Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.12.2017. u 17:00

Ovaj je kadar često bio ‘zaboravljan’, potisnut od klanova kojima je bio opasnost za karijere

Potpuna promjena zapovjednog vrha Hrvatske vojske, premda najavljena, svejedno predstavlja još jedno iznenađenje i reformu koju provodi Ministarstvo obrane pod vodstvom Damira Krstičevića.

S obzirom na velik broj sveobuhvatnih reformi unutar ustroja vojske koje je već zgotovio ili ih privodi kraju, za Krstičevića se slobodno može reći da sustavno i planski mijenja kompletnu “krvnu sliku” HV-a. Već nakon godinu dana, vide to realni vojni analitičari, HV izgleda kao nova i znatno suvremenija vojska od one koju je zatekao.

A zatekao je vojsku koja je bila istjerana iz gradova i s državnih granica, vojnici su satima putovali autobusima do svojih radnih mjesta, daleko od svojih obitelji. Vojska koja se hranila bijedno, preko vikenda često i konzervama, koja je bila odjevena u stare istrošene odore, bez plaćenih dodataka na sramotno niske plaće. Vojska kojoj se dogodio skandal kad je kompletna postava “Krila Oluje” otišla na dolarske plaće u bogatu zaljevsku zemlju.

I – najvažnije, vojska u kojoj su suvremena oružja i oruđa bila rijetkost. Vojni proračun je nakon 10-godišnjeg “grickanja” bio sveden na samo četiri milijarde kuna, a kako se većina toga trošila na plaće, napretka bilo nije. Dokaz takve politike prema vojsci jest i sadašnja eskadrila borbenih aviona, MiG-ova 21, koji su nakon kontroverznog remonta uglavnom u hangarima i ne lete. Ovim promjenama u zapovjedništvima, kažu stručnjaci, Krstičević je na opće čuđenje prvi put omogućio da na zapovjedne funkcije masovno “izrone” oni vojni kadrovi koji su (do)školovani na prestižnim američkim i europskim vojnim školama.

Donedavno, nažalost, veliki dio tog kadra bio je sustavno “zaboravljan”, često potisnut od vojnih klanova kojima su ovi školovani na Zapadu predstavljali opasnost za njihove karijere. Suvišno je stoga reći kolika je popularnost i karizma Krstičevića unutar HV-a, ali odgovarajuća je navali ponosa i samopouzdanja koji opet krase HV. A i činjenica da je on i najpopularniji ministar u Vladi govori sama za sebe.

 

Komentara 51

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
18:01 12.12.2017.

Do kraja mandata HV ce biti jos veci ponos naroda,ako bude ministar jos jedan mandat,to bi bila potpuno nova Vojska u HR narod zasluzuje bolji HV moderniji HV ,za opcu sigurnost svi gradana lipe nase.General Krsticevic je uvjek medu vojskomom stalno nesto kupuje nadograduje modernizira,za svaku pohvalu do sada.

TO
ToVuS
18:13 12.12.2017.

Svaka čast ministru.

BA
balance
19:46 12.12.2017.

Vidi jugosfere što se zapjenila!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije