Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.11.2019. u 12:12

HDZ je žrtva vlastitog oružja – podgrijavanja hrvatsko-srpskog neprijateljstva

Burne reakcije na najavu dolaska Aleksandra Vučića na skori kongres Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu svjedoče o nezrelosti hrvatske politike koja već godinama odnose sa Srbijom nije u stanju svesti u realne okvire.

Hrvatska je već sedmu godinu članica Europske unije kojoj se i Srbija pokušava pridružiti i ne može se reći da je u tome osobito uspješna. Srbija je pregovore s Unijom počela 2014., a do danas je otvorila samo 17 poglavlja. Hrvatska kao članica odlučuje o sudbini Srbije, baš kao što je prije desetak godina Slovenija odlučivala o Hrvatskoj, a sjećamo se kako je to izgledalo. Prije točno jednog desetljeća Hrvatska se pridružila i NATO-u, čime je ispunila jedan od svojih ključnih strateških ciljeva i došla pod obrambeni kišobran najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu. Srbija je na nesigurnom Balkanu formalno vojno neutralna.

I u većini drugih područja Hrvatska je uspješnija od Srbije, baš kao što je i susjedna Slovenija uglavnom uspješnija od Hrvatske. Dok je hrvatski BDP sada na 62 posto prosjeka EU, BDP Srbije samo je na 30 posto tog prosjeka, ali i Hrvati i Srbi mogu samo ljubomorno pogledavati prema Slovencima koji se polako približavaju europskom prosjeku i sad su na nešto više od 80 posto.

Hrvatska je pobijedila u ratu, a zatim je ušla u EU i NATO. Hrvatski građani slobodno putuju cijelim svijetom. I umjesto da nasjeda na svaku provokaciju koja dolazi s druge strane Dunava i da se ponaša kao prznica kojoj je samo do svađe, hrvatska bi se politika trebala ponašati u skladu s tim činjenicama. Pa ipak, u odnosima sa Srbijom Hrvatska kao da nema dovoljno samopouzdanja i samopoštovanja, stalno se podgrijava hrvatsko-srpsko neprijateljstvo i stvara ratna atmosfera, kao da je rat tek završio.

Pritom valja naglasiti da je dosad u tome najagilniji bio upravo HDZ, stranka koja se najviše hranila umjetnom proizvodnjom neopravdanog straha od Srbije i Srba. U ovoj zadnjoj epizodi s Vučićevim dolaskom u Zagreb samo su se promijenile strane. Plenković i HDZ sada su postali žrtve vlastitog oružja, kojim se upravo HDZ proteklih godina i desetljeća najviše služio. 

Ključne riječi

Komentara 22

ME
medvedgrad
12:46 10.11.2019.

Jel ovo pitanje usmjereno VL?

DU
Deleted user
12:25 10.11.2019.

Članak nije objektivno pisan, tj. dosta utipkati u tražilicu Vučić Hrvatska pa ćete dobiti cijeli kronološki prikaz nevjerojatno čestih nasrtaja Vučića na Hrvatsku, a zbog znane naravi odnosa HR-Srbija, odgovore nije trebalo dugo čekati. Uglavnom, stječe se dojam da je Hrvatska Vučiću neki ispušni ventil odnosno dokazuje na njoj da je "pravi Srbin" - kao kamuflažna zavjesa za očajno stanje na Kosovu. I onda srbijanski puk "popije" svaki put to Vučićevo "prangijanje" po Hrvatskoj - dosta se osvrnuti na naslovnice Kurira koje vrište od bombastičnih naslova gdje se Hrvatsku optužuje za ovo ili ono. Ukratko, Vučić ne mijenja ćudić i Hrvatska je pogodna meta, jer neg. emocija ne manjka u srbijanskom puku i medijima, a "ciganska anestezija" oko Kosova time uspješno radi.

Avatar Sajko
Sajko
12:43 10.11.2019.

pa nije baš samo se HDZ svađao sa opankom čino je to i zokica sa onom izjavom muhe i šaka jada hehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije