Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Namještanje utakmica

Mafija gasila reflektore da bi zaradila na Ligi prvaka...

Lazio Ledesma
Reuters/PIXSELL
05.03.2013.
u 09:00

Gotovo svaki tjedan od Europolove objave nalaza istrage o namještanju utakmica pojavljuju se novi detalji u toj, za nogomet ključnoj, aferi. MAX! piše o tome koliki su profiti te koliko košta namještanje.

Koeficijent na prijelaz “iz 1 u 2” ili “iz 2 u 1” jest 25-30. Visok je zbog statistike koja govori da momčad koja vodi na poluvremenu u 98% slučajeva ne gubi utakmicu.

Turski je Galatasaray u najjačem sastavu u ponedjeljak, 25. veljače protiv Orduspora na poluvremenu gubio 0-2 autogolom i golom iz jedanaesterca. Na kraju, završilo je 4:2 za turskog diva. Barcelona je protiv Seville gubila 0:1 na poluvremenu, uspjela je pobijediti 2:1. Real je u istom kolu u gostima kod Deportiva gubio 1:0, slavio je s 1:2. Ne tvrdimo ništa, to je samo prolog nastavku priče o namještanju utakmica..., piše MAX!.

Na milanski aerodrom Malpensa prošlog je tjedna letom iz Singapura sletio stanoviti Admir Suljić, 31-godišnji Slovenac bosanskih korijena. Smjesta ga je uhitila talijanska policija i provela na ispitivanje istražnim sucima u Cremoni koji o Dan Tan Seet Engu već imaju dosje od nekih 750 stranica. Suljića znamo iz akcije Offside, kad je bio jedan od glavnoosumnjičenih za namještanje u Hrvatskoj, ali se nagodio s USKOK-om.

Što dulje držati 0:0, pa golijada

Vijest da Suljić leti prema Italiji prvi je objavio Interpolov glavni tajnik Ronald Noble govoreći da Suljić u Italiju odlazi dobrovoljno te da se radi o - Dan Tanovoj desnoj ruci!

“To je gomila gluposti!” na to će Declan Hill, autor knjige “The Fix: Soccer and organized crime”. “Ovim potezom skreće se pozornost s glavnog krivca, a to je Dan Tan. Singapurske vlasti ne žele okaljati svoju antikorupcijsku oazu, a kamoli da tragovi istragu odvedu i do utjecajnijih figura. Također, Interpol ne želi da Europol prigrabi svu slavu za otkrića oko namještanja”.

Zanimljivo, singapurska je policija tek netom nakon Suljićeva “izručenja” izdala priopćenje u kojem kaže da Dan Tan sad aktivno pomaže vlastima u istrazi. K tome, Singapurci s većinom europskih zemalja nemaju potpisan ugovor o ekstradiciji. Zanimljivo je da se na sličan način krajem prošle godine talijanskim vlastima predao i srpski nogometaš Almir Gegić. Optužuju ga da je bio veza između talijanskih nogometaša i Azije. Gegić tvrdi da su talijanski istražitelji obavili sjajan posao i otkrili sve namještene utakmice u Italiji, barem one na koje se on sam kladio. No, njegovi su iskazi i puno zanimljiviji. Gegić kaže:

“U Aziji je moguće samo jednim klikom miša na određenu okladu uplatiti 20.000 dolara. Najbolja je zarada u klađenju uživo, gdje se u slučaju duljeg zadržavanja jednog rezultata, primjerice 0:0, koeficijenti na više golova na utakmici penju. Iz tog se razloga na prisluškivanim telefonima često govorilo o situacijama kad je bilo potrebno držati takav rezultat što je moguće dulje. Tako je moguće u samo 20-ak minuta zaraditi upravo nevjerojatne svote novca”, rekao je u razgovoru za Gazzetta dello Sport.

Jedna druga poznata osoba otkrila je jedan od načina na koji se namještači osiguravaju od “pada” oklade. Rovaniemi je finski grad u arktičkom krugu. “Jednog dana veljače 2011. ondje je tajnovita osoba ušla u policijsku postaju i izjavila da se u njihovu gradu nalazi svjetski poznati namještač utakmica Wilson Raj Perumal”, piše Declan Hill u kanadskom Ottawa Citizenu. Drži da je taj trenutak bio početak priče o velikoj istrazi namještanja utakmica. Finski policajci ispočetka nisu vjerovali u priču, no ta osoba do danas nepoznatog identiteta raspolagala je s previše detalja. Perumala su Finci ispočetka pratili po gradu, da bi ga naposljetku uhitili utvrdivši da je u njihovu zemlju ušao s krivotvorenim putnim ispravama. U finskom je zatvoru proveo godinu dana, a onda je prebačen u Mađarsku, gdje je bio u pritvoru pod sumnjom za namještanje utakmica tamošnjeg prvenstva. Za Perumala se može reći da je bio bliski suradnik Dan Tana. U jednom od rijetkih intervjua ustvrdit će da ga je Dan Tan “prodao” kako bi skinuo sumnju sa sebe, ali će otkriti i strukturu te način djelovanja organiziranog kriminala u nogometu kako bi Tanu vratio za to uhićenje...

Prema Perumalu, Dan Tan je bivši zatvorenik koji se i sam 1994. “uvalio” u dug od milijun i pol dolara prema lokalnoj kladionici, pa je zbrisao iz Singapura. Ipak, dogovorio se, vratio te se počeo baviti namještanjem. Pravo je pitanje odakle namještačima uopće toliki novac za uplate. Perumal odbija otkriti tko su financijeri, ali zato upućuje na činjenicu da poslove u Europi nije započeo Dan Tan, već ih je preuzeo od Eswaramoorthyja Pillaya, biznismena sumnjičenog za različite prevare u Maleziji, a ranije golmana singapurske reprezentacije. Namještanja u Europi Pillay je provodio još od 1994. financirajući neke švicarske klubove te je preko svojih igrača utjecao na rezultate. No, i sam je u Europi napravio veliki dug i bio 2008. prisiljen otići, nakon čega stvari u svoje ruke preuzima Dan Tan. Očito s “posebnim” zadacima.

Kako bi zaštitili “investicije”, Azijcima su svakakve ideje padale na pamet. Azijske kladionice priznaju uplaćene oklade čak i ako se utakmica prekine u drugom poluvremenu i ne nastavi. Tako bi Tan, Perumal i društvo u slučaju postignuća željenog rezultata podmitili domara stadiona i jednostavno ugasili reflektore. Ali, švicarski list Aargauer Zeitung otkriva i da se Dan Tanu to jednom obilo o glavu. Stavio je novac na pobjedu Fenerbahçea protiv Barcelone u Ligi prvaka 2001., a Barca je već nakon 66 minuta vodila 3:0 u Istanbulu. Jedini izlaz – gasi svjetlo. Prekid je trajao tek 22 minute jer Fenerov stadion ima i pomoćni generator.

Postavili i gradiranje utakmica

Prvi meč u Italiji, tvrdi Perumal, Dan Tan je namjestio 2009., bila je riječ o utakmici Albinoleffea u Serie B. Kasnije je Dan Tan postao i dioničarem kluba kroz tvrtku-paravan. Švicarski, pak, novinari tvrde da je Dan Tan na utakmicu Lazio - Lecce 2011. stavio dva milijuna eura kladivši se da će biti više od četiri gola. Završilo je 4:2 za Lazio, a dobitak je vjerojatno iznosio više od deset milijuna eura. Perumal ističe da se vrlo brzo pročulo za Tanove novčane mogućnosti pa u nekom trenutku više nije ni tražio suradnike, već su mu se igrači i osoblje javljali sami. Tan je isplaćivao između 600 i 800 tisuća eura različitim osobama vezanim uz konkretnu utakmicu. Ali je iste ljude zapravo radio budalama. Za taj naizgled pozamašan iznos ostvarivao je dobitke i do 15 milijuna eura. Zanimljiv je i način određivanja uloga. Declan Hill u Ottawa Citizenu kaže da se Dan Tan u jednom bečkom hotelu susreo s braćom Šapina te direktorom neimenovane europske kladionice. Tada je uspostavljeno gradiranje utakmica. Ako bi uspjeli pridobiti samo suca, utakmica bi dobila jednu zvjezdicu. Ako su u igri bila i 2-3 igrača jedne momčadi, to su dvije zvjezdice i tako sve do pet, pri čemu su u operaciju bile umiješane i uprave klubova. Tako su određivali i koliko će novca uložiti na koju utakmicu.

>>Tan noćas neće namještati – privela ga singapurska policija

>>Uhićen Admir Suljić, osumnjičenik za namještanje utakmica

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije