Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.10.2020. u 14:32

Ne izlazimo van’, poručio je predsjednik Milanović na Facebooku i četiri dana poslije potpuno nepotrebno kršio ono što propovijeda izlaskom u sad već notorni klub u Slovenskoj. Umjesto isprike, on kreće u napade. Nigdje u Europi nema takvog primjera

Ali, držimo socijalnu distancu i ne izlazimo van. Ključno je da svatko od nas bude odgovoran, doslovni je citat s Facebook profila predsjednika Zorana Milanovića, napisan 21. ožujka. Predsjednik Republike toga je dana, dakle poručio ne samo vama, građanima, da budete odgovorni, slušate upute epidemiologa i nadležnih službi, i da ne izlazite nepotrebno van iz kuća. Poručio je to i sebi, kako bi bio uvjerljiviji u poruci vama: “Ne izlazimo van”, mi, svi. Četiri dana poslije, prema onome što sada sasvim slučajno doznajemo, Milanović je kršio ono što je propovijedao: pohodio je “klub” janafovca Dragana Kovačevića u Slovenskoj 9 iz sasvim nepotrebnih razloga.

Opravdanje da je “došla riba iz Splita, nitko je nije htio kupiti, pa smo morali pojesti viškove” vrijeđa inteligenciju građana, a vjerojatno i osjećaje onih koji su imali tu nesreću da se pravila smišljena da vrijede za sve odnose i na njih, pa nisu mogli biti blizu svojih najmilijih na samrti ili nisu mogli otići na sprovod neke bliske osobe, da spomenemo samo neke od najtežih primjera.

Nizozemski premijer Mark Rutte, primjerice, poštovao je mjere koje vrijede za sve građane Nizozemske pa svoju umiruću 96-godišnju majku nije vidio osam tjedana prije njezine smrti. Netom prije no što je umrla imao je priliku doći i oprostiti se od majke, ali ne zato što je premijer važniji od drugih građana, nego zato što su pravila to dopuštala svima neposredno prije smrti nekog najbližnjeg u staračkom domu. Nizozemska nije imala jako strog “lockdown”, upravo suprotno: imali su jedan od blažih oblika tih mjera u Europi. Ali nije poanta u “lockdownu”, nego u principu da pravila koja vrijede za sve vrijede za sve. Nema u demokratski razvijenoj Europi tako visokog političkog dužnosnika koji se tako olako, a zapravo besramno, narugao svim građanima koji su mislili da epidemiološke mjere zabrane okupljanja i držanja socijalne distance vrijede za sve, kao što je to prošloga tjedna učinio Zoran Milanović.

Slučajno raskrinkan u sasvim nepotrebnom kršenju epidemioloških mjera na početku globalne pandemije, Milanović sada tvrdi da je “lockdown tlapnja”. Kreće objašnjavati kako on i ljudi oko njega imaju pravo raditi stvari zbog kojih bi vi i ja inače završili u zatvoru. Baš lijepo. Makar govorio samo o primjeru brze vožnje u štićenoj koloni, situacije u kojoj političar s pozicije moći objašnjava da on može raditi nešto što se inače kažnjava zatvorom otvara vrata jedne percepcije koja nije dobra. A na stidljiva pitanja novinara o tome je li primjereno da je kršio pravila koja vrijede za sve ostale građane, predsjednik Milanović odgovara: “Ajde prestanite s tom demagogijom…”

U neko drugo doba, s nekim drugim predsjednici(a)ma, vodili su se pravi hrvački mečevi oko mikrofona, frcala su oštra i nepokolebljiva pitanja u interesu javnosti, hvatalo se predsjednike u kontradiktornosti i laži. Ovo, čini se, nisu ta vremena. Predsjednik zalijepi novinarima etiketu demagoga, kaže im da prestanu i oni – prestanu. Sutradan im se izvještavanje svodi na to da je predsjednik, zapravo, bitno u pravu, jedino je šteta što uvredama i uličnim rječnikom skreće pozornost s onoga u čemu je najviše u pravu. Naravno da je u pravu svatko tko pomaže razotkriti kriminal i korupciju. Pa tako u pravu može biti i predsjednik Republike kad – i ako – to čini. Ali predsjednik Republike nije u pravu kad misli da su uvredljivi napadi najbolja obrana od kritika na njegov račun.

I, još važnije, predsjednik Republike nema pravo biti iznad zakona. Kao uostalom ni premijer, ni ministri, ni novinari… Tezom da je “lockdown tlapnja”, a da su pitanja o njegovu nepotrebnom kršenju tog režima “demagogija” s kojom treba prestati, Milanović se postavlja kao da pravila koja vrijede za sve ne vrijede za njega iz čistog razloga komocije. Jer mu je komotnije da ne vrijede za njega. Korupcija se ne događa po duhu svetom, nego se događa i buja, među ostalim, u političkoj kulturi u kojoj političari tako olako misle da su iznad pravila koja vrijede za sve. I u kojoj javnost i građani bespomoćno prihvaćaju kao činjenicu lažan i pogrešan dojam da onaj koji ima političku moć može sebi dopustiti da se ponaša onako kako se običan građanin ne može ponašati. Breaking news (i breaking views): ne može. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Nakon Milanovićevih izjava društvene mreže su izgorjele

Ključne riječi

Komentara 3

MA
marlo
09:24 08.10.2020.

A šta će reći, svi mantraju jedno te isto. Ali, ono što vjeruju je druga priča. Pa šta mislite da političarima nije jasno da je sve ovo pretjerano. Ali, to vam sigurno neće javno reći. To su naredbe iz EU i takva je procedura.

NE
neboiznadzagreba2
18:01 07.10.2020.

Lockdown i jest tlapnja, dobro je rekao.

VE
vedranozretic
18:01 07.10.2020.

Milanović čini se ne shvaća da izuzimati sebe iz pravila koja vrijede za sve također predstavlja korupciju. I to onu najgoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije