Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.11.2017. u 14:02

Imaju li Interliber, Zagreb, Hrvatska i hrvatski nakladnici snage i volje za takvu utrku?

Hoće li ovogodišnji Interliber zaliječiti rane hrvatskim nakladnicima koji su morali pretrpjeti očekivani raspad knjižara iz Algoritmovog lanca iz kojeg su ranije ispali Profil i Mozaik knjiga?

Nemali broj manjih ili srednje velikih nakladnika čije su knjige bitan dio hrvatske kulturne zbilje iz propasti najvećeg našeg knjižarskog lanca izašli su sa više stotina tisuća kuna nepovratnog gubitka. A taj im je gubitak pao na živu ranu sve slabije prodaje knjiga u Hrvatskoj koja sada ima već tragični kontinuitet. Iako su hrvatski nakladnici žilavi (baš kao i hrvatski čitatelji), ne mogu se unedogled nizati loši poslovni rezultati koji nisu plod loših izdavačkih odluka i izdavanja loših knjiga, nego te čudne recesije koja u Hrvatskoj ne prestaje unatoč rastu BDP-a.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučio je konkretno pomoći nakladnicima pa im je minutu prije dvanaest drastično spustio cijene najma na Interliberu sa tri stotine kuna na jednu kunu. Tako im je prepolovio troškove nastupa na najvećem hrvatskom sajmu knjiga koji bi slijedećih godina trebao ući u utrku sa moćnijim beogradskim sajmom za titulu najboljeg i najvećeg regionalnog sajma knjiga.

Imaju li Interliber, Zagreb, Hrvatska i hrvatski nakladnici snage i volje za takvu utrku? Pa imaju, ako će im ona donijeti i pozitivne i to u prvom redu finacijske plodove, jer knjiga ne može biti samo ukras na nekoj izmaštanoj kulturološkoj torti, nego mora biti i roba koja nalazi svoje kupce i bez presudnog državnog intervencionizma. Lijepo je kada država pomaže privatno nakladničko poduzetništvo. Lijepo je kada se razvija mreža javnih knjižnica u kojima rade entuzijastični bibliotekari. Lijepo je kada se nalaze poduzetnici koji i u teškim uvjetima otvaraju knjižare. Lijepo je kada na tisuće Hrvata želi biti piscima pa pišu li ga pišu pjesme i pjesmice, romane, kratke i druge priče, eseje, drame, autoreferentna psihološka jadovanja, priručnike ... Ali, svima mora biti jasno da budućnosti hrvatskog izdavaštva (a onda i hrvatske literature, pa na kraju krajeva i hrvatskog jezika) neće biti ako hrvatski građani neće kupovati knjige. I onda ih, naravno, čitati, jer od punjenja regala i nema nekih velikih koristi. Stoga će ovogodišnji Interliber zorno pokazati kuda ide Hrvatska. Da li u pravcu osviještene europske zemlje koja ima ekonomski nezavisno stanovništvo željno spoznaja i novih saznanja ili u pravcu zemlje u kojoj knjiga ne može opstati bez državnih financijskih štaka, jer narod ima neke druge, prozaičnije prioritete i potrebe kao što su to novi automobili i motori, vikendice na moru ili u planinama, omrznute cigarete, prevrtljivi alkohol, po život opasni opijati, najnoviji modeli mobitela, dizajnirana odjeća i obuća, prekooceanska putovanja, ljubavnice i ljubavnici koji također imaju svoju cijenu, koncerti u opskurnim klubovima, borbe pasa, privatne plaže i plantaže...    

Komentara 2

ZL
zlocinackaplatforma112
16:11 06.11.2017.

Jadne su novine i portali na kojima drug d. drek ima svoju kolumnu.

VL
vladimir964
17:18 06.11.2017.

Hrvatski građani ne kupuju knjige, pošto su one u istoj cijeni sa suhim zlatom. Bez državne potpore, putem koje bi se donekle snizila cijena i ne će kupovati nitko, kada ni se za kruh nema. S druge strane tragikomična jest činjenica kako se klasici izdaju u po 500 (slovima: pet stotina) primjeraka. Ako odračunamo od te naklade obvezne primjerke knjižnicama diljem države, ostaje jadnih 2-300 komada u prodaji. Dakle, toliko je interes za njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije