Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2020. u 09:05

Zakon bi vjerojatno bilo jedino što bi proizvođače moglo natjerati na jedinstvene punjače

EU je, čini se, odlučan u tome da dovede u red svjetske tehnološke divove. Ovaj je put na tapeti europarlamentaraca nova-stara inicijativa o univerzalnim punjačima za pametne telefone i ostale prijenosne uređaje.

Prije šest godina Komisija je pokušala s Direktivom, na lijep način, postići svoj cilj, koji nije obvezivao proizvođače mobitela, nego im je tek sugerirao kako bi bilo poželjno da svi imaju isti standard kada je riječ o punjenju mobitela. Pritisak koji traje već više od desetljeća tada je izgledao kao moguća misija jer su proizvođači mobitela pristali i načelno se dogovorili upravo da ugrade i postignu isti standard. Tada je na tržištu bilo 30 različitih punjača jer je svaki proizvođač imao različit.

Tako su na tradicionalnom kongresu mobilne industrije u Barceloni još 2009. postigli dogovor o jedinstvenom punjaču. Za dogovor su bili Nokia, Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, T-Mobile, Orange, AT&T i Vodafone. Dogovorili su sve riješiti do 2012., a odabrali su micro-USB kao standard. Jedino Apple sa svojim iPhoneom i iPadom nikada nije ni načelno pristao biti dio te inicijative. Ostali su dogovor zapravo i ispoštovali jer donedavno je, osim Appleovih uređaja, bilo moguće istim punjačem puniti sve ostale. Unatrag pet godina iz Kine su stigli smartfoni koji su to jedinstvo oko micro-USB-a razbili i uveli novi USB-c punjač.

Činjenica je da bi univerzalni punjač pojednostavnio život potrošačima, premda s obzirom na rast broja gadgeta koje treba puniti i koje posjedujemo, poput satova, narukvica, elektroničkih cigareta... jedan punjač, pa makar bio i univerzalan, nije dovoljan. No zasigurno bi se smanjio i broj elektroničkog otpada kada bi inicijativa bila prihvaćena. Sporno je da i oni proizvođači koji su bili “za” sada to vjerojatno više nisu. Jedino bi jedinstveni zakon koji propisuje standard jednak za sve kad je riječ o punjačima i koji bi u suprotnom onemogućavao ulazak na tržište EU možda bio učinkovit. Komisija koja se bavi svjetskim tehnovelikanama i kad je riječ o porezu, tržišnim utakmicama i monopolu, na čelu s potpredsjednicom M. Vestager, s obzirom na zamah i stav koji je zauzela prema tehnodivovima, mogla bi to i odraditi.

Komentara 3

DI
Dingo
05:05 22.01.2020.

Novinaru jedini koji se ovdje ne drži standarda je Apple. Iako Samsung u mnogočemu kopira (podrška, poslovanje, precjenjivanje) ipak se drži USB standarda i stari punjači i punjači drugih androida se mogu koristiti i kompatibilni su za podatkovnu i funkciju napajanja. Jedino što je u međuvremenu došlo do promjene sa mikro USB na USB-C standard.

Avatar dras32
dras32
15:19 15.01.2020.

Ništa od toga, sad više uopće nije poanta u obliku priključka već u potpuno različitim standardima brzog punjenja koje su razvili pojedini proizvođači gadgeterije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije