Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.04.2018. u 14:14

Tema je zvonka radost za birače Glasa i SDP-a pogotovo cifra: 900 milijuna kuna godišnje.

Nakon što je u Saboru izglasana ratifikacija Istanbulske konvencije, oporba je pronašla novu temu – želi reviziju Vatikanskih ugovora. Stranke Glas i HSU jučer su šefu Sabora poslale svoj prijedlog da se pokrenu pregovori o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske, a kad je o tome riječ počeli su nešto “prtljati” i u SDP-u. Međutim, Partija svoju ideju još nije konkretizirala jer se, po dobrom starom običaju, u vodstvu te stranke ne mogu dogovoriti kada bi se s tom temom točno trebalo izići u javnost.

Pola ih je za čekanje do jeseni, polovica drži da se više nema što čekati. Zapravo i ne čudi da je upravo nakon cijele gungule oko Istanbulske konvencije oporba odabrala upravo tu temu. Jer mnoge je građane, više nego ikada, iživciralo ponašanje dobrog dijela biskupa i njihovo direktno miješanje u politiku. Isto tako, nema sumnje da je tema legitimna i da je zvonka radost za većinu birača i Glasa i SDP-a. Pogotovo kada čuju podatak da Hrvatsku Vatikanski ugovori koštaju 900 milijuna kuna godišnje, više nego godišnji proračuni Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva turizma. Međutim, upitno je kakve će i hoće li uopće oporba, pogotovo SDP imati koristi od ove ideje i jesu li pogodili tajming da krenu s tom pričom. Ići s revizijom Vatikanskih ugovora u trenutku kada su rane između HDZ-a i Crkve nakon Istanbulske konvencije još uvijek svježe nema neke logike.

Upravo će ta oporbena bitka protiv Crkve samo ubrzati njihovo ponovno zbližavanje. Ali i ojačati HDZ koji bi ovu temu mogao iskoristiti za svoju homogenizaciju i protunapad. Nešto slično već je viđeno 2007. godine kada je u kampanji za parlamentarne izbore Marija Lugarić obznanila da je SDP za izbacivanje vjeronauka iz škola. Rezultat tih izbora danas je svima poznat.

I upravo iz tih razloga dobar dio vodstva SDP-a i nije da se s ovom temom izlazi sada. Navodno ni Bernardić nije oduševljen što je informacija da će i SDP tražiti reviziju izišla u javnost.

Ali, mlijeko je proliveno i nema nazad.

Komentara 15

LU
lukivoda
18:10 21.04.2018.

UDBI- s Iblerovog trga jedino koristi jer smo za njih svi hrvari ustaše i fašisti

BA
bakulušić
20:45 21.04.2018.

Bernardić, Pusić i Mrak pokušavaju ispraznim pričama vratiti glasače "antifašističke" opcije koji su preselili Plenkoviću. Bit će to nemoguća misija jer je Plenković njihov izbor "do kraja života", kako reče jedan poznati mi "antifašist" koji je uvijek, na spomen HDZ-a, dobivao ospice. Nakon što je Plenković bljesnuo, kao zvijezda petokraka, ospice mogu dobiti samo Bernardić, Pusić, Mrak-Taritaš i ostali gubitnici.

RZ
Rocky.Zg
14:19 01.07.2018.

Vjeronauk u školama je nekadašnji marksizam. Biskupi su nekadašnji politbiro. I jedni i drugi su zlo od kojeg se bježi u Njemačku. Mladost ne želi živjeti u ovakvoj Hrvatskoj, zatucanoj klerikalnoj u kojoj jedino dobro žive crkveni i ostali uhljebi. Crkva da voli ovaj siromašni narod, skinila bi mu se sa grbače, i sama raskinula Vatikanske ugovore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije