Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.07.2020. u 08:45

Je li Hrvatska mogla, kao što je to uspjela s Njemačkom, Austrijom i Slovenijom, slomiti i nepovjerenje Nizozemske?

Uvijek su jadranski turistički radnici ljeti u punoj pripravnosti. Stvari se i u normalnim godinama mogu promijeniti u zadnji tren. I što se gostiju tiče, i što se tiče konkurencije čiji se svaki potez može izazvati lančanu reakciju, pa i drugi moraju korigirati cijene, pojačati promociju ili već nešto slično.

Kako je biti turistički radnik ove godine, ne treba posebno objašnjavati. U sličnim okolnostima se nikada nije radilo, stvari se mijenjaju preko noći, situacija je neizvjesna praktički sve dok gost ne prijeđe hrvatsku granicu. No, i kad jednom dođe, posao nije završen. Neka promjena u njihovoj zemlji, kao što je, recimo, nedavna odluka nizozemske vlade da stavi Hrvatsku na narančastu listu, uznemiri i one koji se već uvelike kupaju i sunčaju. Sve skupa, stresa nikad više, a ishod manje izvjestan nego ikada.

U sezoni nakon koje svi u turizmu zaslužuju dugi kolektivni godišnji odmor - naravno, neće si ga moći priuštiti, jer uskoro počinje borba i za 2021., dakako, ima i propusta. Ili se, u najmanju ruku, neke stvari moglo malo bolje odraditi. Je li Hrvatska mogla, kao što je to uspjela s Njemačkom, Austrijom i Slovenijom, slomiti i nepovjerenje Nizozemske? Preporuku nizozemske vlade svojim državljanima da nakon posjeta Hrvatskoj odu u samoizolaciju, naime, mnogi će poslušati, i to je novi minus Hrvatskoj. Također, dobar je trenutak i da se zapitamo jesu li zaboravljeni gosti iz Italije?

Turizam se snažno orijentirao na zemlje iz kojih turisti mogu doći automobilima, što se pokazalo kao pun pogodak. U tom trenutku Italija, koja spada u autodestinacije, nije bila u prvom krugu interesa zbog velikog broja zaraženih. No, užasne slike s vrhunca pandemije u toj zemlji kao da su se zamrznule u glavama naših turističkih radnika. A takav si luksuz ove sezone ne mogu priuštiti. U vrijeme korone odluke se preispituju svaki dan, a u zemlji koja nam je lani dala zamalo 1,2 milijuna gostiju, situacija se stubokom promijenila.

Novozaraženih, dakako, svakodnevno ima, ali u odnosu na broj stanovnika u prihvatljivim brojkama. K tome, na Jadran se priziva, recimo, Britance, koji se također nisu riješili korone, a Talijane, kojima je puno lakše doći u Hrvatsku, kao da se otpisalo....

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
09:25 29.07.2020.

Ne znam zašto je samo u turizmu teško. Čim se druge grane privrede razlikuju? Istina je, da je turistika, građevinarstvo, auto industrija najosjetljivija na krize, a prehrambena, farmaceutska najmanje. Treba se suočiti s relanošću i slatkih kolačića koji padaju s neba sami od sebe ove godine neće biti, a kriza kojoj nitko ne vidi kraja tek će se zahuktati.

AN
antiekstremist
09:00 29.07.2020.

80% talijana je uvijek dolazilo u kolovozu. Tko kaže da neće i ove godine doći ?

EL
EldersWisdom
11:50 29.07.2020.

Britanci trose 10x vise od Talijana, zato ih svi prizivaju. Jedino cega jos nisu svjesni je da kad neka destinacija dodje na glas kao "Britanska", civilizirana Europa tu vise ne dolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije