Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.02.2015. u 12:00

"Dudov svilac", Mozaik knjiga, 
129 kuna - u inzistiranju na priči o snažnoj seksualnoj privlačnosti Joanee K. Rowling pokazuje da ima dara za pisanje erotske proze

ovi kriminalistički junak je rođen. Ime mu je Cormoran Strike. Ratni je invalid (dio noge izgubio je u ratu u Afganistanu i nosi bolnu protezu koje se i srami). Privatni je istražitelj, ali i izvanbračno dijete poznatog britanskog rock-pjevača. Robustan je, krupan i magnet za žene, ili za, po njegovim riječima, posebnu vrstu žena. Izmislio ga je Robert Galbraith iza kojeg se, kao što je to poznato cijelome svijetu, krije Joanne K. Rowling, autorica serijala o Harryju Potteru.

Nakon kriminalističkog prvijenca o Cormoranu Strikeu nazvanom "Zov kukavice", a u kojem je žrtva prelijepa mulatkinja, u drugom krimiću "Dudov svilac" koji je upravo objavila Mozaik knjiga u prijevodu Mirne Čubranić, žrtva je polupoznati pisac Owen Quine. Quineov neobjavljeni roman "Bombyx mori" izaziva velike potrese u krugovima londonskih izdavača, pisaca i agenata i odmah je jasno da se u tom tajnovitom i rugalačkom rukopisu zapravo skriva ključ za otkrivanje počinitelja iznimno okrutnog, gotovo ritualnog ubojstva.

Kritika izdavačke branše

"Dudov svilac" nije tipičan krimić. Prepun je literarnih citata, tema su mu pisci, odnosi u kulturnjačkoj eliti, erotski fetiši i tabui... Autor, tj. autorica precizno je iscrtala karaktere pisaca, agenata, izdavača i zapravo snažno kritizira izdavačku branšu u cjelini. Možda je time svodila i neke svoje račune, budući da i sama jako dobro zna kako je to kao totalno nepoznati pisac nuditi svoj rukopis u nemilosrdnim kapitalističkim uvjetima u kojima su jedino bitne brojke.

Joanne K. Rowling je u tome uspjela. Mnogi nisu. E pa baš njima posvećen je ovaj razigrani krimić u kojem Cormoran Strike uz presudnu pomoć atraktivne suradnice Robin ipak pronalazi krivca čije se ime uspješno krije do samoga kraja. Istina, "Dudov svilac" nije samo pravocrtan kriminalistički roman i u tome mu je prednost. Možda će nekomu i zasmetati sva ta silna, pomalo i turistička opisivanja londonskih pubova i restorana ili minuciozni opisi izdavačkih i spisateljskih trikova i blefova, ali baš tim dijelovima autor, tj. autorica želi privući pažnju i one publike koja u pravilu ne čita krimiće kao na pokretnoj traci. Kao i u "Zovu kukavice", i u novom krimiću velika pažnja posvećuje se odnosu Cormorana i njegove podložne, ali i iznimno korisne pomoćnice Robin.

Nerealizirani ljubavni trokut

U "Dudovu svilcu" još je jače potenciran svojevrsni, još uvijek nerealizirani trokut između privatnog istražitelja, pomoćnice i njezina zaručnika, čija ljubomora u nekim novijim romanima doista može prerasti i u neko novo krivično djelo, možda čak i ubojstvo. Joanne K. Rowling u inzistiranju na priči o snažnoj seksualnoj privlačnosti pokazuje da ima dara za pisanje kurentne erotske proze. No, i ovako su u "Dudov svilac", doduše podosta diskretno, s nekom dekadentnom elegancijom, ubačene teme pomalo dandyjevskog homoseksualizma, sado-mazo seksa, nimfomanije, bračne prijevare... Ali, za izdavače je najvažnije da će nastavci serijala o Cormoranu Strikeu nastaviti izlaziti i donositi profit ne samo Joanni K. Rowling, nego i cijeloj izdavačkoj branši. Uostalom, prava na ekranizaciju romana o Cormoranu već su prodana BBC-ju, a obožavateljima lika i djela Joanne K. Rowling koja se spretno „skriva" iza širokih leđa Roberta Galbraitha preostaje tek nagađanje mašta li sama autorica o muškarcu kakav je Cormoran Strike.

>> Fašnička nedjelja umjesto Čiste srijede

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije