Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.06.2019. u 09:50

Posebno se važnim pokazalo lobiranje kod njemačke kancelarke Angele Merkel

Šteta što su politička i diplomatska lobiranja tajna - da nisu, Hrvatska bi mogla izravno vidjeti kako se to radi iza zatvorenih vrata i kolika je mašinerija potrebna da se postigne neki vanjskopolitički cilj. U ovom slučaju, odabir hrvatske kandidatkinje na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe.

Marija Pejčinović Burić kao ministrica vanjskih poslova u javnosti je bila gotovo nezamjetna - o poslu koji radi nije govorila nikada pa je i njezina stručnost ostala neprimijećena. A biografija joj nije slaba strana, dapače. No iskustvo, domaće i strano, uči nas da iskustvo i sposobnosti nisu dovoljni za bilo kakvu poziciju ako izostane jaka podrške vlade. Kandidat bez potpore države, ostavljen je bez logistike i političke intervencije na najvišim razina. Ne uspoređujući kvalifikacije i sposobnosti, u takvu samotnu avanturu uputila se Vesna Pusić u utrku za glavnu tajnicu UN-A, i propala.

Kod Marije Pejčinović Burić radilo se na više razina - jedan dio je ona obavljala sama. Na ruku joj je išlo i uspješno vođenje predsjedanja Odborom ministara, tijelom Vijeća Europe. Lobiranje kod kolega, na bilateralnim susretima ili na sastancima u Bruxellesu te s izaslanstvima Vijeća Europe odrađivala je ministrica, i to sustavno, jednu po jednu državu. Na visokoj razini, taj je posao odrađivao premijer Andrej Plenković. Veliku je ulogu tu odigralo lobiranje preko Europske pučke stranke, kad je Plenković uspio pridobiti šefa EPP-A Josepha Daula da se postave zajedno i da u zajedničkom pismu pozovu pučane da podrže hrvatsku kandidatkinju.

Posebno se važnim pokazalo lobiranje kod njemačke kancelarke Angele Merkel, ali i ono kod drugih kolegama, i izvan obitelji pučana, bilateralno ili na sastancima Europskog vijeća. Rezultat toga svega jest taj da Hrvatska nikada nije bila u ovakvoj situaciji i to u dva pogleda. Nikada nije imala “svog” čovjeka na čelnom mjestu neke velike međunarodne organizacije. No - što je možda i važnije - nikada do sad nisu u hrvatskoj vladi postojale takve ambicije i uvjerenost, pa i umreženost, da uopće pomisle da bi jedan Hrvat ili Hrvatica mogao zasjesti na takvo mjesto.

Komentara 11

MO
moškov
09:54 27.06.2019.

mvp je leglo stranih interesa....

Avatar anti_komunist
anti_komunist
10:09 27.06.2019.

ta je iz budina legla......nebu hrvatska od nje imala nikakve koristi.......isto.kao sto nije imala dok je bila ministarka.......

NI
Nikost
10:17 27.06.2019.

Koja Hrvatica!?? Pa ovo je srpska zastupnica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije