Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Medić: Ja sam birao igrače, na klupi je moja zadnja i ja odgovaram za rezultat

25.07.2014.
u 16:20

U mom stručnom stožeru svatko zna svoje ovlasti, svi iznose ideje koje zajedno analiziramo, kazao je Dražen Medić za tjednik Max!

Na početku povratničke sezone u Prvu ligu, prvi čovjek prvoligaša iz Kranjčevićeve Dražen Medić (52) iskreno će reći da je Zagrebu ispadanje u Drugu ligu bila prava katarza, piše tjednik Max!

– Druga liga više nam je pomogla nego odmogla – kaže Medić, koji je projekt novog Zagreba počeo stvarati istog trenutka kada su postali drugoligaši. Podvukao je crtu ispod tog katastrofalnog rezultata, analizirao svih deset godina rada u klubu i došao do zaključka da, ako želi Zagreb vratiti tamo gdje mu je mjesto, mora napraviti korjenite promjene. Posljednje četiri prvoligaške sezone slušajući, kako kaže, dušobrižnike, učinio je sve - dovodio iskusna pojačanja, još iskusnije trenere - i nije uspio klub izvesti iz zone ispadanja.

Znam da me ismijavaju

Kada je ispadanjem Zagreb dodirnuo dno, krenuo je u ostvarenje projekta koji je složio na osnovi svog nogometnog instinkta i iskustva koje je stekao ne propuštajući treninge ni s jednim trenerom koji je u klubu radio otkako je predsjednik. Počeo je sam birati igrače stvarajući mladu momčad s nadarenim igračima čiji je razvoj zatomio kruti trenerski stav koji je često, kako kaže, bio uvjetovan potrebom za brzim rezultatom. – Neke sam morao uvjeravati da su dobri, a da nisu dobri oni koji su im govorili da nemaju pojma o nogometu. Drugima da, vidjevši koliko o nogometu znaju, moraju skinuti koji kilogram. Razgovarao sam sa svim igračima, uvjeravao ih da su pogreške sastavni dio igre, da je bitna ideja i pokušaj realizacije nove ideje, da je to nogomet koji želim da igra moja momčad. Rekao sam i da je za mene nogomet inteligencija u prostoru – priča Medić, koji se već nakon ispadanja odlučio da će se iz predsjedničke fotelje premjestiti na klupu.

Uoči početka drugoligaške sezone okupljenim igračima, koje je, kaže, sam selekcionirao ponajprije na osnovi inteligencije i nadarenosti, iznio je svoj projekt rekavši im da će oni u samo jednoj drugoligaškoj sezoni vratiti Zagreb u 1. HNL. – Gledali su me iskolačenih očiju, ne vjerujući u to što govorim. A na kraju jesenskog dijela drugoligaške sezone, kada su mnogi savjetovali da se pojačamo iskusnijim igračima i kada smo za vodećim zaostajali pet bodova, rekao sam: Uz Božju pomoć, trebaju nam samo dobre pripreme da iduće sezone igramo u društvu s Dinamom, Hajdukom i Rijekom – otkriva Medić koji je početkom studenoga prošle godine nakon poraza od Segeste u Sisku sjeo na Zagrebovu klupu.

Do povratka u Prvu ligu službeno je trener ostao Vjekoslav Lokica, a predsjednik Medić vodio je momčad do kraja, upisavši 14 pobjeda, tri remija i jedan poraz, što je bilo dovoljno da kolo prije kraja osigura povratak u društvo najboljih. Znao je da će taj njegov potez izazvati medijsku pozornost, da će ga u kuloarima ogovarati i ismijavati, ali je, kaže, bio odlučan u nakani da preuzme odgovornost za eventualni neuspjeh. – Kakva je bila reakcija igrača na moje preuzimanje momčadi, najbolje potvrđuje rezultat – kaže Medić.

Šef Kopiću i Bašiću

Ekspresni povratak u Prvu ligu za Medića je bilo samo ostvarenje prve faze njegova projekta novog Zagreba. Za prvoligaške okršaje nije htio dovoditi iskusne i skupe igrače jer je takvu praksu prekrižio još prije godinu dana, a drugi i najvažniji razlog je to što vjeruje da se njegova mlada momčad može ravnopravno nositi s većinom hrvatskih prvoligaša. Usto, čvrsto je odlučio da će u novoj prvoligaškoj sezoni s klupe on voditi Zagreb, za sada kao šef stručnog stožera koji je, kao i momčad, složio po svojoj volji s ljudima koji imaju istu nogometnu filozofiju. – Prvi trener je Željko Kopić. Doveo ga je Zlatko Bašić, jedan od trenera u stožeru. On je naše najjače pojačanje. On kuži nogomet, ima isti pogled na igru kao i ja, a do savršenstva poznaje metodiku treninga – ističe Medić, kojemu će osim Kopića i Bašića na klupi pomagati još i Dražen Madunović i Željko Nježić. Novi šef Zagrebova stručnog stožera i predsjednik kluba upisao je trenersku Akademiju HNS-a, a prije nego što službeno počne polagati ispite, provjeru svog trenerskog umijeća imat će kroz rezultat koji će njegova momčad ostvariti u Prvoj ligi.

– Naš trenerski tim odlično surađuje. Svatko zna svoje ovlasti. Djelujemo timski, komuniciramo i svatko slobodno iznosi stavove bez obzira na to koliko oni bili suprotni drugima, a onda ih zajednički analiziramo – kaže Medić, koji se nakon eventualnog neuspjeha neće kriti iza stručnog stožera. – Moja je zadnja i ako ne uspijemo, ja sam jedini krivac – odlučno će Zagrebov trener uoči prvoligaške premijere u nedjelju u Kranjčevićevoj protiv vrlo moćne Kekove Rijeke, napominjući kako će za uspjeh zaslužni biti jedino igrači.

>>Akademija odbila Medića, nema sve uvjete za upis

>>Rijeka okrenula susret protiv Zagreba, Kramarić zabio dva gola

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije