Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2019. u 13:06

Razlaz bi bio najpošteniji potez jer HDZ i HNS više nemaju što izgubiti, osim izbora

Čini se da Matija Posavec nije baš posve slučajno stekao zvanje menadžera u političkom marketingu i menadžera za odnose s javnošću. Isto tako, čini se da predavanja nije prespavao, u stvari, gotovo je sigurno da ih je slušao s posebnom pozornošću, upijajući znanja i iščekujući svoj trenutak. Pa ga je i dočekao.

Već ga otprije časte epitetom najuspješnijeg hrvatskog župana, za što postoji uporište ima i u međunarodnim razmjerima otkako je ugledni Financial Times objavio da je njegova, Međimurska županija najpogodnija regija za uspješno poslovanje, ne jednom nego dvaput. Jer, ustrojio je efikasni javni aparat, povukao milijardu kuna iz dostupnih fondova Europske unije, ostvario rekordnu zaposlenost, motivirao i zadržao investitore, a u njegovih mlađahnih 38 godina ni najažurniji novinari-istraživači ne mogu mu pronaći ni najbenigniju aferu. Neki od njih možda su čuli kako se Posavec posljednje desetljeće bavi trčanjem i kako u pravilu ne propušta maratone, pa postaje jasnije i odakle je crpio tehniku postizanja uspjeha na duge staze.

Poznat i uspješan u svojoj sredini, istodobno sve prepoznatljiviji na nacionalnoj razini, strpljivo je čekao svoj trenutak kada će se sklopiti sve kockice mozaika, a taj trenutak stigao je upravo sada. Za medijsku platformu s koje će najglasnije lansirati svoj dobro tempirani projektil pomno je odabrao emisiju “Nedjeljom u dva”, odakle se ispričao javnosti zbog ulaska njegove stranke, HNS-a, u koaliciju s HDZ-om. Ta je izjava odjeknula onoliko glasno koliko je Posavec to i priželjkivao, a pritom je odabrao i savršeni tajming, koji podrazumijeva uzdrmani HDZ i osnaženi SDP, ali i svijest o tome koja je pozicija za njegovu stranku prirodna, a koja nakaradna.

Također, zna Posavec dobro da su ovom i ovakvom HNS-u odbrojani dani, da ovakav HDZ-ov prirepak ne treba nikome, ni HNS-ovim prevarenim biračima, ni njihovom članstvu koje se zadnje dvije godine, ako ne i duže, ne mogu načuditi Ivanu Vrdoljaku, naposljetku, ovakav HNS ne treba ni HDZ-u koji ne zna kako bi ga se riješio. A osjećaj prezira je, nema sumnje, uzajaman. Rastakanje aferama dobro načetog koalicijskog partnera iz HDZ-a nešto prije Posavca odradio je i dotad premijeru lojalni ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar kada je zatražio ostavku posrnulog Lovre Kuščevića. “Iz svega što vidimo evidentno je da je gospodin Kuščević koristio politički utjecaj radi osobne koristi i to je za nas u HNS-u pitanje moralne i političke odgovornosti”, Štromarova je izjava koja je premijera Plenkovića, “alergičnog na ultimatume”, osupnula u istoj mjeri kao i Kuščevićeve prljave rabote.

Blaženku Divjak u HDZ-u otprije ne mogu smisliti, a Štromarovu izdaju, u trenutku dok je na koljenima, premijer zasigurno nikada neće zaboraviti. “Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju dvoje HNS-ovih ministara”, bio bi najpošteniji, ali i najpragmatičniji potez koji premijer može napraviti, a kadrovska križaljka koju upravo slaže u vladi idealan je trenutak za potez koji bi glasači, obje stranke, pozdravili ovacijama. HDZ i HNS više nemaju što izgubiti, osim izbora.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
08:26 18.07.2019.

Novinarka u pokušaju je mašila ceo fudbal.

Avatar southman
southman
17:39 17.07.2019.

Nismo mi te sreće !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije