Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.10.2019. u 18:04

Zgražamo se nad tinejdžerima, a ukradene snimke zvali smo pornićem

Bilo je pitanje vremena kad će “rulja” u općoj histeriji uzeti pravdu u svoje ruke. Zasad na društvenim mrežama, sutra možda i u stvarnosti. “Pravednici” su objavili fotografije i identitete navodno šestorice golobradih osumnjičenika za grupno silovanje djevojčice, dakako uz napomenu iz koje su općine.

Čak i ako to jesu oni, željni osvete ne shvaćaju da su tako otkrili i lokalnu sredinu koju su klasični mediji skrivali radi zaštite malodobne žrtve, ali i malodobnih osumnjičenika. Na to ih obvezuje novinarski kodeks, bez obzira na to jesu li malodobnici žrtve, svjedoci ili okrivljenici. I zakon sprečava objavu imena i prezimena i kad su osuđeni, pa i podataka “koji bi mogli ukazivati na identitet maloljetnika”. Dakle, pogrešna je teza jednog portala da takvi podaci ne smiju biti objavljeni “ne zbog njih, nego zbog žrtve”.

Osvetoljubivoj histeriji i teškim uvredama i u ozbiljnim tiskanim medijima izvrgnut je i sudac pa se uobičajenim generalizacijama “svi su oni isti” to proteže i na cijelo sudstvo. Histerija je uzela toliko maha da su joj podlegli i ozbiljni novinari, podilazeći antisudskoj klimi zbog jedne nepravomoćne, i to procesne, a ne krucijalne odluke. Razapinje se i suca koji se usudio reći što je notorno i bez izuzetka, da se naslovi stavljaju zbog klikabilnosti. Nije zgorega i malo medijske samokritike.

Zgražamo se nad postupcima tinejdžera, a popularnost nekih medija stvarana je na ukradenim privatnim snimkama poznate pjevačice koji su u tu svrhu nazivani pornićem. Etičke lekcije Facebook-osvetnicima sada dijeli medij koji je shvativši svoju fatalnu pogrešku u identitetu uz jedno “sorry” poznatoj sportašici poručio kako su je ipak uz pomoć čitatelja izvukli iz pornoskandala! Možda su tinejdžeri slijedili medijski primjer.

Komentara 7

CE
cenzura
18:30 17.10.2019.

Pitanje je dana kad će se dogoditi javno kamenovanje bez suda i suđenja!

DU
Deleted user
10:47 18.10.2019.

Nažalost, generalizacija u pravosuđu sve je opravdanija, g. Jurasiću. Skandalozne sudske odluke, propuštanje rokova, padanje u zastaru zbog nerada,, opstrukcije, nesposobnosti (korupcije) pravilo su, a ne iznimka u hrvatskom pravosuđu. Doslovno je ns tisuće građana oštećeno kad imaju nesreću tražiti kvalitetnu i objektivnu pravdu pred sudovima ovog bananistana. Slučajevi koji zbog šokantnosti ipak uspiju doći u medije, pa tako i u fokus javnosti, samo su vrh ledene sante. Masovna je to pojava pravne nesigurnosti, samo se za to ne zna i nikad se neće znati...

FR
Frtajler
18:19 17.10.2019.

Pa sudstvo i jest "isto" leglo podmitljivih parazita koji su zasticeni kao licki medvjedi. To ide od samog vrha, od ustavnog suda u kojemu su nesposobnjakovici , odabrani od strane politike. Bas sudstvo je temeljni uzrok propadanja drzave. Podmitljivi, lijeni, nesposobni, sramotni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije