Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.12.2018. u 07:03

Svatko na vlasti treba se upitati što može učiniti da se takav krik majke više nikad ne čuje

Krik majke u zadarskoj sudnici i reakcija 18-godišnje žrtve brutalnog premlaćivanja, mučan su odraz nemoći pravne države i nesposobnosti Republike Hrvatske. Žrtva je prepuštena na milost i nemilost optuženom za nasilje, koji, sudeći prema optužnici, prije samo šest mjeseci milosti nije niti malo imao.

Možda je optuženog Darka Kovačevića zvanog Daruvarac boravak u zatvoru urazumio, ali 18-godišnja djevojka i njezina majka imaju više nego dovoljno razloga biti posljednje koje će to vjerovati. Tu neizvjesnost, i to prepuštanje žrtve mračnim mislima u uređenoj civiliziranoj zemlji vladavine prava, nitko, ali baš nitko ne bi smio proživljavati.

Krik koji je majka izbacila u trenutku kad je sud objavio da optuženik izlazi na slobodu, krik je očaja nezaštićene žrtve koja je krivnjom sustava dovedena u stanje potpunog gubitka vjere u pravdu i pobjede dobra nad zlom. Svatko na vlasti tko ima moć u ovoj državi treba se upitati što može učiniti da se takav krik majke više nikad ne čuje.

Sud je morao pustiti optuženika na slobodu jer je istekao maksimalni rok u kojem je mogao biti zadržan u istražnom zatvoru. Na okolnosti slučaja utjecala je promjena suca zbog zdravstvenih razloga, možda i legalna opstrukcija od obrane i druge proceduralne poteškoće poput brojnosti i možda nedostupnosti svjedoka, vjerojatno optuženikovih prijatelja.

Sve su to okolnosti koje su utjecale na trajanje postupka. Ali, u ovom slučaju govorimo o jednom od najbrutalnijih slučajeva premlaćivanja mlade djevojke na javnom mjestu pred brojnim svjedocima, uz što postoji i snimka u sudskom spisu. Stoga je nedopustivo da slučaj nije došao barem do prvostupanjske presude za šest mjeseci.

Bi li se ovakvo što dogodilo da je riječ o pretučenom djetetu nekog moćnika? Kad neki trol uputi samo prijetnju obitelji nekog dužnosnika, svjedočili smo da pravna država, što se i očekuje, djeluje promptno i efikasno šaljući poruku počinitelju, i drugim potencijalnim nasilnicima, bez obzira na to misle li ozbiljno ili ne, kao i javnosti da se u ovoj zemlji poštuje red i zakon.

Koji ne vrijede samo za optužene već i za žrtve. Krik majke u sudnici, sve govori o tomu kakve su i kome poruke poslane.

VIDEO: Suđenje Darku Kovačeviću zbog premlaćivanja djevojke
 

Komentara 28

NM
nemirno more
07:35 15.12.2018.

koje države?..pravne?...pojasnite mi to malo bolje...ili je to ona što štiti razne sanadere,vidoševiće,mamiće,..i njima slične...

DO
doktorica
07:18 15.12.2018.

ako nas država ne štiti zašto je onda plaćamo?!

KC
Kcro
07:19 15.12.2018.

Sta se s frajerima ne tuces kad si takav mangup. Djevojke tuces jado psihopatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije