Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.03.2021. u 17:21

Harry je potvrdio da je rasizam bio odlučujući razlog za njihov odlazak iz Velike Britanije

Britanski tabloidi desnog usmjerenja kao što je Daily Mail više su se orijentirali na pitanje je li Meghan Markle lagala nego na ono o rasnoj diskriminaciji. Bura oko Meghan i Harryja, mlađeg brata vjerojatnog budućeg kralja princa Williama, veća je od one 1995. zbog Lady Diane. No, je li britanska kraljevska obitelj rasistička?

Harry kaže da se optužba Meghan u razgovoru s novinarkom Oprom Winfrey za TV CBS nije odnosila na kraljicu i njezina supruga. Naime, Meghan je kazala kako su u kraljevskoj palači bili zabrinuti za boju kože njihova sina Archibalda prije nego što je rođen. A Harry je potvrdio da je rasizam bio odlučujući razlog za njihov odlazak iz Velike Britanije. Britanski tabloidi su, kao i uvijek, a posebno to čine kada su vijesti vezane za kraljevsku obitelj, iskoristili izjavu Meghan za podizanje naklade.

Tabloidi i dalje imaju visoku nakladu i normalno je da od mogućeg načine pravi skandal. Postavlja se i pitanje jesu li mediji u Hrvatskoj tom slučaju trebali dati toliko prostora. U vrijeme Jugoslavije prenošenje iz žutog tiska bilo je gotovo zabranjeno. Dijelu građana manjkao je trač, a to se vidi i sada u Hrvatskoj. Ljudi žele pročitati nešto i o tzv. visokom društvu, ali je možda pretjerano od svega raditi slučaj. Zasitno je svakodnevno gutati vijesti o koronavirusu, ali nije zdravo ni hraniti se ogovaranjima.

U Londonu, pa prema tome i u Hrvatskoj, ne postavlja se pitanje jesu li Britanci rasisti. Vicky Ford, predstavnik vlade Borisa Johnsona, kaže da rasizmu nema mjesta u V. Britaniji. Harry dodaje kako Ujedinjeno Kraljevstvo nije netolerantno, već su to mediji, pogotovo tabloidi.

No, ne zaboravimo ni da je V. Britanija branila rasističke zakone u Južnoafričkoj Republici. Ustav te države tek je 1984. usvojio da i azijsko stanovništvo ima svoga predstavnika u parlamentu, ali to nije bilo dopušteno crncima koji čine 75 posto građana. Postojala su i javna prometala s odvojenim prostorima za bijelce i crnce. Tek je 1990. predsjednik Frederick de Klerk ukinuo zabranu djelovanja stranci ANC i njezina lidera Nelsona Mandelu oslobodio iz zatvora. Tri godine kasnije, njih dvojica dogovorila su prelazak Južnoafričke Republike na demokraciju i 1994. na prvim slobodnim izborima Mandela je postao prvi predsjednik Južnoafričke Republike crne boje kože. Sve godine aparthejda London je branio odluke rasističke vlade.

Komentara 1

KL
klovro28
08:19 11.03.2021.

Da, Silvije, u Jugoslaviji je sve bilo bolje, nije se čak ni tračalo, a kad se samo sjetim koliko si se uvlačio Tuđmanu, virilo ti je tek nešto malo razbarušene kose iz određenog otvora. Ne znam ima li na ovoj jadnoj pozornici od tebe i Galića išta jadnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije