Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.11.2018. u 08:12

Imati zajedničku obranu znači imati i zajedničku vanjsku politiku, tj. daljnje učvršćenje EU

Nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio prijedlog o stvaranju zajedničke europske vojske, tu je ideju sada ponovila i njemačka kancelarka Angela Merkel, što znači da su o tom prijedlogu Pariz i Berlin raspravljali već dulje vrijeme.

Učvršćuje se tako osovina Pariz – Berlin i zbog europskih izbora koji će se održati u svibnju 2019. godine. Kada govore o europskoj vojsci, i Macron i Merkel kažu da ona nije u suprotnosti s NATO-om, nego komplementarna s njime. Američki predsjednik Donald Trump protivi se stvaranju europske vojske, a ruski predsjednik Vladimir Putin naziva to “dobrom idejom”.

Emmanuel Macron prima uzvanike
1/15

Prije Merkel Macronovu su ideju o stvaranju zajedničke vojske poduprle njemačka ministrica obrane Ursula Von der Leyen i kandidatkinja za čelnicu demokršćana (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer. I to dokazuje da će stvaranje zajedničke vojske biti tema i predizborne kampanje za Europski parlament. Jer, imati zajedničku obranu znači imati i zajedničku vanjsku politiku itd., odnosno daljnje učvršćenje EU. Istina, ideja o zajedničkoj vojsci postoji od kada su se europske države počele ujedinjavati. Francuska je pedesetih godina taj prijedlog stavila u ladicu.

Velika Britanija, koja je kasnije ušla u zajednicu, smatrala je da europska vojska uz postojeći NATO nije potrebna. Sada London izlazi iz EU, a Pariz staru ideju izvlači iz ladice jer, kako kaže Macron, potrebno je zaštititi europske granice. Merkel je dodala i da “prava europska vojska” znači i pokazivanje svijetu da u Europi više neće biti ratova jer će francuski, njemački, finski, poljski... vojnici biti rame uz rame.

Mogu li tzv. populističke ili suverenističke stranke odbaciti takav prijedlog?

Ne mogu kazati da ne žele europsku vojsku, nego samo nacionalnu da bi mogli suvereno ratovati. Ili reći da ne žele čvršću europsku granicu kada su do sada upravo upozoravali na rupe na toj granici. Europska vojska na određeni je način i odgovor Trumpu koji traži veći financijski udio europskih država u NATO-u. No, vjerojatno će se od ideje do njezina ostvarenja još počekati, premda bi europska vojska bila nekom vrstom jamca mira u Europi.

Pogledajte video o Angeli Merkel

Komentara 2

LU
Lujo123
10:44 15.11.2018.

silvek - s tobom nema smisla diskutirati jer ti buš za te soroševe škude prodal i vlastitu mater, ali ima jedna činjenica koja vrišti do neba - borba elitista-fašista protiv demokrata-populista se nastavlja! Pogledaj u rječnike značenje tih riječi! Elitisti-fašisti postaju sve agresivniji (već puno puta viđeno u povijesti) što više gube "tlo pod nogama"!

LU
lunar777
10:44 20.11.2018.

Drug Silvije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije