Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2018. u 16:48

Čuli smo razumljiv, dobro osmišljen i strukturiran program, s fiskalnim učincima i pozivom na dodatnu raspravu kakav može provesti samo premijer koji ima čvrstu većinu u parlamentu.

Teško bi bilo reći da je predsjednica jučer izvela državni udar, ali način na koji je Kolinda Grabar-Kitarović predstavila svoj gospodarski program ima elemente državnog udara te je jasna kandidatura predsjednice države za premijersko mjesto.

Čuli smo razumljiv, dobro osmišljen i strukturiran program, s fiskalnim učincima i pozivom na dodatnu raspravu kakav može provesti samo premijer koji ima čvrstu većinu u parlamentu. Sve do sada latentni sukob predsjednice i premijera oko demografskih mjera svodio se na, zapravo, manje bitnu činjenicu treba li posebno ministarstvo demografije ili ne treba. Jučer je samostalno ministarstvo postala usputna činjenica, a u prvi plan došla je oštra kritika Banskih dvora, kakvu sadašnja ekipa i nije posve zaslužila jer se na njihova pleća ne treba navaliti sav teret koji su proizvele dosadašnje političke strukture od 90-ih, no zna se tko najviše.

Što reći osim da je šteta što sličan program i mjere Hrvatska nije imala prije pet ili deset godina jer bi danas bili u nesumnjivo boljoj poziciji. Za puno toga je prekasno, puno je toga previše za naše ekonomske mogućnosti, neke stvari i nepotrebno dodvoravanje potencijalnim biračima, ali kako god da završi političko odmjeravanje snaga unutar vladajuće vrhuške i dvaju centara moći, jučer smo čuli kvalitetan program koji bi Vlada trebala preuzeti i, kako predsjednica reče, kao živi dokument raspraviti i vidjeti što se iz njega može financijski pokriti.

Pitanje je treba li graditi vrtiće za svu djecu, kad mi imamo drugu kulturu življenja, nametati rigidnu zaštitu za rad žena koja bi ih dodatno udaljila iz svijeta rada, osnivati nove institucije ili naprimjer probleme blokiranih predstavljati kao demografski problem. Mladi koji bi trebali dobivati djecu nisu ni bili u prilici doći u blokade.

Ipak, glave treba ohladiti jer tmurni oblaci i oluje ne prijete samo uranjenim ljetnim danima. Na pomolu su ozbiljne globalne turbulencije, trgovinski ratovi, usporavanje europske i svjetske ekonomije pa i naše – ranjivije od svih drugih. Lako je napisati dobar program i graditi političku karijeru na uvođenju novih prava, ali sve to treba moći platiti.

Komentara 3

PR
prajdali100
16:53 12.06.2018.

Ljubice ja ne mogu vjerovati !!! Kako skup i zakašnjeli program.Pa najskuplje je da nas uopće ne bude, da kao narod nestanemo.Ovo je sramotno.

DD
ddh
18:36 12.06.2018.

".....Kolinda Grabar-Kitarović predstavila svoj gospodarski program ima elemente državnog udara te je jasna kandidatura predsjednice države za premijersko mjesto" pise izmedju ostaloga Gataricka. Drzavni udar? To je obicno prenamaganje jedne bezobrazno uobrazene, ali po svemu sudeci nekompetentne i primitivne "novinarke" kojoj su sijanje gluposti i raznr podvale u pravcu malo Predsjednice, malo Premijera i Vlade svakodnevno zanimanje. Ali to je i tipicno za t.zv. "novinare" u Hrvatskoj (Hrvatski novinari ne postoje i njih niti nema!) koji u principu neznaju niti u kojoj se ruci drze noz i vilica, a pisu o bon-tonu. Hrpa komunistickih laprdala koja se skupila po medijima u Hrvatskoj je ta peronospora koja unistava sve pozitivno u Hrvatskoj. A pitanje je i kakve veze lazi, posmetanja i piskaranja na osnovi gledanja u kuglu imaju s novinarstvom. Ta Gataricka i njezin ceh se ponasaju kao da su izasli iz neke balkanske pecine pokazujuci pritom svoju cijelu pokvarenost i primitivnost. Ali mozda i jesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije