Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.03.2020. u 15:11

Kao izazivači, Miro Kovač, Penava, Stier i Brkić, bili su autsajderi i prije provale koronavirusa, no prije još mjesec dana sigurno su imali veće šanse nego sada, na izborima u jeku rata protiv virusa.

U uvjetima poluratnog stanja, zbog koronavirusa koji zastrašuje naciju, Andrej Plenković kao premijer dobro vodi državu i upravlja krizom i to je sigurno utjecalo da njegova pobjeda na unutarstranačkim izborima u HDZ-u bude toliko nadmoćna.

Drugi razlog za toliku nadmoć jest već opjevano pravilo da HDZ-ovci ne vole nikakve rizike dok su na vlasti, a rizik bi bio da su svoj glas dali drugoj alternativnoj političkoj opciji koja je izazvala Plenkovića na megdan. Strah od neizvjesnosti od virusa i goli, čisti pra- gmatizam, kao i egzistencijalna veza tisuća članova HDZ-a, čiji poslovi i pozicije izravno ovise o tome da je HDZ na vlasti, značajno su kumovali uspjehu Plenkovića. Osim toga, Plenković se za te izbore unutar HDZ-a odlično pripremio, dobar mu je bio odabir kandidata unutar tima, pa se i to poklopilo s prethodno navedenim sudbinskim razlozima. Kao izazivači, Miro Kovač, Penava, Stier i Brkić, bili su autsajderi i prije provale koronavirusa, no prije još mjesec dana sigurno su imali veće šanse nego sada, na izborima u jeku rata protiv virusa. Tako nadmoćnoj pobjedi Plenkovićevog tima pridonijele su, naravno, i kvalitete i karakter njegovih protivnika. Ambicije mladog i drčnog Ivana Penave razbile su se o aureolu dokazanog ratnika i veterana, svima u HDZ-u dragoga Tome Medveda. Slavonci su Anušića pretpostavili Tolušiću.

Mirni, nekonfliktni i prijateljski Butković također je veliki pobjednik ovih izbora. S potpuno autsajderske pozicije, pa i zato što je pokazao najveću hrabrost, Miro Kovač je i u takvoj atmosferi nacionalne krize, ipak dobio časnih 20 posto potpore članstva. Dobili smo i odgovor hoće li najveći borac protiv klijentelizma, pogodovanja i korupcije Davor Ivo Stier biti zbog toga od članstva nagrađen ili kažnjen. Bio je kažnjen. Nakon što je riskirao i u zadnjoj fazi unaprijed izgubljenih predsjedničkih izbora službeno preuzeo vođenje kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, te po prvi put na nekim izborima izgubio, Milijan Brkić Vaso u ove je izbore ušao s ošteće- nom aureolom, kasno i nedovoljno ambiciozno. Platio je tešku cijenu i doživio potpuni politički krah. Ako je pametan, a jest, Plenković se, zasad, vjerojatno neće osvećivati izazivačima. Oni su već dovoljno, nakon ovih izbora, marginalizirani. Kako predstoje parlamentarni izbo- ri, a ovi izbori unutar HDZ-a su samo uvećali unutarnji deficit i još dodatno oslabili njegovo desno krilo, bilo bi vjerojatno logično da Plenković sada “pomiluje” bar jednog od gubitnika, a to bi bio Davor Ivo Stier.

On bi sigurno mogao biti “smokvin” list i osoba koja bi nakon parlamen- tarnih izbora mogla HDZ-u poslužiti kao most prema političkim snagama desnice kada krenu pregovori o po- stizbornoj koaliciji. No, kada bi Stier i poželio takvu ulogu, pitanje je da li moćnom Plenkoviću sada uopće treba smokvin list. Ovakav rezultat izbora u HDZ-u svakako ide na ruku desnijim političkim opcijama u Hrvatskoj. Sudeći po izlaznosti od 65 do 70 tisuća članova, za pretpostaviti je da članstvo više ne broji 211 tisuća, jer bi vjerojatno i u ovim uvjetima na tako važne izbore izašlo više od 30 posto njih. No, bez obzira na te spekulacije, činjenica jest da članovi HDZ-a i birači HDZ-a nisu jedno te isto. Dio birača HDZ-a bit će poprilično nezadovoljni zbog tako moćne pobjede Plenkovića, što će samo učvrstiti njihovu odluku da svoj glas preliju državotvornijim i suverenističkim opcijama. Da je to političko tržište koje u Hrvatskoj ima perspektivu vidi se po sve jačoj gužvi na desnom spektru.

Škorina politička platforma još nije definirana i ne zna se hoće li formirati desnu zajednicu u kojoj će biti i Most i razne suverenističke opcije. Bez obzira na to, Andrej Plenković je sada pobjednik. Uspije li do kraja suvereno broditi i završiti krizu s koronavirusom, to bi vremenski moglo koincidirati sa završetkom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i na valu toga mogao bi stranku i naciju pripremiti za parlamentarne izbore i prije jeseni. Nakon, u najboljem slučaju polovične turističke sezone i optimizam nacije će biti polovičan, a nezadovoljstvo veće. A tada bi već birači mogli biti skloni traženju promjena. Članovi HDZ-a nisu željeli promjene i oni i Plenković zaslužuju jedni druge. No, pravi ispit zrelosti ove formule slijedi na “pravim” izborima, onima za parlament. 

Ključne riječi
HDZ

Komentara 41

DE
densokubura
15:26 16.03.2020.

opet se plaćaju komenteri salamama

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
16:04 16.03.2020.

Ovi izboru u HDZ-u pokazali su dvije stvari. Prva je ta da lažu o broju članova i to barem dvostruko. Druga je ta da je pošten svijet odavno napustio HDZ što se vidi po rezultatu ako nije i on lažiran. To je odlična vijest za Škoru i domojube.HDZ je gotov.

MO
morituriite
17:06 16.03.2020.

Adz-enjare će doživjeti takav debakl na izborima da čak i mene hvata susramlje pri pomisli na poniženje koje će doživjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije