Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2018. u 05:53

Iskustvo osječkih diplomanata moglo bi se ponoviti i učenicima strukovnih škola

U uredima šefova i šefica raznih ministarstva, umjesto da je majka mudrosti, povijest je, čini se, majka ludosti. Jedne te iste greške ministri ponavljaju iz godine u godinu. Jer kako drukčije protumačiti činjenicu da iz proračuna plaćamo školovanje za 300 budućih magistara i magistrica medicinske laboratorijske dijagnostike, da bi im u konačnici uručili diplomu koja kod nas ne vrijedi baš ništa, nije predviđena zakonom i s njom studenti ne mogu dobiti licenciju za rad.

Unatoč modernom kolegiju koji slušaju za školovanja, studij moraju završiti po programu iz 1994. godine(?!) jer samo se taj priznaje, ali taj im ne osigurava posao. Ludost je tim veća kada se zna da ti isti studenti s Medicinskog fakulteta u Osijeku uče isto gradivo kao i njihovi kolege u Portugalu, Austriji, Irskoj i Norveškoj, a koji po završetku studija dobivaju međunarodno priznatu diplomu. Naši nikakvu. Zašto, pitao bi i lud ludog. Mudar pitanja više nema – taj aplicira za radna mjesta u svim gore nabrojenim državama u kojima diploma ipak nešto znači.

Odgovor je u inerciji odgovornih, u ovom slučaju dosad četvorice ministara zdravlja, a ima ponešto i u PR-u. Jer svakome od ministara, kad pokreću nešto novo, na ruku ide dobra reklama, ona u kojoj se prezentira “korist mladima kao temeljima hrvatske budućnosti”. Samo neka dobro zvuči, iako je “ulaganje u mlade” polovično postavljeno, a kako će završiti, odgovornima nije bitno. Svjedoči tome i rješenje koje je spremno, barem za te studente laboratorijske dijagnostike i koje godinama leži u ladici ureda Ministarstva zdravlja. Koga briga!

Sličan put, onaj u kojemu program samo dobro zvuči, ali nije dobro postavljen, bira i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak najavljujući dualno obrazovanje. Bez pripreme, bez zakonskog uporišta i s velikim obećanjem da će učenici učiti od poslodavaca. Kako, ako su maloljetni, i po kojem zakonu – pitanja su bez odgovora. To su sitnice koje će se, valjda, rješavati u hodu. Tako najavljuju. E,“povijesti”, majko ludosti!

Komentara 44

LE
Leona
18:49 12.06.2018.

Mi magistri MLD da idemo kod vas razliku pisat? Zavrsili smo fakultet kao i Vi i bilo tko drugi tako da se tu nema dalje sta pricati, to su nebuloze! Diploma se mora priznati i priznati ce se! A samoo da vam kazem, kako moje kolege koje su nakon 3 godine studiranja na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu otisli su u Sloveniju na diplomski studij laboratorijske biomedicine (nastavak studiranja za MLD struku) nakon diplomiranja dosli su u HR i mogli su birat hoce li licencu magistra MLD ili magistra biokemije. Pa tko je tu lud? Kako je vasa komora prihvatila nekog sa veleucilista MLD??? Kako je to moguce?? Samo imate srece jer ste politicki jaki alo kad krenu tuzbe sa svi strana pokorot ce te se i priznat greske! I vise gledanje mi smo imali vise sati ovoga ili onoga pa realno pogledajte samo predmete MLD fakulteta koja su sva podrucja obuhvacena, vjerujte mi sposobni smo za sve! Laboratorijsku dijagnostika drzi MLD, a ne jedan biokemicar koji ne radi nista i ceka da mu tehnicar ili inzinjer ili nepriznati magistar sve obavi jer on nezna nista drugo osip lupit pečat.

Avatar southman
southman
07:25 12.06.2018.

Lana kada već pišeš o nečemu onda se barem informiraj kako treba jer gotovo sve napisano u tekstu je neistinito. Kome je u Hrvatskoj interes da mladi ljudi nemaju priznate diplome ?? Nikome !! Stvar je jednostavno u tome da se studenti upisuju na fakultete za koje se unaprijed zna da neće biti priznati od strane min. zdravstva i min. znanosti. Jedini pravi krivac je osječko sveučilište jer obmanjuju jadne mlade ljude. Njihov diploma nikada neće dobiti status kojeg imaju mag. med. biokemije iz prostog razloga jer je biokemija integrirani studij sa velikim brojem predmeta koji uopće ne postoje u Osijeku. Kako onda izjednačiti te dvije diplome ?? Jedini je način položiti razliku predmeta sa fak. biokemije i to je studentima iz osijeka već i omogućeno. Položite razliku predmeta i dobićete važeču diplomu iz te struke kao što bi dobili na bilo kojem drugom fakultetu kada bi položili razliku predmeta !!

Avatar nekakav
nekakav
07:03 12.06.2018.

za one koji ne razumiju, velka većina vas, da pojasnimo. zapošljavanje visokoobrazovanih kod nas ide malo teže, svako selo želi neku školu imati, pa mi danas u hrvatskoj imamo mali milijun sveučilišta, veleučilišta. dal imamo dovoljno znanstvenika (ne ljude sa diplomom, već one koji razmišljaju i imaju volje, znanja i sposobnosti za razvijati se) za tolki broj visokoškolskih ustanova? naravno da ne. ali su gradovi, županije, 'osnivanjem' sveučilišta u svojem selu, tj. gradu, postigli politički cilj, 'ulaganje u mlade'. to što 98% tih struka koje se kao obrazuju u tim ustanovama na tržištu nema zaposlenja, nije njima problem. izvukli ste 3-4 zemlje koje imaju sličan studij, što niste i ostalih 25? one ga nemaju, ili..? pouka mladima iz ovog slučaja mora biti da ne upisuju nove studije koji ne tržištu nemaju mjesta, već one struke u kojima se lako i sigurno zapošljava, u kojima sam možeš biti gazda, ako ne već dobar radnik sa dobrom plaćom. većina novih studija je nepotrebna, jer čovjek sa prosječnim srednjoškolskim obrazovanjem i voljom za radom na računalu može bez 'diplome' raditi web stranice i ostale multimedijske uratke. nećeš u nijednoj školi naučiti razmišljati. što ne studirate strojarstvo, elektrotehniku, fiziku, matematiku, nuklearno nešto..? jasno da pojma nemate o tome, vama je diskusija na temu ajfon vs android vrhunac znanstvene misli. nije propust ministra, već propust studenata. njima je država samo dala mogućnost da studiraju, nije obećala radno mjesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije