Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadranka Bačić:

Moji učenici danas rade za Chanel, Vivienne Westwood...

jadranka
Anto Magzan/PIXSELL
16.09.2013.
u 17:00

Nema autentičnije osobe na TTF-u, na kojem je dizajnu učila brojne danas poznate i manje poznate kostimografe, dizajnere, stiliste, modne novinare...

Najoriginalnijom izložbom 2010. godine mediji su proglasili izložbu Andreje Pavetić čija je tema bila Jadranka Bačić, akademska slikarica i profesorica studija modnoga dizajna na zagrebačkom TTF-u! Profa kao tema moguća je samo ako je profa izuzetna, originalna, živopisna, a Andreina je profa bila živo čudo! Andrea je bila Jadrankina asistentica na fakultetu, ali i umjetnica, pa je izložba bila sjajna umjetnička simbioza. Andrea je iz stana prof. Bačić izvukla nevjerojatnu količinu tkanina i odjeće, nađene ili kupljene na buvljaku. Sve je to ispunilo golemi okvir stola velikog kao dvorana, a bilo je složeno u izuzetno šarenu apstraktnu sliku. Profesorica Bačić dobila je spomenik svome radu i identitetu! Zasluženi.

Tragična očeva smrt

Nema autentičnije osobe na TTF-u, na kojem je dizajnu učila brojne danas poznate i manje poznate kostimografe, dizajnere, stiliste, modne novinare... koji su se razmiljeli svijetom pa ih ima u Chanelu, kod Vivienne Westwood, u Mađarskoj, Belgiji, Finskoj, Kanadi i drugdje. Učila je sve naše mlade dizajnere, i Ivicu Klarića, i Fashion gurua Borisa Banovića.

– Rođena sam usred rata, 1942. u Vrgorcu, kamo je tata došao raditi kao učitelj iz Istre. Učitelje su slali posvuda, i u zabit. Ne mislim time ništa loše reći o Vrgorcu, koji je stvarno lijep. Ondje je upoznao moju mamu. Vodio je crkveni zbor, limenu glazbu Vrgorca, svirao je harmonij i druge instrumente, sjajno je slikao, kopirao stare majstore. A onda je s 33 godine poginuo u jednoj ofenzivi. Ja sam imala samo godinu dana – priča prof. Bačić.

Borba da se dizajn studira

I nju i njezinu glazbeno talentiranu mamu put je kasnije odveo u Zagreb, gdje je Jadranka dovršila osnovnu školu, pa Školu primijenjenih umjetnosti, pa likovni smjer Pedagoške akademije na kojoj su joj predavali slavni profesori. Čekao ju je posao na Višoj tehničkoj konfekcijskoj školi koja se 1983. integrirala s Tehnološkim fakultetom, iz čega je kasnije formiran TTF, a ona je od asistentice evoluirala do redovne profesorice. I to posebnog profesorskog pedigrea: jedna je od osnivačica studija odjevnog i tekstilnog dizajna!

– Na Zagrebačkom su velesajmu bile revije modne industrije. Vidjelo se da su to dizajnirali priučeni ljudi, zapravo konstruktori, tehničari. Predložila sam da se jače obrazuju, pozvala svoju kolegicu sa studija Zlatku Mencl-Bajs, Seku, a kasnije i akademsku slikaricu Ninu Režek-Wilson i tako je nastao studij. Sa Sekom sam nerazdvojna već 50 godina. Mi smo jedinstvo!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije