Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.02.2014. u 09:21

Posao oko angažmana Kolinde nije dovršen. HDZ nema jačeg kandidata. Je li joj pametno propustiti izbore, neka ostane njoj na procjenu

Kaže mi dobro upućen prijatelj, gotovo je, Kolinda Grabar Kitarović bit će prva na listi HDZ-a na svibanjskim izborima za Europarlament. Očekuje se da se Kolinda okuša i kao HDZ-ov protukandidat Ivi Josipoviću. Nekoliko dana poslije drugi, isto poprilično dobro informiran poznanik, uvjerava me da će Kolinda “preskočiti” i jedne i druge ovogodišnje izbore, i za Europarlament i predsjedničke. – Prihvatit će ti ona ponudu da još godinu dana ostane na dužnosti pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju – tvrdi. I zbuni me do kraja. To su ipak dijametralno suprotne informacije, ali su očito obje “istinite”. Dokazuju da “posao” vezan za angažman Kolinde nije dovršen.

Istodobno, da bi sve bilo još kompliciranije, zadarskom Hrvatskom tjedniku Kolinda daje golem i jako dobar intervju. Pitak i mudar, takav da joj odmah poželiš predati i predsjedničke i premijerske ključeve. Čitaš i ne znaš što je bolje rekla. To pak znači da je Kolinda i dalje tu, da je na “standbyu” i spremna za “političku uporabu” kod kuće. Tko se pak ovdje najviše prži na toj tihoj Kolindinoj vatrici? Sudeći prema objavljenim anketama, to je najprije aktualni predsjednik Ivo Josipović. Kažu, anketama ne treba (suviše) vjerovati, ali (uglavnom) možeš vjerovati trendovima. A trend je da je Kolinda stigla do polovice popularnosti Josipovića i da jako brzo diže rejting. I sve to na “neviđeno” jer naša dama i dalje je stotinama kilometara od Hrvatske. Analitičar, koji u pravilu dobro “gađa”, tvrdi da Kolinda u ovom trenutku “baštini” već barem 35 posto potpore Hrvata. Posve je sigurno da se ona jedina može sada izravno sukobiti s Josipovićem. I da u drugom krugu razliku između sebe i Josipovića svede u svega nekoliko postotaka.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

(Foto: Marko Prpić/Pixsell)

Kolinda je nova, svježa, obrazovana, dokazala je da ima čvrstine (kad ju je Sanader proganjao), bila je ministrica u Vladi, veleposlanica u SAD-u, sada u NATO-u, ima obitelj, supruga i dvoje djece, simpatična je, brzo misli i govori, ostala je vjerna svojoj stranci HDZ-u i u najtežim trenucima. Riječanka je pa će povući i glasove s nehadezeovskih područja i, važno, pridobit će glasove žena. Sve informacije govore da je proteklih nekoliko mjeseci Kolinda Grabar Kitarović izložena brojnim naletima “dušobrižnika” koji joj sugeriraju da odustane od političkih kandidatura. Bar zasad. Predsjednik Josipović jako dobro shvaća da mu je ona jedina realna opasnost. Oni koji njemu žele pomoći “posijat” će sjeme i gurati kandidaturu nekolicine političkih marginalaca koji bi glavnom protukandidatu oduzeli glasove. Usto će se posijati još teza, i to na desnom portalu – da za Kolindu neće glasati hadezeovci jer je žena i jer je sumnjiva zbog članstva u Rockefellerovoj “Trilaterali”, koja je u teorijama zavjera uvijek pri vrhu “vladara svijeta i novog svjetskog poretka”.

U spomenutom intervjuu Kolinda je jako lijepo zborila o Karamarku (poštuju se), a za Josipovića je, onako zgodno, rekla da će sigurno i njemu pasati izborno “preispitivanje da bude još bolji”. Meni je pak u tom intervjuu najzanimljivije njezino razmišljanje da se političar brine o novim izborima, a državnik o novim generacijama. Poručuje da razmišlja državnički. Možda je političari i dobiju za izbore, ali je izvjesno da će je kad-tad dobiti Hrvatska. Je li pak pametno i pragmatično “preskočiti” i jedne i druge iduće izbore, koji bi je još “brendirali”, neka ostane njoj na procjenu.

>> Gabrić: Između Kolinde i Željke Markić uvijek bih izabrao Kolindu

Komentara 69

ŽU
žuna
09:27 09.02.2014.

u svakom slučaju gospođa je sposobna i kao stručnjak i kao pojava. nikad se preko HDZ-a nije eksponirala, niti sam čuo da je umočena u neke mućke! Stoga smatram da bi bila dobar kandidat i dobra predsjednica. Doduše, mora biti nešto novo kao predsjednica, jer takav predsjednik kak je josipović može biti svatko od nas,ili još bolje, ukinuti to fikus-mjesto!!!!!!!!!!

CV
crna vrana
09:41 09.02.2014.

Izbori za EU parlament su mogući test za Kolindu. Tu će se vidjeti koliko teži i koliko ju elektorat percipira kao poželjnu protukandidatkinju Josipoviću. Jedno su novinarska nagađanja i telefonske ankete Cro Demoskopa i Ipsos Pulsa, a nešto sasvim drugoo elektorat s olovkom i izbornim listićem u ruci.

VL
10:20 09.02.2014.

Jedna Kolinda vrijedi za čitavu ergelu jocipovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije