Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.08.2019. u 09:30

Dvije minute dužeg zadržavanja kamiona na granici dovodi do kolone od 17 milja.

Detalji operacije Yellowhammer (žuti čekić u doslovnom prijevodu, ali i vrsta djetlića) iscurili su ovih dana u javnost, premda se zna da je analiza što bi se moglo dogoditi s Brexitom bez dogovora naručena još u lipnju 2018., a njezino postojanje objavljeno 6. rujna te godine.

Analizu je sastavio vladin ured odgovoran za upravljanje hitnim situacijama. Sada je Sunday Times iznio neke detalje iz kojih se vidi što će se dogoditi nakon 31. listopada, bude li tada Velika Britanija izišla iz EU bez dogovora.

Primjerice, lukom Dover dnevno prolazi 10.500 kamiona, a carinske kontrole dovest će do velikih zastoja i kolona. Izračunato je kako samo dvije minute dužeg zadržavanja kamiona na granicama dovodi do stvaranja kolone od 17 milja. Na procjenu o zastoju robe na granici novi britanski premijer Boris Johnson odgovorio je najavom zapošljavanja novih carinika.

Foto: Reuters/Pixsell

Znalo se i da će Brexit pogoditi uvoz i izvoz. Njemačka bi godišnje izgubila oko 10 milijardi eura izvoza u Veliku Britaniju, Francuska oko osam, a Italija oko četiri milijarde eura. I premda izgleda kako bi više izgubile europske države od Britanije jer imaju suficit u robnoj razmjeni, ipak bi teži čekić pao ne samo na britanske tvrtke, već prije svega na britanske građane.

No, za Britance teškoće neće biti samo prvih mjeseci zbog carina i granica, već će se nastaviti godinama s negativnim posljedicama za cijeli društveni sustav.

Zašto je sada na sva zvona udario Yellowhammer? Prema podacima lista The Independent, samo 34 posto ispitanih Britanaca je za Brexit bez dogovora, a samo 19 posto misli da bi Johnson mogao doći do nekog novog sporazuma, različitijeg od onoga do kojeg je došla donedavna premijerka Theresa May.

Time što su objavljene teške posljedice Brexita, Johnson vjerojatno želi opravdati neke promjene u svojoj “tvrdoj” politici pa ovaj tjedan ide u Berlin kancelarki Angeli Merkel i u Pariz predsjedniku Emmanuelu Macronu

Komentara 6

Avatar Observer
Observer
08:52 20.08.2019.

Ma lako cemo mi s Britanijom , EU i svim ostalim sitnicama ali kako rijesiti ZDS ?

Avatar LogikaII
LogikaII
12:44 19.08.2019.

Odluka je donesena, i sad od rezultata referenduma se plasiraju svakakve poluistine... Britanci su napuhani, bahati i ponosni, njima sama pomisao da s Njemačkom i Francuskom moraju imati vanjsku politiku je nešto što ih odavno žulja i smeta, a onda došla neka Litva, Slovenija... sami govore, nekad tko je kontrolirao London, kontrolirao je svijet, a sad da to prepuste Briselu.. bio je tu SSSR, gladan osvajanja, to je prošlo... novi vjetrovi... Nove realnosti... oni su kako sam napisao bahati, a imaju povijest, država koja je stvarno kontrolirala cijele kontinete, doslovno pola svijeta... danas mnogi mlađi rođeni u Eu i njenim beneficijama, uzimaju da je to min. da mogu puno više i trebaju puno više, gledaju nekad na veliko carstvo i poziciju u svijetu... i to je to, neovisno o tom da EU bude puno, puno slabija bez njih, puno, a tako i oni bez EU, kad se odluči rastanak tako treba biti, jer onda nastaju problemi... otiči će sa ili bez dogovora, a samo budučnost će nam kazati koje će biti posljedice za sve u EU... mislim, posljedice će biti negativne za sve, samo je pitanje do koje točke...

WI
wivvyan
14:07 19.08.2019.

Ovi stalno zastrasuju Britaniju, najjacu i najmocniju financijsku pijacu na svijetu, koja zaposljava MILION ljudi samo u financijskom sektoru, plus najvjerovatnije jos toliko I okolo po svijetu. Pa vi ste misevi za Britaniju. Nisu Britanci sami, oni imaju svoje saveznike iz Angosaxonskog svijeta, najmocnije i najbogatije zemlje na svijetu. Sama Amerika /s kojom ste vi gubitnici iz EU - ropske prcije u ocajnim odnosima/, kontrolira 90% svjetske trgovine, onda mozete zamisliti koliko ste vi mocni, kada morate podijeliti tih 10% sa Rusijom, Kinom i ostatkom svijeta? Smijurija ziva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije