Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2018. u 14:26

Oni koji su nekad glasovali za ljevicu, sada u Italiji biraju Pokret 5 zvijezda (M5s), a u Hrvatskoj Živi zid.

Prošlo je vrijeme tzv. tradicionalnih stranaka, samo što one to nisu shvatile. Događa se to u Italiji, koja je uvijek bila nekom vrstom političkog laboratorija, ali i u ostalim europskim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Ljevica se, kao i u Hrvatskoj, svađa i polako pokapa samu sebe. U Francuskoj su socijaliste pokopali birači. Komunizam i fašizam su nestali, samo mediji to nisu primijetili.

Koliko se pisalo o prodoru neofašističkih stranaka, a neke, kao u Italiji, nisu dobile postotke ni za ulazak u parlament. Ne prolaze bolje ni komunističke ili ljevičarske stranke. Oni koji su nekad glasovali za ljevicu, sada u Italiji biraju Pokret 5 zvijezda (M5s), a u Hrvatskoj Živi zid. Umjesto da analiziraju društvo, stranke optužuju birače što su birali “populističke” ili “protusistemske” stranke. Ne pitaju se, primjerice, nisu li birači izabrali takve protusistemske stranke zato što su sistemske sistemski loše vladale.

U društvu je nestao “red” kao skup osoba koje se radi profesije, socijalnog statusa, sličnoga načina života itd. udružuju, stvaraju zasebno tijelo, kao što je odvjetnički red, bilježnički red, novinarski red itd. Svi ti “redovi” ili korporacije tzv. civilnog društva, pa i sindikati, stranke itd. nestaju ne zato što je netko tako odredio, već zato što je tehnologija izmijenila rad i ekonomske ravnoteže.

Pojedinac je umrežen i nije mu, primjerice, potreban bilježnik za neke potvrde. Nije potreban sindikalac koji brani radno mjesto koje nestaje, jer ono jednostavno nestaje zbog napretka tehnologije. U izmijenjenom društvu nema mjesta za ideološka svrstavanja ili za stvaranje bolje budućnosti već samo za “želim sada živjeti bolje”. Stranke koje nude bolju sadašnjicu, bez obzira na to hoće li obećano moći provesti (M5s dohodak za sve, Živi zid ukidanje ovrha), dobivaju glasove. Uzaludno ih je nazivati protusistemskima.

Živimo u društvu koje se mijenja nevjerojatnom brzinom, koje više ne trpi “sistemske” stranke. Ne budu li one shvatile Heraklitovu “samo mijena stalna jest” (Panta rhei) bit će “sistemski” pokopane. Kao što se mnogima već dogodilo.

Komentara 30

Avatar Django
Django
16:05 14.05.2018.

Ne trebaju nas mediji podučavati. Dok god pozicije u društvu drže isti oni koji su ih držali u komunizmu, komunizam nije nestao.

DO
domxerex
16:04 14.05.2018.

Konačno je netko progledao i progovorio. SDPJ nije ljevica kao što ni HDZ nije desnica. U EU su sve velike stranke postale populističke i dreče preko svojih trolova u medijima da su to novi pokreti koji im otimaju birače. Sve što vifite je fake jer mediji prave takvu sliku jer od toga oni žive. Prestanite čitati mainstrem medije i pređite na alternativne na internetu i progledati ćete. Neće vam se svidjeti ali tada ćete moći nešto učinite. Izađite i potpišite za referendum za promjene izbornog sustava jer se velike stranke s dobrim razlogom boje tih promjena. Gube mogućnost nametanja kandidata i izbora. Za IK mi se živo fučka. Kako došla tako i ošla - to je samo još jedna grebalica za novac iz proračuna.

TO
tolitol
18:55 14.05.2018.

Ne, komunizam kod nas nije nestao. HDZ i SDP i ostali trabanti ekonomski su gledano čista ljevica, čisti socijalizam, Živi zid pak komunizam, narod isto tako zaziva tetošenje države od kolijevke do groba. U "komšiluku" je situacija još gora, tamo je odavno rehabilitiran fašizam (četnici) koji su u fuziji s bivšim miloševićevim komunistima te zajedno jašu na velikosrpskom populizmu. Svejedno, mi smo u EU-u i trebamo iskoristiti tu prigodu da krenemo u stvarne strukturne reforme. To neće naravno moći bez pravog zapadnoeuropskog izbornog sustava. Zato je tako bitno potpisati referendumsku incijativu koja je u tijeku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije