Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.03.2021. u 08:15

Čekati da Europa uvede zelenu putovnicu i inzistirati samo na EU cjepivima značilo bi piliti granu vlastitom turizmu

Hrvatska nije jedina turistička zemlja koja se odlučila, osim one s negativnim testom, prihvaćati turiste i s potvrdom da su cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19. U Hrvatskoj to vrijedi od četvrtka, a nešto slično je, recimo, nedavno objavila i Grčka. Hrvatska, međutim, ide i korak dalje pa i prije nego što se Europska unija o tome službeno oglasila najavljuje da neće praviti nikakve razlike među turistima na temelju toga kojim su cjepivom cijepljeni.

Kada se o tome pročuje u zemljama gdje su u opticaju i cjepiva koja (još) nisu odobrena u Europskoj uniji, za mnoge će to biti signal da upravo o Hrvatskoj počnu razmišljati kao o destinaciji za godišnji odmor u 2021. Pogotovo što će do ljeta biti cijepljeni i naši turistički djelatnici. U utorak, recimo, i najpoznatiji low cost avioprijevoznik Ryanair objavljuje da će, osim što će glavni hrvatski grad povezati s 12 europskih destinacija tijekom cijele godine, od početka ljeta letjeti i za Zadar, Split, Dubrovnik i Pulu. Sezona će, na sreću, početi i prije toga. Najave govore da se goste u većim brojkama može očekivati od Duhova, odnosno od 23. svibnja, ali obala će živnuti i sada za Uskrs.

Brojke već pomalo rastu svaki vikend. Prošlu je subotu sustav eVisitor ‘izbrojio’ 25.000 turista i tri tisuće više nego za Valentinovo, kad je u ovoj godini dosad bilo najviše gostiju. I preko tjedna ih je sve više, a u utorak ih je, recimo, bilo 18.000. Domaći su pojedinačno najbrojniji gosti i tako će biti i za predstojeći uskrsni blagdan, ali stranci u ukupnoj strukturi pomalo preuzimaju primat. Sve to, dakako, nije ni blizu uskrsnom posjetu u rekordnoj 2019. kada je gostiju bilo 180.000, a ostvarili su 566.687 noćenja.

Istini za volju, ove bi ih godine tijekom uskrsnih blagdana teško bilo toliko čak i da nema pandemije, s obzirom na to da Uskrs pada dva tjedna ranije nego 2019. To i u normalnim godinama čini razliku u desecima tisuća dolazaka.

Kako god, cilj je privući što više gostiju iz Europe, pogotovo iz okolnih, bližih zemalja i dobro je što se Hrvatska odlučila za fleksibilan pristup bez inzistiranja na formi. Čekati da Europa uvede zelenu putovnicu i inzistirati na EU cjepivima značilo bi piliti granu vlastitom turizmu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije