Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.11.2020. u 11:48

U Njemačkoj kazne za nenošenje maski iznose i do 250 eura, a naša Vlada ovaj tjedan mijenja zakon.

Vlada planira ovaj tjedan hitno izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kako bi se uvele novčane kazne za nenošenje maski na licu ondje gdje je to obavezno. Od koronavirusa umire i obolijeva sve više ljudi, bolnice su pune, kapaciteti na respiratorima gotovo popunjeni.

Stoga se uvode strože epidemiološke mjere, završili smo opet u lockdownu, ovaj put doduše blažem nego za prvog vala, ali i dalje unatoč crnim brojkama ima onih koji ne žele nositi maske. A one su nužne kako bi se spriječilo širenje virusa. S maskom na licu osoba štiti i sebe, ali i druge oko sebe. U trgovinama i javnom prijevozu svakodnevno možemo svjedočiti tome da pojedinci ne nose maske. Neki od njih budu jako neugodni kad ih se upozori da moraju imati masku, sudeći prema iskustvima djelatnika u trgovinama.

Uvođenje novčanih kazni za takve logičan je potez jer će tako barem donekle osjetiti posljedice svog neprimjerenog ponašanja i nepoštovanja zakona. Kazne za nenošenje maski nisu ništa novo u svijetu, a već su odavno uvedene i u drugim europskim zemljama. Primjerice u Njemačkoj kazne za nenošenje maski iznose do 250 eura, a u nekim gradovima poput Düsseldorfa maske su obavezne i na otvorenom prostoru.

Kad je riječ o propisivanju novčanih kazni za one koji ne poštuju Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, može se primjerice povući paralela sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Što bi se događalo u prometu kad ne bi bilo kazni, koliko bi tek onda bilo nesavjesnih vozača i prekršaja? A prometni prekršaj poput pretjecanja na punoj crti sličan je nenošenju maske. Možete pretjecati na punoj crti i imati sreće što iz suprotnog pravca nije naišlo drugo vozilo. No ono može naići baš u tom trenutku.

Onda u tom sudaru osobe mogu poginuti, odnosno biti teško ili lakše ozlijeđene. Isto je s maskama, netko može biti bez nje tamo gdje je obavezna i ne zaraziti se, ali isto se tako može zaraziti ili zaraziti druge. A od koronavirusa ljudi umiru, imaju teške ili lakše simptome. Zato je puno bolje ostati iza pune crte i nositi masku. 

VIDEO: Vlada RH predstavila nove mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije