Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.05.2017. u 14:11

Plenković ima sreću jer nasuprot sebe ima potpuno bezličnog Bernardića te Vrdoljaka, Petrova i Beljaka koji se ubiše od uvjeravanja da su na trećem mjestu

Kakvi god bili i kako god prošli na izborima, HDZ i SDP su najjači. Ali jednako je presudno pitanje – tko je treći? Jer biti treći znači biti odmah do vodećih, znači mogućnost koaliranja, ucjenjivanja, dobivanja više od zasluženog, znači moguću vlast i povlastice, znači blizinu velikih državnih tvrtki koje obrću golem novac, znači ugled u okolini, u gradu, u selu, među prijateljima, kod supruga, djece, ljubavnica itd. To su pravi razlozi zbog kojih se bije bitka za treće mjesto. Dakle, tko je treći u Hrvatskoj?

Pitanje je vrlo jednostavno jer toliki imaju odgovor. Evo primjera. Ivan Vrdoljak (HNS) kaže: “HNS pokazao da je treća politička snaga u Hrvatskoj”. Nikola Grmoja (Most) kaže: “Obranili smo sve Mostove utvrde, treća smo politička snaga u Hrvatskoj”. A kaže i Krešo Beljak (HSS): “Zadržavamo čvrstu poziciju treće stranke”. Ako, dakle, imamo tri treće stranke, imamo samo jednu prvu, najjaču i na proteklim izborima pobjedničku, HDZ. No pobjeda im nije bez sjena i sjenki, dapače! Jedan lijevi portal, koji nimalo ne pati od ljubavi za vodeću stranku, imao je poslije izbora jedan tekst sa znakovitim naslovom: “HDZ opet razvalio po vukojebinama”, a primjeri su iz Dalmatinske zagore.

Gradske sredine kažnjavaju despotsku samovolju vođe koji nameće svoga kandidata
1/66

I doista, ovi su izbori pokazali jedno proturječje koje bi HDZ moglo pratiti i u budućnosti. Naime, Andrej Plenković je svoj imidž gradio na uljuđenosti, civiliziranom ponašanju, toleranciji, antiekstremizmu, a sve to obuhvaća jedno obilježje – urbani senzibilitet. Unatoč tome, HDZ je na izborima imao najveći uspjeh u zabitima, u “vukojebinama”, a najslabiji je u najurbanijoj sredini – Zagrebu. Također je slabo prošao i u tri druga velika grada, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Mogli bismo reći, nitko dosad toliko kao najurbaniji predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nije potvrdio predodžbu, pogotovu ljevičarsku, o HDZ-u kao ruralnoj stranci. To govori dvoje – da ima sredina u kojima će HDZ premoćno pobjeđivati kakvo god vodstvo imao i da je stranka zakazala tamo gdje bi joj imidž novoga vodstva trebao jamčiti uspjehe mnogo veće od dosadašnjih. Sjetimo se, Zagreb je na prvim izborima bio HDZ-ova utvrda, s gotovo polovicom birača glavnoga grada. I žalosno je da najmoćnija stranka u posljednjih četvrt stoljeća nije u metropoli isprofilirala neku jaku osobnost, nekog prepoznatljivog gradskog stranačkog lidera koji bi bio dostojan takmac Bandiću i drugima.

Zamislite, HDZ-ov kandidat bio je gori od jedne Sandre Švaljek, od jedne Anke Mrak-Taritaš i od Brune Esih koja ga je pregazila osvojivši dvostruko više glasova od kandidata koji je na te glasove računao. Zašto je tome tako? Čemu se može pripisivati katastrofalan neuspjeh HDZ-a u Zagrebu u kojem je osvojio samo dvadesetinu (!!!) glasova?

Plenković ne voli druge ličnosti, nego se okružuje ulizicama koji će mu stalno biti u sjeni a da njihova sjena nikad neće pasti na njega. Kakvi interesi Hrvatske, kakvi interesi glavnoga grada, kakvi interesi stranke u metropoli! Važna je samo despotska samovolja kojom neprispodobivi, nepovredivi i jedini vođa nameće svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba, a takvu samovolju velike gradske sredine kažnjavaju!

Prije tjedan dana predvidio sam i Bandićev uspjeh, i zvjezdani uspon Brune Esih i najveću pljusku koju će doživjeti Plenković sa svojim kandidatom. Ali bolje od mene i drugih znali su to u HDZ-u, no ne samo da su šutjeli, nego su prijetili svima onima koji su bili protiv predsjednikova izbora. Ali Plenković ima sreću kakvu nije imao nijedan stranački čelnik u samostalnoj Hrvatskoj. Neuspjeh SDP-a na lokalnim izborima do usijanja je u stranci pojačao ionako veliko nezadovoljstvo Davorom Bernardićem. Usporedbe radi, Tuđman je nasuprot sebe ipak imao jake osobe – Savku, Tripala, Račana, Budišu, Gotovca..., Sanader Račana i Milanovića, Karamarko Milanovića, a Plenković ima potpuno bezličnog Bernardića te Vrdoljaka, Petrova i Beljaka koji se ubiše od uvjeravanja da su na trećem mjestu, do kojeg im je stalo samo zato da mogu trgovati s HDZ-om ili SDP-om koji neće tako skoro biti u prilici sami sastavljati Vladu.

Dakle, ni HDZ je sam ne bi mogao sastavljati poslije idućih parlamentarnih izbora koji će biti uskoro, jer sadašnja vlast neće imati većinu u Saboru. Nastavi li se samovolja predsjednika HDZ-a, favoriziranje poslušnika i eliminiranje ličnosti, urbani glasači mogli bi se i na tim izborima još više osipati pa će HDZ moći “razvaljivati” samo u “vukojebinama”.

Komentara 46

DU
Deleted user
14:23 26.05.2017.

Reče to Milan koji i sam dolazi iz vukojebine koje se ni do poznih godina nije uspio riješiti.

NE
nenasjedajte
16:40 26.05.2017.

kakva to ku rc ina od novinara moras biti da spomenes rijec vukoj ebina? ocigledno potjeces iz takvog mentalnog svijetonadzora... uvijek se govorilo- pokazes jednim prstem na nakog, preostala tri prsta pokazuju u tvom smjeru.... pametni ce skuzit o cem cem pricam... isprani- e nek vam je sa srecom

Avatar majmunranko
majmunranko
14:31 26.05.2017.

Ovo su gradovi u kojima je pobijedio SDP: Donja Stubica Jastrebarsko Klanjec Pregrada Zabok Zlatar Ludbreg Nova Gradiška Komiža Supetar Umag-Umago Čakovec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije