Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.07.2020. u 11:10

Tijekom izvanrednog stanja u državi su limitirane neke temeljne slobode, primjerice sloboda kretanja

Izvanredno stanje potkraj siječnja proglašeno u Italiji zbog koronavirusa, vlada premijera Giuseppea Contea do kraja srpnja htjela bi produljiti do 31. listopada. U utorak poslije podne će o tom prijedlogu raspravljati Senat, a u srijedu Zastupnički dom. Oporbeni desni centar drži kako vlada lijevog centra želi “držati Talijane pod ucjenom”. Ne postoji nikakva zdravstvena opasnost, drže, premda se zaraza i dalje širi, istina u mnogom manjim razmjerima, i ljudi umiru, a drže i kako tim produljenjem izvanrednog stanja vlada želi “donositi i odluke koje nemaju nikakve veze s COVID-19”.

U demokratskim zemljama izvanredno stanje se zbog prijetnje naciji proglašava vladinim zakonskim dekretom koji zatim usvaja parlament. Posljednjih godina se takvo stanje proglašava zbog prirodnih nepogoda, ali i zbog zdravstvenih opasnosti, odnosno epidemija i pandemija. Tijekom izvanrednog stanja se praktički “pravna država” pretvara u “izvanredno stanje” tijekom kojeg su limitirane neke temeljne slobode, kao što je, primjerice, sloboda kretanja. Prema talijanskim zakonima, tijekom izvanrednog stanja odluke donosi civilna zaštita. Dakako da se o pandemiji koronavirusa konzultiralo s virolozima i stručnjacima, ali sve odluke o tome na kojoj razdaljini moraju biti osobe, kada će se što zatvoriti i otvoriti... donosila je ipak vlada dekretima.

Vlada je usvajala pravila ponašanja za vrijeme pandemije i Conte je uvijek govorio kako za sve odluke preuzima odgovornost. Dakle, odluke o tome koliko osoba može biti na vjenčanju, na sprovodu i drugim okupljanjima, donosila je vlada nakon konzultacija sa stručnjacima. Tako se nije moglo napadati virologe, već vladu.

Predsjednik Zoran Milanović napao je Stožer, a ne Vladu, zbog odluka o broju osoba na vjenčanjima. Ne ulazeći čak ni u to je li Vlada donošenje odluka prepustila tijelu koje nije izabrano na izborima i na taj način prekršila ustavne odredbe (premda u slučaju izvanrednog stanja dio zajamčenih sloboda biva ograničen), a posebno u vrijeme u kojem jača uvjerenje među nekima da je koronavirus prijevara, šef države, premda mu je uloga da brani Ustav, možda ne bi trebao dovoditi u pitanje donošenje odluka u, ponovimo, izvanrednom stanju u kakvom je svijet, dakle i Hrvatska, zbog pandemije.

 

Komentara 4

AN
antiekstremist
08:29 29.07.2020.

Gospodo draga i u ratu je zasjedao Sabor.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
18:35 28.07.2020.

naravno da Milanović nema pravo gunđati na Stožer u ovoj situaciji...jedino kad bi Stožer pokušao uvesti extremne mjere kao npr. obavezno pračenje građanja mobitelom, onda mora reagirati da zaštiti ljudska prava, jer to u EU nije dozvoljeno

Avatar Ninja1
Ninja1
14:29 28.07.2020.

Izvanredno stanje nije proglašeno, zakonodavnu vlast i dalje ima Sabor, a HDZ-ov stožer uzurpira Ustav RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije