Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.09.2019. u 08:45

U Europi s rastućim nacionalizmima trebalo bi zajednički izučavati prošlost

Može li kip pokvariti prijateljske dobrosusjedske odnose između dvije zemlje? Hrvatska kaže da može, objavljuje talijanska televizija RAI, te dodaje kako na to vlast desnog centra u Trstu odgovara kako su polemike umjetno stvorene. Kip razdora je onaj talijanskog pjesnika i kontroverznog političara Gabrielea D’Annunzia koji je 12. rujna na tršćanskom Trgu della Borsa otvorio gradonačelnik Roberto Dipiazza.

A, to je točno na dan stote godišnjice D’Annunzijeva ulaska s 2600 vojnika talijanske kraljevske vojske, zvanih legionari, u Rijeku koju su tada, poslije Prvog svjetskog rata, htjeli i Italija i novonastala Kraljevina SHS. D’Annunzio je ušao u Rijeku i proglasio je talijanskom. Ta okupacija trajala je 16 mjeseci te je D’Annunzia iz Rijeke najurila talijanska vojska. Zatim su dvije kraljevine potpisale u studenome 1920. u Rapallu ugovor kojim Rijeka postaje slobodna država.

D’Annunzijevu okupaciju Rijeke u Italiji nazivaju “impresa”, odnosno D’Annunzijevo poduzimanje. Nacionalist, kakav je bbio D’Annunzio, držao je kako će to njegovo “poduzetništvo” koristiti Italiji u pregovorima za sudbinu Rijeke. Podizanje kipa D’Annunziju u Trstu izazvalo je i u Italiji mnoga protivljenja, ali i odobravanja. Dipiazza kaže kako je Italija puna ulica i škola s D’Annunzijevim imenom pa ne shvaća zašto se podižu polemike zbog kipa. D’Annunzio je, zajedno s sindikalistom-socijalistom Alcesteom De Ambrisom, napisao Kvarnersku povelju, neku vrstu ustava za Rijeku. U tom dokumentu ima i mnogo suvremenih i demokratskih ideja.

Na jednu gradsku inicijativu reagirala je vlada (hrvatska) jedne države. Suštinski možda ispravno, ali vjerojatno ne i formalno. D’Annunzia se još izučava u Italiji. Je li bio fašist? Povjesničar prof. Raoul Pupo kaže da D’Annunzio nije bio fašist već “jedan od ubojica talijanske demokracije”. U svakom slučaju, njegov kip ne bi trebao pokvariti dobrosusjedske odnose, već bi se u Europi s rastućim nacionalizmima trebalo zajednički izučavati prošlost kako ne bi došlo do novih “impresa”.

1/7

Komentara 1

DU
Deleted user
19:34 13.09.2019.

Nije to samo prica oko tog kipa.Pa sta je izjavio onaj digich Tajani ili kako u EU nedavno?Italiji se odavno bira gradolnacenik Zadra u egzilu..Doduse i u Hrvatskoj ima ulilca ustaskog kvislinga Mile Budaka tako da je u jenu rukuku neozbiljno kritizirati fashizam u Italiji dok se simbole njihovih slugu - ustasha dio Hrvata smatra "starim hr pozdravom".Samo jedan pozdrav je ispravan drugari : Smrt fashizmu (i domacim slugama fashista i nacista) sloboda narodu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije