Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.06.2020. u 13:07

Dok su volonteri Crvenog križa proteklih mjeseci bespoštedno pomagali i obilazili desetke tisuće najugroženijih građana, Josipa Rimac se u jeku epidemije šuljala i suučesnicama dijelila uskrsnice od 10.000 eura

Ono kad stvoriš najnapredniji električni automobil, a i dalje nisi najuspješniji Rimac... Ovako glasi još jedna u nizu duhovitih fotoporuka koje su posljednjih dana sletjele na mobitele diljem Hrvatske. Na gornjoj polovici fotoporuke naslonjen na svoj Concept One pozira genijalac Mate Rimac, a u donjoj polovici ispod najveće hrvatske zastave u državi, one s kninske tvrđave, nasmijana Josipa Rimac. Potonju se, s još 12 državnih dužnosnika i poduzetnika, sumnjiči za kaznena djela trgovanja utjecajem, zloporabe položaja i ovlasti, davanje i primanje mita. Sređivala je dozvole za vjetroelektrane, pokazalo se, nazivala okolo za poljoprivredne potpore, mijenjala pravila za zakup šumskog zemljišta, kontaktirala ministra državne imovine da pomogne investitoru i sve je to odradila u posljednjih šest mjeseci, s pozicije državne tajnice u Ministarstvu državne uprave.

Biografija Josipe Rimac, koja je, kako sama voli reći, rođena u radničkoj obitelji Čulina u Lukaru, selu pokraj Oklaja, kao najmlađa od pet sestara, uglavnom je poznata javnosti, no nekoliko crtica iz biografije dugogodišnje domaćice proslave Oluje i kninske kraljice političkog kiča posebno je zanimljivo. Riječ je o kaznenom postupku vezanom uz rješavanje stambenog pitanja obitelji Rimac, ali tim je postupkom, zanimljivo, osuđena samo službenica koja je omogućila dodjelu stanova u Kninu koji toj obitelji po zakonu ne pripadaju, no ne i Josipa Rimac jer "nije utvrđeno postojanje relevantnog stupnja sumnje" da je na kazneno djelo poticala. Službenica je u konačnici nepravomoćno osuđena na godinu dana zatvora, ali i na povrat 548 tisuća kuna, a tijekom sudskog postupka, još zanimljivije, nije željela odati ime onoga tko ju je na nedjelo navodio, već je vlastitu žrtvu podnijela stoički.

Istodobno, Josipa Rimac neometano i strelovito napreduje u hijerarhiji stranke i države, pa se u eri Tomislava Karamarka kalkuliralo s njezinim imenom za dužnost potpredsjednice Vlade, ministrice branitelja ili možebitno socijalne skrbi. Premda je na lokalnim izborima u Kninu doživjela pravi potop, kada ju je potukao nezavisni kandidat Marko Jelić, HDZ je u eri Andreja Plenkovića pozicionira na visoku dužnost u Ministarstvu uprave gdje je tada stolovao Lovro Kuščević. Čime ih je, usprkos repovima brojnih afera koji su se već tada za njom vukli, zadužila? Štoviše, Vlada je prije dvije godine upravo nju imenovala na čelo skupine koja je trebala raditi na Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, od čega se odustalo tek nakon bure u javnosti. Jer, to je ono što HDZ misli o DORH-u, USKOK-u, hrvatskom pravosuđu, institucijama sustava, o korupciji, klijentelizmu i elementarnom ljudskom poštenju. Portreti posrnule dužnosnice proteklih dana podsjetili su na još jednu zanimljivu crticu iz biografije Josipe Rimac, onu o njezinu članstvu u Hrvatskom crvenom križu, gdje je godinama obnašala dužnost potpredsjednice, sve dok je se neki dan nisu odrekli, braneći se da u toj udruzi nije imala izvršnu funkciju, već je radila na provedbi - humanitarnih aktivnosti.

Dok su volonteri Crvenog križa proteklih mjeseci bespoštedno pomagali i obilazili desetke tisuće najugroženijih građana, kako se doznalo ovih dana, ona se u jeku epidemije šuljala i suučesnicama dijelila uskrsnice od 10.000 eura. Cinik bi rekao da je učila od najboljih. Nije li Goran Pauk, njezin župan šibensko-kninski, izjavio da je uhljebio puno znanih i neznanih i da bi volio da ih je uhljebio još više? Upravo iz te močvare ponikli su ljudi poput Josipe Rimac koji su Hrvatsku pretvorili u osobni bankomat, u septičku jamu čije se dno još uvijek ne nazire.

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Mladež HDZ-SDSS
Mladež HDZ-SDSS
13:12 03.06.2020.

Čista manipulacija. Stipe Miočić je pojedinac. Josipa Rimac nije pojedinac, ona je dio hadezeovskih lopovskih struktura bez kojih ne postoji kao osoba.

Avatar Krile102
Krile102
13:17 03.06.2020.

Nije Hrvatska bankomat pojedunaca ,s njima se obracuna MUP, nego je bankomat HDZa

DU
Deleted user
13:34 03.06.2020.

Rimac je pokazatelj kako politika kod nas radi od začetka Hrvatske države do danas. Rekao bih klasični HDZ, ali to su radili i drugi pa je zapravo to način kako svi oni žive.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije