Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2019. u 13:42

Moje traumatično iskustvo gdje mi čitač nije ispravo očitao putovnicu pa sam morala u drugi red blijedo je u usporedi s iskustvom Etiopljanke u narodnoj odjeći koju su natjerali da makne i pokrov za glavu

Pored svih sloboda, rijetko koja se toliko plasira kao sloboda govora, koja obuhvaća i sve i ništa, otvarajući prostor za ideološke ili individualne interpretacije. U idealnim uvjetima sloboda govora podrazumijeva trezvenu elokventnu raspravu bez govora mržnje i provokacije gdje svi sugovornici uvažavaju mišljenja ostalih sudionika.

Čak i u najkontroliranijim uvjetima diskusija se ne razvija na ovaj način, a u posljednje vrijeme jedan od načina da se filtrira je kroz upotrebu politički korektne terminologije. Politička korektnost jedan je od onih omraženih pojmova koji sam u sebi skriva dvojakost – politički – što implicira neku vrstu naginjanja jednom gledištu na tematiku i – korektnost – koja pretpostavlja ispravljanje nečeg što je očito krivo. U vremenu kad je sve veća šansa da naše mišljenje postane dostupno na javnim platformama, raste i vrsta cenzure koja nije pravna, već društvena. S rastom mogućnosti, ali i sve većim saznanjima o svijetu, logično se nameću i restrikcije. To i daje momentum liderima koji igraju na kartu “ja kažem što drugi misle, makar bilo politički nekorektno” jer je narod iziritiran antiprotivnim aktivistima i dežurnim dušebrižnicima.

Tu najgore prolaze navodno preosjetljivi mladi, pahuljice odgajane u ružičastima balonima od helikopter roditelja. Nasuprot starijim generacijama, očito stasalim odreda u teškim uvjetima i bez vremena za razmišljanje o bilo čemu drugom doli poslu. U tome leži problem, i možda najveći revolt mlađih generacija koje i kroz prizmu političke korektnosti traže drugi narativ i prihvaćanje različitosti u društvu.

Problem kod njih, kako to nerijetko biva, militantnost je u nametanju stavova i teror manjine nad većinom zbog čega i dobivaju toliki otpor. Dok je lako iz svih navedenih razloga okarakterizirati političku korektnost kao samonametnutu cenzuru bez koristi koja sprječava izražavanje i kreativnost, bitno je zapitat se koja je polazišna točka.

Primjerice u mojoj grupi na magisteriju upravo na predmetu koji se bavio medijima i razvojem, bilo nas je 28 iz 26 zemalja. Iako se nisam slagala s generalno apokaliptičnim pristupom temi medija i prezentacije, jedan primjer izvan učionice ipak je više faktora stavio u perspektivu.

Nakon zimskih praznika svi smo se iz matičnih zemalja vratili u London i načeli temu tretmana na granici. Moje traumatično iskustvo gdje mi čitač nije ispravo očitao putovnicu pa sam morala u drugi red blijedo je u usporedi s iskustvom Etiopljanke u narodnoj odjeći koju su natjerali da makne i pokrov za glavu, višesatnog čekanja Indijca s dugom bradom ili zadržavanja Tajlanđanina s tetovažom na licu. Pretpostavljati da je naše iskustvo polazišna točka za ostale u najmanju ruku je arogantno, pa iako politička korektnosti možda nije rješenje za bolju diskusiju u društvu, barem nas podsjeća da tema o kojoj smo htjeli nešto podijeliti možda ipak zahtjeva i trenutak više razmišljanja. Nije to ideal slobodnog govora, ali je barem bliže idealu civiliziranog. 

Komentara 8

ST
stefj
14:40 24.10.2019.

Dobar tekst bez pravog zaključka... Politička korektnost i pozitivna diskriminacija danas je postala već nakaradna. Od toga da npr. u industriji zabave filmovi često postaju loši, rascjepkani ili negledljivi radi isforsirane političke korektnosti, do toga da se napadaju znanstveni radovi koji iznose dokaze suprotne opće političkim stavovima... Evo, nedavno je znanstvenica dokazala činjenicu da broj polarnih medvjeda raste (koristeći brojke iz različitih istraživanja koja su se provodila u svrhu dokazivanja da im broj pada), a ne pada, prvo su je napali, a onda je dobila otkaz. Tim istraživanjima je izbila jedan od glavnih argumenata Gretenistima ili Gretenima, kako se već zovu... Današnja politička korektnost i stvari koje se guraju pod to često se niti malo ne razlikuju od npr. fašizma i metoda koje fašizam koristi. Kod nas je to naročito izraženo kod tzv. antifašista.

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
16:26 24.10.2019.

govor mrznje je izmisljotina i orude extremnih ljevicara sa kojim se zeli ograniciti te osakatiti sloboda govora. pod izgovorom govora mrznje se redovno brisu svi komentari na raznim portalima samo zato sto se nekome nesvida istina te nezeli da se ta ista siri. govoriti i siriti stvari koje su zakonom zabranjene mogu razumjeti aii da svatko ima pravo brisati moj ili bilo ciji komentar samo zato sto ga vrijeda to UNISTAVA SLOBODU GOVORA. ako nekome nesto opsujem ili uvrijedim ga neka ide sudski i rjesi to , bio kao vrijedanje casti ili kako god a ne da svaki admin to brise. neka se svatko brine za svoje brige i probleme jer kako internet funkcionira u zadnje vrijeme to je uzasno.svi su sudci svi bi odlucivali o moralo a sami su amoralni.SLOBODA GOVORA JE SVETINJA. neciji osjecaji i subjektivnost me nezanimaju, za takve stvari imamo sudstvo i zakone te neka svatko kome je to vazno pravdu trazi pred sudom jer zato ih i imamo te placamo poreze

OO
onako_ovlaš
15:18 24.10.2019.

polazišna je točka sloboda govora,ako naime tu točku postaviš u kriterij koji je izvanjski samoj slobodi govora onda nastrada sama sloboda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije