Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Koliko je u stvari realan ulazak Hrvatske u Schengen iduće godine

Pitanje je hoće li francuska potpora Hrvatskoj biti dovoljna jer mnoge članice nisu sklone širenju Schengena
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
01.12.2021. u 13:01

Pitanje je hoće li francuska potpora Hrvatskoj biti dovoljna jer mnoge članice nisu sklone širenju Schengena

Plenkovićev plan, barem na prvi pogled, nije nelogičan. S francuskom potporom u jedrima, nakon nabave francuskih aviona, Hrvatska računa i na brzi ulazak u Schengen i Eurozonu, čime bi ostvarila i svoj strateški cilj: punu integraciju u Europsku uniju. Francuska potpora hrvatskom ulasku u Schengen i Eurozonu ujedno je, uz suradnju Zagreba i Pariza na planu obrane i sigurnosti, i najkonkretnija točka hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva.

Dakle, ovdje je riječ o svojevrsnoj vezanoj trgovini, premda to nitko u Zagrebu i Parizu neće potvrditi. Takva trgovina sama po sebi nije nešto loše i odiozno, s obzirom na to da je takva trgovina u europskoj politici posve uobičajena. Sklapanje savezništava radi ostvarenja partikularnih ciljeva normalno je na europskoj razini.

Međutim, u Plenkovićevu planu ipak postoje velike nepoznanice koje bi mogle zakomplicirati njegovu realizaciju. Pitanje je, naime, može li Francuska pogurati Hrvatsku u Eurozonu, i osobito u Schengen, s obzirom na to da je hrvatski ulazak u Schengen u ovom trenutku politički osjetljivije pitanje od ulaska u Eurozonu.

Koliko god Francuska bila politički snažna u EU, a ona to svakako jest, pogotovo u kontekstu tranzicije vlasti u Berlinu i odlaska dugogodišnje njemačke kancelarke Angele Merkel, veliko je pitanje hoće li francuska potpora biti dovoljna da Hrvatska tijekom sljedeće godine doista uđe u Schengen, iako je Francuska u ovom trenutku nesumnjivo politički najmoćnija članica integracije.

Da bi Hrvatska doista ušla u Schengen, takvu odluku trebaju jednoglasno podržati sve članice Unije, a nije tajna da su prema proširenju Schengena neke od njih i dalje jako rezervirane. To potvrđuje i jučerašnja informacija našeg dopisnika iz Bruxellesa Tomislava Krasneca o kolebanju Nizozemaca, tradicionalnih kočničara, prema skorom proširenju Schengena, iako nizozemski premijer Rutte i predsjednik Macron pripadaju istoj političkoj skupini na europskoj razini, pa bismo očekivali da će Macron za svoj plan najprije dobiti potporu u svom političkom klubu.

I taj detalj potvrđuje da Plenkovićev plan možda nije posve neostvariv, ali njegovo bi ostvarenje u sadašnjim političkim okolnostima u Uniji bilo ravno političkom čudu i zasigurno bi predstavljalo velik Plenkovićev politički trijumf. Baš kao što bi i njegovo neostvarenje značilo veliki neuspjeh i težak Plenkovićev poraz.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Dva borbena aviona Rafale preletjela su iznad Zagreba tijekom posjeta Emmanuela Macrona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije