Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.03.2019. u 10:15

Njemačka je vjerovala da će Hrvatska lakše proći kroz to suočavanje s prošlošću ako je sigurna unutar svojih granica i tretirana kao ravnopravan partner, nego ako joj Srbi oduzmu dio teritorija. Jesmo li to povjerenje opravdali?

Prvi put od uspostave moderne hrvatske države, dva najveća saveznika Hrvatske u svijetu, Njemačka i Sjedinjene Američke Države, odvojili su se sa zajedničke putanje i sada vuku svatko u svom smjeru po nizu suštinskih pitanja. I po pitanju ukupnog međunarodnog poretka, gdje SAD pod predsjednikom Donaldom Trumpom okreće leđa multilateralizmu, a Njemačka ga ostaje braniti. I po jednom pitanju specifičnom za prostor bivše Jugoslavije, koje je stoga važno i za nacionalnu sigurnost Hrvatske, a to je pitanje hoće li se ideja razmjene teritorija ili korekcije granica između Kosova i Srbije uspjeti ostvariti. Očito je da Trumpova administracija potiče takvu ideju, a da Njemačka predvodi one zemlje koje se protive prekrajanju granica na Balkanu, smatrajući da bi to stvorilo opasan presedan i otvorilo Pandorinu kutiju.

Sasvim je logično da se hrvatska državna politika danas trudi očuvati strateško partnerstvo sa SAD-om, ali da se ne povodi tako lako za Trumpovim putom u nepoznato, jer je Hrvatska izravno imala koristi i od međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima i pravu, i od principa multilateralizma, i od principa nepovredivosti granica. I, konačno, imali smo koristi od njemačkog razumijevanja i preciznog detektiranja uzroka raspada Jugoslavije u vrijeme kad nitko u međunarodnoj zajednici, pa ni tadašnja američka administracija, to nije razumio.

Vrijedno štivo koje nas, ako smo zaboravili, može na to podsjetiti knjiga je Michaela Libala “Njemačka politika i jugoslavenska kriza 1991. – 1992.”, napisana 1997. i prevedena na hrvatski jezik 2004., a neobično aktualna i danas, kad su mnogi principi, na temelju kojih je Njemačka zagovarala međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije, danas pod udarom ili izloženi relativizaciji. Libal je bio njemački diplomat koji je uspostavio i vodio odjel za jugoistočnu Europu u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova. Svakodnevno je bio odgovoran za provedbu njemačke politike prema bivšoj Jugoslaviji.

Njegovo svjedočanstvo je važno i očekivali biste da u Hrvatskoj to iskustvo iz prve njemačke ruke iz doba stvaranja naše države čitamo i pamtimo, ali u jednoj zagrebačkoj knjižnici Libalova knjiga koju sam ovih tjedana posudio dobila je tek prvi žig s datumom posudbe (po svemu sudeći, 15 godina stajala je neposuđena). Našao sam je i na Njuškalu, gdje očito slučajni vlasnik oglašava: “Prodajem ili mijenjam za nešto korisno.” U zemlji koja slabo čita, jedno tako korisno svjedočanstvo o borbi za međunarodno priznanje Hrvatske, aktualno i za razumijevanje današnjih međunarodnih odnosa, percipira se kao nešto beskorisno. Zapravo, žalosno.

A koje su to korisne lekcije iz te knjige koje su aktualne i danas? Ima ih puno, no evo nekoliko najvažnijih. Njemačka je u vrijeme raspada Jugoslavije bila prva od svjetskih sila koja je stala u obranu principa da sila ne može biti prihvaćena kao sredstvo politike (načelo primjenjivo i na današnju situaciju s ruskom agresijom na Ukrajinu). Njemačka je, shvaćanjem ljudi od Libala do Genschera i Kohla, prva shvatila da se sila u Hrvatskoj koristi ne za neku ponovnu uspostavu jedinstva Jugoslavije, nego za stvaranje velike Srbije i da bi svako toleriranje Miloševićeve koncepcije etnički definiranih granica značilo prijetnju gotovo svim europskim granicama.

Drugo, Nijemci poput Libala vrlo rano su i precizno shvatili, te iz toga izvukli odgovarajuće zaključke, da agresija na Hrvatsku nije građanski rat: “ništa nije toliko pridonijelo prikrivanju istinske prirode sukoba u bivšoj Jugoslaviji kao nepromišljena uporaba termina ‘građanski rat’”, piše Libal. I treće, aktualno u hrvatskoj unutarnjoj politici i danas… Njemačka, naravno, nikad nije dopuštala da na politiku međunarodne zajednice utječe srpska verzija prošlosti, odnosno pokušaji Beograda da napad na cjelovitost i neovisnost Hrvatske predstavi kao ponovnu (nakon 1945.) borbu protiv ustaša.

Ali Njemačka je sve vrijeme činila pravu stvar i u dijalogu s Hrvatskom ustrajno naglašavala vlastite napore u suočavanju s prošlošću, koji su bili preduvjet da je međunarodna zajednica potpuno prihvati. Samo je, kako piše Libal, stvar bila u vjerovanju Njemačke da će Hrvatska lakše imati to suočavanje ako je sigurna unutar svojih granica i tretirana kao ravnopravan partner, nego ako joj Srbi oduzmu dio teritorija. Danas smo već dugo sigurni unutar svojih granica i ravnopravan smo partner u međunarodnoj zajednici, no jesmo li lakše proveli to iskreno suočavanje s prošlošću? Nismo, umjesto suočavanja imamo relativiziranje ustaških zločina i znakovlja, i to je samo naša odgovornost.

>>Hrvatski apsurdi

Ključne riječi

Komentara 12

KO
koki
10:47 06.03.2019.

A zaboravil si komunisticke zlocine, kad je vec o zlocinima rijec...

ST
stefj
13:54 06.03.2019.

Eh, članak bi se suočio s jednom prošlošću, a s drugom ne bi. To ide do toga da se čak negira agresija Srbije na Hrvatsku, dok je najčešća teza da godine od 1945 do 1995 nisu postojale... Ovakvi ideološka zaključci samo povećavaju tenzije u društvu, jednostran pogled nije suocavanje, a još manje objektivni pristup.

MA
Malenkost
20:07 06.03.2019.

"no jesmo li lakše proveli to iskreno suočavanje s prošlošću? Nismo, umjesto suočavanja imamo relativiziranje ustaških zločina i znakovlja, i to je samo naša odgovornost". Pitam se da li je ova drzava i drustvo normalno? Suočavanje s prošlošću znaci ii Lustracija te otvaranje masovnih grobnica te identifikacija zlocina i zrtvi pocinjenih od komunista i partizana. Pa zar nije ova Drzava pokusala sprijeciti izrucenje Mustaca i Perkovica? dokazanih nalogodavaca i planera Ubojstava po nalogu Komunista!! Pobrojimo zrtve svih i onda razgovarajmo o proslosti. Dok Vi Komunisti svih generacija imate sigurnost da se nece iskapati i s DNA identificirati zrtve komunista i partizana, dotle ce te pricati te pricice "Drugovi Antifasisti" kako se sad nazivate znajuci i zasto. Nikada nece biti pomirbe bez Lustracije i Istine, nikad. Razdor u dustvu je sve veci, upravo zbog ovih tvrdnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije