Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2017. u 08:12

Autori lažnih vijesti veliki su manipulatori, a glavni je cilj ili zaraditi novac klikovima ili polučiti neke bitne političke poene

Već nekoliko tjedana intenzivno mi je na pameti čudna pojava koju nazivamo – lažne vijesti.

Donedavno taj fenomen zapravo nije ni postojao. Postojale su prave vijesti i nešto što u osnovi nisu bile vijesti, ali ne zato što su izmišljene, nego zato što je bila riječ o događajima koji nisu bili relevantni. No s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa u novinarstvo su na velika vrata ušle lažne vijesti. Nicale su niotkud, a Trumpovi pristaše bez ikakva kritičkog odmaka uzimali su ih zdravo za gotovo. Poslije su među njima provedena i neka istraživanja. Tako je Guardian objavio da je čak 73 posto Trumpovih pristaša kao potpuno istinito smatralo vijest da je George Soros plaćao prosvjednicima da ometaju skupove republikanskog kandidata. Iako je izvor toga ostao nepoznat, Trump je te lažne vijesti i te kako iskoristio. No ovo je relativno “inteligentna” lažna vijest u koju bi mogao povjerovati i netko tko nije pretjerano sklon nagaziti na ovakve medijske mine. Ali ima i lažnih vijesti u koje nitko tko ima trunčicu zdrave pameti i malo obrazovanja nikako ne bi trebao povjerovati. Primjer za to je vijest da Demokratska stranka želi u Floridi uvesti šerijatski zakon. Toga se na jednom predizbornom skupu dohvatio i sada već bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, čovjek koji po svome profesionalnom i intelektualnom habitusu nikako ne bi trebao nasjedati na takve gluposti.

Autori lažnih vijesti zapravo su veliki manipulatori koji koriste sve metode i tehnike koje koristi i pravo novinarstvo. Priča je napisana tako da prosječan čitatelj na prvu loptu ni ne posumnja da je postao žrtva nečije manipulacije. To se radi uglavnom iz dva razloga – da se zaradi klikanjem na priču i da se na pogrešan način pridobiju politički poeni. Prema nekim navodima, vlasnici stranica koje koriste Facebook da bi plasirali ovakve lažnjake mjesečno na tome zarade i po nekoliko desetaka tisuća dolara.

1/10

Iako se njima ne bavimo pretjerano dugo, lažne vijesti i alternativne činjenice postale su globalni problem u tolikoj mjeri da je talijanska vlada počela eksperimentalni program kojem je cilj učenike osnovnih i srednjih škola naučiti raspoznavati lažne vijesti i teorije zavjere te da ne nasjedaju na takve manipulacije. Ministarstvo obrazovanja duboko je zagrizlo u ovaj projekt. Lažne vijesti nazvalo je “kapljicama otrova koje truju mlade”, a kao glavni cilj ove izobrazbe navelo je želju da mladi postanu “lovci na lažne vijesti”. I papa Franjo najavio je da će svoje obraćanje na Svjetski dan komunikacija posvetiti lažnim vijestima.

Ne znam jesmo li mi u Hrvatskoj u ikakvoj mjeri osvijestili činjenicu da lažne vijesti postoje i kod nas i da se fabriciraju gotovo svakodnevno. Imam osjećaj da čak i neki saborski zastupnici često “popuše” ovakve nagazne mine i da zatraže desetominutnu stanku da bi cijeloj hrvatskoj javnosti priopćili najnovije informacije koje se uglavnom tiču neke najaktualnije vruće teme na hrvatskom političkom nebu. Mislim da bi nam trebali tečajevi. Svima, a osobito saborskim zastupnicima. 

Komentara 2

DC
DC
12:23 07.11.2017.

Da nije bilo Trumpa novinari nebi nikad pricali o ovim stvarima nego bi bili nastavili reciklirati vijesti kako im odgovara.

DU
Deleted user
09:39 24.10.2017.

...osobito lazi na nasim portalima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije