Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.02.2020. u 09:29

Slovenski premijer Marjan Šarec tako se čudio tome što Hrvati na granici sa Slovenijom pitaju vozače odakle dolaze i uzimaju im, kako je kazao, bris.

U Hrvatskoj su se pojavili prvi slučajevi zaraze novim koronavirusom i sve nadležne službe aktivirale su se kako bi se suzbilo njegovo širenje.

Na graničnim prijelazima, prvenstveno prema Sloveniji, provjeravaju se svi koji ulaze u RH kako bi se detektiralo one koji su dolaze s područja zahvaćenih koronavirusom, u ovom slučaju sa sjevera Italije. Hrvatski epidemiolozi, liječnici, civilna zaštita i sve druge službe dobivaju pohvale od znanstvenika i drugih stručnjaka za to kako odrađuju svoj posao s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa. A onda su se jučer javili slovenski poličari. Slovenski premijer Marjan Šarec tako se čudio tome što Hrvati na granici sa Slovenijom pitaju vozače odakle dolaze i uzimaju im, kako je kazao, bris.

Njemu smetaju gužve i kolone koje zbog toga nastaju. Ta mjera, smatra slovenski premijer, nanosi ekonomsku štetu. Hrvatsku je napao i slovenski ministar zdravstva Aleš Šabader koji tvrdi da mjere koje se provode nisu učinkovite. I on se sažalio nad ljudima koji stoje u kolonama. Hrvatska pak odlukom Kriznog stožera Ministarstva zdravstva provodi zdravstveni nadzor nad putnicima koji su doputovali iz područja zahvaćenih koronavirusom. I to sad slovenskim političarima smeta. Oni sad odjednom suosjećaju s ljudima koji dugo čekaju na prelazak granice, žao im je i poduzetnika koji zbog toga trpe štetu.

A puno veće gužve i kolone nisu im smetale kad su njihove granične službe provodile sustavne kontrole putnika na granici s Hrvatskom, čak i u jeku turističke sezone. Tad nisu suosjećali s ljudima koji su satima čekali da prijeđu granicu. Te puno duže kolone nisu tad nanosile ekonomsku štetu. Slovenske vlasti nisu se brinule o tome ni kad su počele postavljati žilet-žicu uz hrvatsku granicu.

Taj suludi potez opravdali su sprečavanjem ilegalnog ulaska migranata u Deželu. Iako je migrantska kriza odavno prošla, žilet-žica i dalje stoji uz hrvatsku granicu, čak je u međuvremenu i pojačana. Slovenski političari nikad nisu kukali o tome koliko štete donosi ta nehumana mjera, pogotovo lokalnom stanovništvu s obje strane granice. A sad možda misle da se žilet-žicom može spriječiti i ulazak koronavirusa. 

Komentara 1

BO
boris
11:44 28.02.2020.

prepametni smo, ali samo za sebe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije