Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.08.2019. u 19:42

Ljetovanje na Jadranu nekoć davno bio je luksuz dostupan bogatom građanstvu i plemstvu. U industrijalizaciji poslije Drugog svjetskog rata ondašnje su radne organizacije planski usmjeravale radničke obitelji da se odmore tijekom ljetne stanke od cjelogodišnjeg rada, umjesto da to vrijeme posvete poljoprivrednim radovima.

Gradila su se masovno radnička odmarališta i zaživjela je kultura ljetovanja na moru, dotad strana ruralnom stanovništvu kakvo je prevladavalo među novom radničkom klasom. Za malen novac ljetovanje na Jadranu bilo je dostupno svima, lagat će tko kaže da to nije istina.

Jeste li ove godine ljetovali na Jadranu?

Ljetovanje je bilo pristupačno i u ratnim godinama, premda su mnoga odmarališta vrlo brzo bila razgrabljena divljom privatizacijom ili barem demolirana kako bi se lakše nakon toga otkupila.

I umjesto da je u 21. stoljeću u modernoj europskoj državi najnormalnija stvar otići na obično, nikakvo egzotično ljetovanje, malo po malo, posljednjih godina ljetovanje je hrvatskim građanima ponovno postalo luksuz. Cijene na Jadranu u nerazmjeru su s mogućnostima “običnih” ljudi.

Statistika kaže da si više od polovice naših građana ne može platiti tjedan odmora, a od Hrvatske je u EU lošija po tom pitanju jedino Rumunjska. Je li normalno što danas obitelj u kojoj su oba roditelja zaposlena ne može platiti tjedan dana ljetovanja na Jadranu?! Da obitelji s prosječnim plaćama žive da bi preživjele, što nikako ne podrazumijeva i ljetovanje od nekoliko tisuća eura?

I ta Rumunjska neće još dugo biti lošija od Hrvatske po pitanju mogućnosti odlaska na more. Dok plaće u Europi snažnije rastu u mlađim europskim članicama nego u razvijenim državama, Hrvatska i tu već poslovično zaostaje pa je tako pri dnu zemalja novih članica prema rastu plaća.

Rumunjska pak prednjači pa već četiri godine bilježi dvoznamenskasti rast plaća. Tužno je kad i iznajmljivači kažu da su Slavonci prije više dolazili na more, a danas ih uglavnom viđaju kao sezonsku radnu snagu. To zaista govori o dvije Hrvatske. 

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
22:08 26.08.2019.

Da li po utorici "ljetovanje na Jadranu" moramo gledati kao jedno od osnovnih "ljudskih prava"? Ako to ljetovanje nekome financijski nije dostupno - onda je to činjenica koja nikog na mora na nešto obvezivat. Voziti Mercedes je isto luksuz. Oni koji si taj luksuz ne mogu priuštiti bi trebali otići do poslovnice Mercedesa i tražiti taj "luksuz" po posebnim shvaćanjima "socijalne jednakosti" autorice??? Kao da smo "nekada" svi bili isti - ne nisamo bili svi isti, nismo ni sada svi isti a niti to ikada budemo bili!!

IG
igorl
10:08 27.08.2019.

Ajme drama. U Crikvenici ima apartmana za 30E / noc u sezoni. To je 210E za tjedan dana. Udaljenost 200km = cca 50E benzina ak se ide starom cestom. Imas veliki Konzum sa cijenama ko u ZG ako provuces onu njihovu bodovnu karticu. Garantiram da ljetovanje moze kostati samo 300E povrh cijene normalnog zivota tjedno i da si dvoje s prosjecnim placama to mogu priustiti. Dovoljno je ustedjeti 25E mjesecno, odnosno 6 kuna dnevno...

Avatar majkuvam
majkuvam
06:32 27.08.2019.

Tko bi rekao da ima ljudi koji ne obožavaju more i gužve?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije