Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.07.2015. u 12:00

Bivši predsjednik Mesić znao je reći da prilika čini lopova. Nije mogao više pogriješiti. Odluka čini lopova, a svi mi donosimo te odluke svakog dana

Nisam upoznao mnogo Hrvata koji otvoreno podržavaju korupciju. I ne samo to – većina bi se vjerojatno složila da je korupcija velikim dijelom odgovorna za probleme koji sputavaju našu zemlju. Vidimo korupciju u politici i mrzimo je. Međutim, kada je riječ o našim interesima, našoj obitelji ili našim prijateljima, ne smatramo svoje postupke korupcijom, već to racionaliziramo kao „pomoć“. Kada političar namjesti posao nekvalificiranoj supruzi, jasno nam je da je riječ o korupciji. No što biste vi učinili da vam sestra kaže: „Molim te, pomozi mom malom Marinu da pronađe posao. Nije završio školu, ali dobar je dečko. Znaš da mu je otac umro i treba tvoju pomoć“.

Ako ste poput većine Hrvata, povući ćete veze kako biste pomogli „malom“ Marinu. Problem je s ovim „obiteljskim“ rješenjem sljedeći: zasniva se na netočnim premisama, nepravedan je i promovira korupciju. Za početak, Marin je bio „mali“ Marin prije 22 godine, njegov je otac umro prije 16 godina, a svaki od njegova četiri ujaka aktivno služi kao muška roditeljska figura. Ženski članovi obitelji obasipaju ga pažnjom. Ukratko, Marin nije odrastao ni bez usmjeravanja ni bez ljubavi. Platili ste prvu godinu njegova studija iz poštovanja prema preminulom bratu. Marin nije osjećao neko veliko poštovanje prema vašoj pomoći pa je vrijeme i vaš novac trošio u kafićima dok je studij bio u drugom planu. Upozorili ste ga da ne može dalje tako, ali nastavio je istim tempom. Vi i vaša braća platili ste sedam godina studija, a on je dovršio godinu i pol. Zatim je proveo dvije godine ne tražeći posao.

Sada ste mu preko kolege branitelja uspjeli naći posao u Ministarstvu financija. Međutim, vaši dobronamjerni pokušaji pomoći pokrenuli su čitav niz negativnih posljedica. Marin je posao „dobio“ pored sedam drugih, bolje kvalificiranih kandidata.

Među njima je i Ema. Emu je odgojila majka nakon što joj je otac poginuo u ratu. Nisu imale mnogo novca ni veliku obitelj, ali su znale vrijednost rada i znale su što je dobro, a što zlo. Ema je diplomirala kao jedna od najboljih studentica i odlučila izgraditi uspješnu karijeru te osnovati obitelj. Međutim, nakon što je protekle tri godine provela u potrazi za poslom za koji je kvalificirana, pa i previsoko kvalificirana, shvatila je da uvijek pobjeđuje netko drugi. Ema trenutačno radi na benzinskoj crpki i pita se zašto je uopće studirala.

Damir je bio tih dečko. U djetinjstvu je mucao i njegovi su se roditelji trudili osigurati mu potrebnu pomoć. Isprva mu nije išlo u školi, ali naposljetku mu je krenulo. Položio je maturu i postao kapetan svoje nogometne momčadi. Njegov je talent prepoznat i ponuđen mu je ugovor za profesionalno bavljenje nogometom. Damir se spremao pokoriti svijet, a onda je ozlijedio ligament koljena. Operacija je uslijedila odmah, ali oporavak je bio dug. Tijekom oporavka pregledao ga je drugi specijalist kojega je šokiralo kako je loše izvedena operacija. Doktor Horvat potpuno je zbrljao operaciju. Toga je dana završila Damirova nogometna karijera. Damir je to dobro podnio i završio je studij kao jedan od najboljih studenata, baš kao Ema. Ali on i Ema imaju još nešto zajedničko: Damir već četiri godine neuspješno traži posao – netko drugi uvijek bolje prođe.

Doktor Horvat nije simpatičan i nije dobar kirurg. Otac mu je bio poznati kirurg i voditelj Odjela za ortopediju u lokalnoj poliklinici. Doktor Horvat nikada nije trebao biti primljen na medicinski fakultet, ali je primljen. Unatoč zadovoljstvu primanjima, doktor Horvat nije sretan čovjek. Osjećaj manje vrijednosti krije ispod sloja agresije, arogancije i alkohola. Damirov život nije prvi koji je nepovratno uništio, a još mu je 16 godina ostalo do mirovine.

Damir odustaje od sna o boljem životu u Hrvatskoj. Dane provodi u kladionici, a odnedavno ponovno muca. Ema je već odustala i pokušava dobiti bilo kakav posao u Münchenu. U međuvremenu, „malom“ Marinu ide odlično. Radi jednako mukotrpno kako je i studirao, ali je svejedno dobio promaknuće i postao voditelj hrvatskog programa za upravljanje državnim dugom. Prije dvije godine pridružio se stranci koja će vjerojatno pobijediti na idućim izborima. Član je njezina odbora za financije i trenutačno oblikuje ekonomski program stranke.

Marin je ukrao posao koji je Ema zaslužila. Pritom je ukrao i njezine snove, nade i njezinu zemlju. Doktor Horvat ukrao je Damiru nogometnu karijeru, dok su drugi, poput Marina, ukrali njegove snove o normalnom životu produktivnog člana zajednice. Čini se da bi Marin jednog dana mogao postati važan političar. Što mislite, kako će se ponašati u toj ulozi? A tko ga je odgojio?

Korupcija počinje – i završava – malim djelima i malim ljudima. Bivši predsjednik Mesić znao je reći – prilika čini lopova. Nije mogao više pogriješiti. Odluka čini lopova, a svi mi donosimo te odluke svakog dana.

 

Kolumnist Večernji list Milan Račić: "Ono što mi trebamo za uspješnu borbu protiv korupcije jest revolucija osobne odgovornosti!"

Posted by HRT Otvoreno on Tuesday, 30 June 2015

>> Papa Franjo: Korupcija je gangrena naroda

Komentara 5

DU
Deleted user
12:41 13.07.2015.

Kažeš da ti je lovu posudio prijatelj iz SLO i problem riješen osim ako nisi na piku medija

DU
Deleted user
13:23 13.07.2015.

Korupcija u Hrvatskoj počinje već na razini gruntovnice, stanica za teh. pregled i dimnjačara - to jest čim se ukaže prva prigoda za nešto diktirati drugima svojim potpisom. Nije istina da se radi samo o pokvarenoj visokoj politici i poslovnim krugovima nego je evidentan golem napor da se svatko dočepa neke pozicije gdje će moći nešto "ubrati sa strane", a kad ne može - e onda bijes i agresija... Da ne duljimo, korupcija počinje već s izborom šk. knjiga koje OŠ djeca dobivaju kao udžbenike - već se tu "uči" i korupcija, između ostalog.

DU
Deleted user
23:58 13.07.2015.

E milane blago tebi ako ti je mesic uzor...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije