih jabuka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije