Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.03.2019. u 12:12

Koji će biti uvjeti u ugovoru, tek će se vidjeti. ili neće – ako bude kao u slučaju arene

Ima najbolje referencije, a i već je stvarao Manhattane – otprilike su tako opisali u zagrebačkoj gradskoj upravi zašto su za projekt Grad u gradu, koji podrazumijeva uređenje milijun četvornih metara oko Velesajma, odabrali emiratskog investitora Mohameda Alabbara i njegovu tvrtku Eagle Hills.

Radi dotični poduzetnik već Beograd na vodi što je, navodno, upravo ono što se svidjelo gradonačelniku Milanu Bandiću, koji je zainteresiranima za ulaganje u Novom Zagrebu dao ravno dva tjedna. Do kraja ovog njegova mandata, kako sam reče, Manhattan će početi nicati, a kako je točno zamišljeno financiranje projekta za koji je prvo rekao da košta pola milijarde, a poslije milijardu i pol eura, nije još točno znao.

– Oni koji budu ponudili sadržaj, mi ćemo dokumentaciju prilagoditi, korespondirajući onako kako to treba i kako korespondira – precizan je bio gradonačelnik Bandić koji, kako je dodao, želi samo da 120 tisuća stanovnika Novog Zagreba ima lokaciju sa stambenim i poslovnim zgradama, šetnicama, parkovima, vrtićima, školama i inim sadržajima. Što je, u teoriji, super. Ali je ujedno i nešto o čemu, primjerice, Društvo arhitekata Zagreb nema pojma, a bilo bi normalno da upravo struka odredi stvarne potrebe južne strane Save.

Rijeke preko koje, usput budi rečeno, pokraj Velesajma vodi jedan jedini most, koji će ujedno postati i glavni prijelaz na Manhattan, a vjerojatno onda i poprište najvećih prometnih čepova. Mane su to, međutim, koje bi se, ako povijest zaista jest učiteljica života, mogle “peglati” tek nakon potpisivanja ugovora između Grada i investitora. A pri tom bi se činu trebalo učiti upravo od Beograda, čije je podizanje na vodi inspiracija zagrebačkom Gradu u gradu. Eagle Hills, s kojom će i naša metropola surađivati, isprva je u projekt glavnoga grada Srbije trebala uložiti četiri milijarde dolara, a na kraju je dala tek 160 milijuna.

Kad Beograd na vodi završe, imat će pravo na 68 posto zarade od prodaje i najma, a zemljište ostaje u njihovu vlasništvu idućih 99 godina. Kakav će se ugovor sklopiti u Zagrebu, tek ćemo vidjeti. Ili ne, bude li kao u slučaju Arene Zagreb pa papir zauvijek ostane tajan, iako će se u Manhattan uložiti i naši milijuni.

Ključne riječi

Komentara 7

KO
koki
12:56 07.03.2019.

Potenkinivo

ZA
zagrebstari
14:40 07.03.2019.

Kak jedan most, vode dva. Pješački i zeleni. 😂

DU
Deleted user
12:55 07.03.2019.

Fontana city

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije