Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RECEPTI LIJEČNIKA

Knjiga Joška Kalilića u utrci je za najbolju na svijetu

josko kalinic,portal
Foto: Tino Jurić/PIXSELL
1/3
14.02.2013.
u 07:53

Publikacija koju je izdao u vlastitoj nakladi u 400 primjeraka promovirana je u listopadu, a danas je ne možete nigdje kupiti jer je edicija – razgrabljena. Je li pobjednica prestižnoga izbora, otkrit će se 23. veljače u Parizu

“Prehrana i medicinski savjeti za treću životnu dob”, knjiga dr. Joška Kalilića, umirovljenog liječnika iz Splita, ušla je među šest finalista u izboru za najbolju knjigu o prehrani na svijetu objavljenu u 2012., u kategoriji zdravlje i prehrana! Riječ je o nagradi koju dodjeljuje međunarodna organizacija Gourmand International, a izbor i dodjela priznanja održat će se 23. veljače ove godine u Parizu na velikom svjetskom sajmu knjiga o prehrani.

Zaslužan za mrežu helidroma

– Pozvali su me da dođem u Pariz, ali s obzirom na to da su troškovi puta i smještaja visoki, a ja sam umirovljenik, kontaktirao sam s Ministarstvom vanjskih poslova i dogovorio da me na dodjeli nagrada predstavljaju hrvatski veleposlanik u Francuskoj te direktorica ureda Turističke zajednice – kaže dr. Kalilić čija je knjiga promovirana u listopadu prošle godine, a danas je, na žalost, ne možete kupiti nigdje. Izdao ju je u vlastitoj nakladi od 400 primjeraka koja je razgrabljena pa knjižare uzalud nazivaju i traže dodatne dok dr. Kalilić ne pronađe izdavača ili sponzora.

Sada, kada je ušla u najuži izbor među 20-ak tisuća knjiga iz 170 zemalja, to mu ne bi trebao biti problem. Naime, u konkurenciji su još autori iz Kanade, Malezije, Novog Zelanda, Venezuele i Švedske, što znači da je već sada jedna od dvije najbolje knjige te tematike u Europi!

– Ne naziva se uzalud treća životna dob zlatnom dobi. Ona to uistinu jest ako živimo ispunjenim i kvalitetnim životom, a zdrava i kvalitetna prehrana nije samo uvjet za dug i kvalitetan život nego dio opće kulture. Upravo sam zato ljudima u trećoj dobi htio pomoći jednostavnim, zdravim i jeftinim receptima, kao i nizom savjeta koji im mogu život učiniti lakšim i ljepšim – objašnjava dr. Kalilić zbog čega je i u mirovini u punom pogonu iako je iza njega ispunjena i bogata karijera. Ima 75 godina, studirao je u Zagrebu, a jedno vrijeme radio je u SAD-u, gdje je specijalizirao opstetriciju i ginekologiju. Nostalgija ga je vratila u Split, gdje se zaposlio u KBC-u kao ginekolog-onkolog. Početkom 90-ih postao je županijski pročelnik za zdravstvo, što je radio do odlaska u mirovinu. Ostat će zapamćen po mreži helidroma koji su zahvaljujući njemu izgrađeni na svim srednjodalmatinskim otocima kako bi se podigao zdravstveni standard stanovništva. U mirovini ne miruje, a posljednje se dvije godine posvetio pisanju kuharice.

Iako je knjiga namijenjena starijim ljudima, i ostali u njoj mogu pronaći zanimljivo i korisno štivo. Korice su zlatne boje jer simboliziraju “zlatnu dob”, slova su velika, a cijena je bila 49 kuna kako bi je oni kojima je namijenjena mogli i kupiti. Kako bi bila što jeftinija, fotografija nema, osim na naslovnici na kojoj je domaći kruh koji je dr. Kalilić sam ispekao. Kruhu je posvećeno i prvo poglavlje jer autor ističe da je onaj industrijski pun raznih dodataka kojima mu se poboljšavaju boja, izgled i mekoća pa drži da je zdravije, bolje i kvalitetnije jesti domaći.

Najdraža mu “Slatka ljubav”

– Kruh zna peći i moj dvogodišnji unuk. Kada ga stavim u krilo i uzmem zdjelu, on nabraja sastojke: brašno, kvasac, sol, šećer, voda. Priprema traje kratko, pet do 10 minuta, nakon toga tijesto treba ostaviti da se digne te ga peći 60 minuta na temperaturi od 180. Dobit ćete kruh kojemu su korica i sredina jednako kvalitetni, a svjež je gotovo tjedan dana – kaže dr. Kalilić. Svi su recepti vrlo jednostavni, od juha preko ribe i mesa pa sve do priloga, slastica i pića.

– Nastojao sam prehranu svesti na najjednostavnije moguće principe koji su univerzalni i svima prihvatljivi. I u Bibliji je rečeno: “Jedi svu zdravu hranu što priroda daje, ali budi umjeren zbog duševnog i tjelesnog zdravlja”, i to je univerzalan recept – tvrdi dr. Kalilić. Iako on nije bio glavni kuhar u svojoj obitelji, kuhinja ga je oduvijek privlačila.

– Kada sam bio u prilici, kuhao sam, na primjer za blagdane. Moja je supruga izvrsna kuharica i uvijek mi pomaže savjetom, ali ja sam se htio približiti tom svijetu – ističe dr. Kalilić koji je u knjizi spojio svoje kulinarsko umijeće, nutricionistička znanja, ali i liječničku praksu jer je naveo i opasnosti od ozljeđivanja u kuhinji kao i prvu pomoć koju treba primijeniti kod opeklina, porezotina i sličnog.

Savjeta koje daje drugima i sam se revno pridržava. Cijeloga života održava istu tjelesnu težinu i ima 75 kilograma, svako jutro počinje kratkom tjelovježbom, mentalno je vrlo aktivan, čita, piše i objavljuje, a nastoji jesti domaću, netretiranu hranu. Zato ovom knjigom nije iznenadio nikoga tko ga poznaje. Već je objavio knjigu “Žena i klimakterij” i pisao razne tekstove o uporabi mobitela u trećoj životnoj dobi. Upravo je pripremio članak za stručni medicinski časopis u kojemu daje jednostavne upute starijim ljudima kako koristiti računalo.

Otkako je doznao da je nominiran u uži izbor za najbolju knjigu o prehrani i zdravlju na svijetu, dao si je truda te ju je preveo na engleski jezik, za slučaj da se nakon Pariza pojavi neki zainteresirani inozemni izdavač.

– Očekujem da će moji predstavnici u Parizu organizatorima predložiti da se 2014. godine Svjetski sajam knjiga o prehrani na kojemu se dodjeljuju nagrade Gourmand Internationala održi u Splitu. To bi bilo fantastično za naš turizam i izdavaštvo – kaže dr. Kalilić.

Njemu najdraži recept, pak, jest onaj za kolač “Slatka ljubav”. Sastojci su velika količina razumijevanja, brojni poljupci, zagrljaji u pravoj dozi, dvije pune šake milovanja, osmjesi po želji, velika vjernost i jedna suza ljubomore. Recept vam nećemo otkriti jer smo uvjereni da ćete ga i sami znati pripremiti na najbolji način!

>>Prehrana bogata voćem i povrćem djeci daje energiju!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije