Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.04.2020. u 15:10

Države su zatvarale granice i time kao da su giljotinom rezale jedno po jedno od osnovnih sloboda Europske unije

Gotovo je ironično kako je ova kriza zbog koronavirusa, koja je svima nataknula maske na lice, metaforički skinula maske s mnogih lica. Uvijek kada EU pogodi kriza, a zaredale su u posljednje vrijeme, sve ono čime se inače Unija diči, solidarnost, suradnja..., strada prvo.

Nije čudno kad je riječ samo u prvotnom, prirodnom refleksu povlačenja u sebe i brige za sebe, za svoju nacionalnu državu, no kad se takav način razmišljanja pretvori u politički smjer, mnogi se zapitaju je li EU tvorevina samo za doba debelih krava. Jučerašnja odluka Suda EU da su tri europske države - Češka, Poljska i Mađarska - prekršile zakone Unije kad su odbile pomoći najpogođenijim državama u krizi, Italiji i Grčkoj, te iz prenapučenih kampova preuzeti dio izbjeglica, pod opravdanjem da bi im takav potez narušio sigurnost, amblematski je primjer solidarnosti koja ne teče u oba smjera.

Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen svako jutro održava sastanak s kolegama povjerenicima videovezom. Pred njihovim očima odvijala se još jedna dekompozicija Europske unije. Države su zatvarale granice i time kao da su giljotinom rezale jedno po jedno od osnovnih sloboda Unije. Nije se tražilo zajedničko rješenje, već se Unija raspala i svaka je država rukama i nogama pokušavala za sebe učiniti najviše što može. Kupovala je i nabavljala zdravstvenu opremu, onako kako su građani na početku krize hrlili u dućane i čistili police, gomilajući kvasac i toaletni papir. Jedna od država je već grcala u problemima - Italija - ali joj druge nisu priskočile u pomoć. Štoviše, brže-bolje donijele su odluke o zabrani izvoza zaštitne opreme dok su stotine ljudi dnevno umirale i još umiru. Među njima i liječnici.

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU zasjenila je migrantska kriza pa ova zbog koronavirusa. Ideja o dijalogu u Europi koju vodi povjerenica Dubravka Šuica, koja bi trebala donijeti neke zaključke i reformirati EU, sada je u drugom planu. Pandemija će stati, ali lekcije o krizi i bespomoćnom odgovoru EU koje su opet izbile na vidjelo ne smiju se zaboraviti. I one bi trebale biti tema. Ako ne znaju, neka pitaju Talijane koji su, unatoč katastrofi kroz koju prolaze, poslali pomoć Zagrebu nakon potresa.

Ključne riječi

Komentara 4

V1
Vinko 1
09:25 04.04.2020.

Po matemetičkom modelu po kojem se navodno širi korona virus, zapravo, rastu eksponencijalno laži. Laži koje se umjetno stvara i podržava ili svjesno i nesvjesno uz ekspnencijalni rast - straha. Riječ je o međunarodnom psihoterorizmu. To je najveća opasnost za svijet !

DU
Deleted user
16:16 03.04.2020.

kome je korona skinula maske sa lica poštovana??

V1
Vinko 1
09:21 04.04.2020.

U Francuskoj je od korone umrlo nešto preko 5.000 ljudi, a inače u toj zemlji godišnje umire redovito (mortalitet) oko 600.000 ljudi. Nije li tih navodnih korona smrti zapravo sastavni dio redovng mortaliteta =?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije