Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.10.2020. u 14:38

Franjo odbacuje i “pravedni rat”, što nekima također smeta, a zaboravljaju da je papa Ivan Pavao II. tražio oprost i za križarske ratove

U katoličkim krugovima ima onih koji su treću encikliku pape Franje “Svi smo braća” (Fratelli tutti) nazvali političkom u pejorativnom smislu samo zato što im se neki dijelovi nisu svidjeli ili zato što je papa u njoj naveo i citirao velikane koji nisu katoličke vjere – Martina Luthera Kinga, Desmonda Tutua i Mahatmu Gandhija – jer su dokazali da se bez nasilja može pobijediti. Franjo odbacuje i “pravedni rat”, što nekima također smeta, a zaboravljaju da je papa Ivan Pavao II. tražio oprost i za križarske ratove. Kako se može osuditi džihad, a ne i druge “pravedne ratove”? Franjina enciklika nije dobro primljena u crkvama koje podupiru poludiktatore, poput Katoličke crkve u Poljskoj, koja podupire.

Andrzeja Dudu, ili u Mađarskoj, koja je uz Victora Orbána, ali i Pravoslavne crkve u Srbiji koja je uz Aleksandra Vučića dok je u Rusiji patrijarh Kiril sljubljen s Vladimirom Putinom. Koliko je štetna želja crkvenih čelnika da promiču nekog političara, može se vidjeti iz činjenice da je 1994. ekumenski patrijarh Konstantinopola

Bartolomej I. nazvao Radovana Karadžića “najistaknutijim sinom Našeg Gospodina Isusa Krista koji djeluje za mir”, a srpski narod kao “Božji izbor za zaštitu zapadnih granica pravoslavlja”.

Papa Franjo ipak u enciklici spominje Bartolomeja I. kao osobu koja želi zaštititi okoliš, što ga je nadahnulo za tekst prethodne enciklike “Laudato si”.

Enciklike uvijek imaju političku dimenziju. Spomenimo encikliku “Rerum Novarum” pape Lava VIII. iz 1881. godine u kojoj upozorava radničku klasu da ne upadne u ljutnju i mržnju prema bogatijima, ali upozorava i vlasnike da radnike ne tretiraju kao robove. Politička enciklika je i “Pacem in Terris” pape Ivana XXIII. kojom je 1963. godine utjecao na smirivanje napetosti između SAD-a i SSSR-a koja je izbila zbog postavljanja sovjetskih raketa s nuklearnim nabojem na Kubi.

Papa Franjo k tome ima neizmjernu teološku viziju i univerzalan duh što mu omogućuje da se obraća svim vjeroispovijestima i kulturama, agnosticima, ateistima...

Komentara 4

Avatar Observer
Observer
21:36 12.10.2020.

Pravednim i obrandbenim ratom Hrvati su uspostavili svoju drzavu, a ovaj lik iz Vatikanske raskosi, neka svoje globalisticke enciklike ostavi za sebe.

DU
Deleted user
15:09 12.10.2020.

Smiješno.

AN
anatom
22:52 13.10.2020.

Antikrist koji želi stvorit new age vjeru !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije