Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2019. u 11:05

Ne trebamo se zavaravati. Najavljene mjere neće imati dugoročan, očekivani učinak ni na gospodarstvo ni na državu ako se ne provedu dubinske reforme o kojima se i dalje šuti

Svatko ozbiljan pozdravit će svaku Vladinu mjeru koja ide u smjeru rasterećenja gospodarstva. Tako valja pozdraviti i najnovije mjere za ovu godinu, koje zvuče bombastično, i toliko dobro. Nitko ne pamti da je neka Vlada za svoj godišnji plan odredila i toliko željeno i potrebno rasterećenje poduzetnika u krajnje antipoduzetničkoj Hrvatskoj. I zato pljesak za to iako valja imati na umu i onu uzrečicu – živi bili pa vidjeli! Samo je debela istina, da je sve to trebalo učiniti puno, puno ranije, još prije dvadesetak godina, jer su ove mjere za mnoge stigle puno prekasno.

Međutim, ne trebamo se zavaravati. I ove najavljene mjere neće imati dugoročan, očekivani učinak ni na gospodarstvo ni na državu općenito ako se ne provedu dubinske reforme o kojima se i dalje šuti. Glavna reforma bez koje nema budućnosti jest reforma javnog sektora. Bez dubinskog reza u javni sektor, bez drastičnog smanjenja birokracije, bez daljnje privatizacije tvrtki u kojima država i političari imaju svoje prste, nema nam zdrave budućnosti.

Na žalost, o toliko potrebnim rezovima u javnom sektoru ne govori se ništa. Štoviše, događa se suprotno, da država i dalje buja, pa se tako dogodi da na samu Staru godinu izađu novi oglasi za zapošljavanje u javnom sektoru, a nadležni ministar Lovro Kuščević to brani tvrdnjom kako javna uprava nema dovoljno ljudi, i to na poslovima s fondovima EU. A ja se i mnogi drugi pitamo, što je s onima prekobrojnima, velikim viškovima? Njih se ne može prekvalificirati? Ili ako su doista višak, a svi znamo da mnogi jesu, kad će ih se konačno otpustiti? Možda tako pomognu privatnom sektoru kojemu sve više nedostaje radne snage?! Kad se sve zbroji i oduzme, najavljene mjere su u redu, ali sa svime drugim u zbroju ne znače puno i ne ostavljaju veliki prostor za optimizam.

No nije samo na stolu pitanje drastične reforme javnog sektora. Gotovo da nema dana, da nema razgovora uz kavu, da se ne nametne činjenica i tvrdnja da je najveće breme Hrvatskoj, najveći problem – sudstvo, pravosuđe. Baš sam ovih dana razgovarao s jednim našim uglednim kirurgom koji je svoju karijeru završio u Francuskoj, i sad u mirovini uživa plodove svoga rada. Živi na relaciji Hrvatska – Francuska – SAD, svjetski je čovjek, upoznat s mnogim državama, kako funkcioniraju... I tako smo poveli razgovor o Hrvatskoj, o svim našim problemima, i on je jasno i glasno rekao da je sudstvo najveći problem u Hrvatskoj. Zašto sudstvo? Zato što je i dalje neučinkovito, jer predmeti traju predugo, jer su sudovi puni nekompetentnih sudaca, svaka čast iznimkama! Jer su mnogi suci imenovani po političkom, klanskom, obiteljskom, rodbinskom, ljubavničkom, interesnom ključu. I tako dobivamo sudstvo koje bi nas trebalo riješiti političke korupcije, mafije, kriminala… Kako ako je i ono s debelim putrom na glavi?

Reći će suci, mi samo radimo po zakonu, drukčije ne možemo. To je istina. Ali i po postojećim zakonima mnogi ne znaju raditi, ne znaju čitati slovo zakona, duh zakona, ne znaju ga tumačiti, uzimaju zakon u svoje ruke kako im paše, jer tko mi što može, pa su još upregnuti s lokalnim moćnicima, klanovima… I tako smo u zatvorenome krugu! Imamo politiku koja donosi zakone kako joj odgovara, ili kako nekima odgovara, i imamo sudstvo koje je nedoraslo svojoj zadaći i radi što hoće. Svakako je glavni krivac zakonodavac, politika, koja stvara okvir za djelovanje pravosuđa. Tako imamo niz zakona koji su u suprotnosti jedni s drugima, niz zakona koji nemaju veze ni s čim, prenormiranost, način imenovanja sudaca... Krenuti od početka? Kako?

Ustavni stručnjak Mato Palić javno je ovih dana upozorio na manjkavosti DORH-a, kojima smo svi godinama svjedoci: „Prelaske zastupnika opozicije u najbrže rastući klub u Hrvatskom saboru uopće ne treba komentirati. Ovo što se oko zadnjeg aktivirao USKOK služi ne zato da otkriju je li tu bilo kriminala, nego da zaključe kako nema elemenata kaznenog djela. USKOK je, ako su neovisni o utjecaju političkih stranaka, trebao reagirati odmah kod prvog slučaja prelaska. USKOK (dio DORH-a) utvrdit će je li prelaskom HSS-ova zastupnika u Bandićev klub bilo kršenja zakona. U prilog vjerodostojnosti njihova rada ide i zaključak DORH-a kako je do zagađenja vode u Slavonskom Brodu, kad oko 80-ak tisuća stanovnika tjednima nije moglo konzumirati vodu, došlo SLUČAJNO. Pametnome dosta.“

Stoga, sretna nam i vesela bila 2019. godina! Živi bili pa vidjeli!

Pogledajte i video žustre rasprave Gordana Marasa i Andreja Plenkovića u Saboru:

Komentara 2

ST
stefj
14:21 07.01.2019.

Je istina, bez reformi ništa... No i te famozne mjere o kojima se priča već 2-3 godine, nitko nije naveo koje su to mjere i kada će se iste sprovesti. Znamo samo da ih ima 312 i da, eto, samo što nisu... Bit će to sigurno jedan ponedjeljak, jednom, ako se do tog ponedjeljka ništa ne promijeni...

PR
prajdali100
19:28 07.01.2019.

Ma daj Zvonimire o čemu ti pričaš !? U što gledaš !!!!? Upravo gledam u središnji Dnevnik HRT i ne mogu vjerovati.Brozović ugostio Beru koji 10-12 minuta pljuje po Hrvatskoj !!! Nevjerojatno !!! Potpuno nesposoban čovjek, budala,javno drži predavanje Naciji.. I nitko ništa !!!!!• Jesmo li mi normalni ?,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije