Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2018. u 16:15

Upozoravaju na iste probleme kao i doktori, zdravstvo ima krucijalan problem

Do sada ih je više od 900 “zamrznulo” članstvo u nadležnoj komori radi odlaska na rad u inozemstvo. Dvostruko više zatražilo je od iste institucije potvrde s kojima “sutra” mogu otići preko granice. Kao prvi razlog navodi se plaća, ali i uvjeti rada. Sve su to ovih dana javnosti pričale – medicinske sestre. Na njihov Međunarodni dan sestrinstva otišle su i do Markova trga upozoriti da ih je sve manje te da ih iz zemlje za poslom odlazi sve više.

Istina, i na burzi su ih prijavljene stotine, a događa se da se na natječaje u nekim ustanovama ne javi nijedna sestra odnosno tehničar.

Među sobom medicinske sestre pričaju i o onima koji su otišli “trbuhom za kruhom” pa se vratili. S vremena na vrijeme “eter” šokira nova vijest kako je na radnom mjestu medicinska sestra dobila udarac... Sve o čemu se na njihov dan govori, piše, sluša, identično je onome na što odavno upozoravaju liječnici.

Hrvatski zdravstveni sustav očito ima krucijalan problem jer ljudi su oni koji ga čine živim – stručni kadar zbog čijeg znanja i rada sustav funkcionira.

I liječnici i sestre govore o istim problemima, svatko iz svoje pozicije, no sadržaj je isti. Je li ih ovaj put itko čuo? Ili će tako biti i dogodine? Baš kao što godinama medicinske sestre i tehničari upozoravaju na nelogičnosti i zbrku u obrazovnom sustavu, na sustavno ignoriranje visokoobrazovanih medicinskih sestara koje zakon jednostavno ne prepoznaje... Prepoznaje ih zato neka strana klinika.

Dobar dio upravo zbog zbrke s obrazovnim kvalifikacijama i dobivanjem potrebne razine obrazovanja odlazi čak i na niže rangirane poslove njegovateljica, uglavnom u domove za starije i nemoćne. Već sad ih manjka u brojnim ustanovama, poručile su da u nekim bolnicama jedna sestra brine o 30 pacijenata. Problemi su (ponovno) navedeni, bilo bi vrijeme da se konačno nešto i riješi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije