Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.08.2019. u 18:50

Nevjerojatno mirne reakcije na Kolindin nepostojeći intervju pokazale su kako u Sarajevu uopće nema mjesta bilo kakvom obliku radikalizma.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović početkom je tjedna boravila u uzvratnom službenom državničkom posjetu Izraelu. Unatoč nerealiziranom poslu oko kupnje izraelskih F-16, trebao je to biti još jedan posjet kao potvrda sve boljih i boljih odnosa između Hrvatske i Izraela. Potpisan je niz memoranduma o međudržavnoj suradnji, od poljoprivrede, preko kibernetičke sigurnosti do antiterorizma, a luke Rijeka i Haifa su potpisale važan sporazum o suradnji.

Može se reći kako je sve išlo svojim tijekom, a onda je, kao grom iz vedra neba, stigla vijest o navodnom intervjuu koji je Kolinda Grabar Kitarović dala Jerusalem Postu. Na hrvatskom medijskom nebu zavlada je prava radost. Što bi se reklo, evo jedna izjava koja potvrđuje sve naše predrasude. Kažu, “glupa plavuša” je izjavila kako je BiH “vrlo nestabilna država” koju su “u nekim aspektima preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama”, kao i da tu državu “kontrolira militantni islam, koji je dominantan u postavljanju agende”.

Tek smo poslije doznali kako predsjednica “Jerusalem Postu” nije dala nikakav intervju, a navodna izjava je konfabulirana kreativna interpretacija novinarke Greer Fay Cashman, koju je kasnije relativizirajući značaj priče i sama revidirala. Dok se dvije trećine “stabilne države” složilo s neizrečenom izjavom, jedna trećina se osjetila prozvanom, što je očiti dokaz koliko je lažna izjava o Bosni i Hercegovini kao nestabilnoj državi. Nit je nestabilna, nit u njoj ima mjesta ekstremizmu, što su kako smo kasnije vidjeli, pokazale nevjerojatno mirne i odmjerene reakcije iz Sarajeva.

Sljedeći uobičajenu diplomatsku praksu, tamošnje su vlasti, prvo pozvale hrvatskog veleposlanika, želeći tako utvrditi autentičnost izjave. Nisu oni kao neke nestabilne zemlje da bi skočili na prvu loptu, i onda sasvim nekontrolirano u smjeru Zagreba poslali salvu žestokih reakcija. Ma ne, reakcije službenog Sarajeva, ali i dijela tamošnje javnosti, bile su dokaz kako kod njih nema mjesta bilo kakvom obliku radikalizama, a kamoli “ne daj Bože” ekstremizma. Tako je, između ostaloga, utjecajni medijski djelatnik i kandidat SDP BiH za bošnjačkog člana predsjedništva BiH, Bakir Hadžiomerović, u duhu tolerancije preko svog Twittera poručio: “Da ne okolišamo, jebem ti mater, kobilo ustaška”. Doista pravi borac za građansku BiH, istinski glas liberalnog i tolerantnog Sarajeva. Svoj doprinos toleranciji, međusobnom uvažavanju i dobrosusjedskim odnosima dala je i ispostava katarske televizije Al Jazeera Balkans, koja je kao glavnu vijest objavila komentar pod naslovom “Je li i za Jasenovac kriv militantni islam?”.

A kada su oni kojima je posao prenošenje informacija ovako reagirali, onda ne treba čuditi što su odmah za njima političari preuzeli štafetu širenja ljubavi među narodima. Tako je bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, ustvrdio kako je svima “jasno da se radi o lažima koje izmišlja agresivna i ksenofobna politika službenog Zagreba... koja ima sve elemente fašizma”. Na istom je tragu bilo i priopćenje vodeće bošnjačke stranke SDA, koja je uglavnom ponovila fraze o “islamofobiji” i “fašizmu”, a za njima i Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je zaključilo kako se radi o “narušavanju suvereniteta BiH”. Nije izostala ni reakcija vjerskih vođa, pa je poglavar Islamske zajednice u BiH, reis Husein Kavazović, hrvatsku predsjednicu nazvao “personom što se predsjednicom Hrvatske zove”, za koju je ustvrdio da je poznata po svojim pokušajima “dehumanizacije muslimana”. Opći je dojam da je predsjedničina navodna izjava prilika mnogima da istresu ono što im već dugo leži na duši. Bio je to trenutak istine, u kojemu je, da parafraziram onu narodnu, “bijesan rekao što trijezan misli”. Unatoč olakšanju, i nakon što je Jerusalem Post korigirao sporni članak, baražna vatra s bosanske strane se ne zaustavlja, niti itko ima potrebu da se za izgovoreno ispriča. Nevjerojatno mirne reakcije na predsjedničin nepostojeći intervju pokazale su kako u Sarajevu uopće nema mjesta bilo kakvom obliku radikalizma i međunacionalne netrpeljivosti.

A kako bi i bilo kad nad braniku građanske i demokratske BiH stoji Željko Komšić, na daleko poznati ljubitelj gradnje mostova prema otvorenom moru međunacionalne suradnje. Taj demokrat, bošnjačkim glasovima izabran predstavnik najmanjeg po brojnosti naroda u BiH, sada je na svetoj misiji obrane interesa Hrvata od Hrvatske. On im umjesto federacije triju konstitutivnih naroda prodaje jednu unitarističku viziju građanske države. Tako da, kad god Željko Komšić izgovori “građanska država”, u mislima odjekuje - unitaristička džamahirija Bosna i Hercegovina.

Komentara 28

GE
genex
19:12 03.08.2019.

Ristiću MAJSTORE.Kapa do poda.Ništa dodati,ništa oduzeti.Nadam se da je službeni Zagreb konačno otvorio oči.

LA
lak0
19:29 03.08.2019.

Svijet vidi o kakvom je predsjedništvu riječ - čak je i balkanskim medijima bilo prevulgarno citirati prostakluk muslimanskog člana dok govori o predsjednici Grabar Kitarović.

BA
bakulušić
19:18 03.08.2019.

Propala im Jugoslavija, propalo im pola Bosne a u ovoj drugoj polovici nemaju apsolutnu vlast, Ankara daleko, iz Stambola ne stižu fermani, svi muslimani nisu postali "Bošnjaci"...nije njima lako. Netko mora biti kriv. A "krivac" se može prisjetiti one narodne: - Pomozi sirotu na svoju sramotu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije