Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.04.2019. u 12:00

Premda se još ne može znati rezultat vizitacije mons. Michalika, već se počelo pisati i govoriti o smjeni kardinala Bozanića s položaja zagrebačkog nadbiskupa

Papa Franjo ovoga je tjedna potvrdio smjenu mons. Apurona s položaja nadbiskupa otoka Guama zbog slučajeva pedofilije, imenovao je mons. Gregoryja washingtonskim nadbiskupom (on je prvi Afroamerikanac na tom položaju) umjesto kardinala Wuerla koji je morao otići jer je štitio svećenike pedofile, a u Zagreb je uputio poljskog nadbiskupa Michalika kao financijskog istražitelja. Smjene, imenovanja, kontrole.

Premda se još ne može znati rezultat vizitacije mons. Michalika, već se počelo pisati i govoriti o smjeni kardinala Bozanića s položaja zagrebačkog nadbiskupa. Razlog zbog kojeg bi trebalo s Kaptola maknuti Bozanića, jedinog hrvatskog kardinala, nije jasan. Ali gotovo od kada je papa Ivan Pavao II. 1997. imenovao Bozanića zagrebačkim nadbiskupom redovito se ponavljaju glasine o njegovu mogućem odlasku u Vatikan. Bozanić, navodno, nije bio poželjan na Kaptolu pa ga se i glasinama želi preseliti u Vatikan kada ga se već ne može smijeniti. Uzima se kao primjer slovenski kardinal Rodé koji je 1997. postao ljubljanskim nadbiskupom, ali je, kako pišu mediji, smatran previše konzervativnim, pa je 2004. preseljen u Vatikan na čelo Kongregacije za svećenički život, dužnost koju je obavljao do 2011.

Ne spominje se, primjerice, mons. Perić koji je postao mostarskim biskupom 1993., a s te bi ga funkcije mnogi htjeli maknuti zbog njegova negativnog stajališta o navodnim ukazanjima u Međugorju, ali je na svome mjestu dočekao dob za umirovljenje (biskupi odlaze u mirovinu sa 75 godina). Osnovno je pitanje, bez obzira na to što se govori u Zagrebu (pa tako i u Međugorju, Ljubljani itd.), želi li papa nekoga preseliti. Bozanić je član, primjerice, Kongregacija za bogoštovlje i sakramente te još nekih papinskih vijeća, ali prema dostupnim podacima u Vatikanu ne postoji, za sada, plan da ga se pozove u Rim. Nema podataka ni da bi ga se moglo smijeniti na osnovi Kanonskog crkvenog prava, članka 401, paragrafa 2, po kojem biskup mora podnijeti ostavku “zbog nesposobnosti ili drugog snažnog razloga zbog kojeg nije sposoban obavljati svoju službu“. Vjerojatno će se o smjeni Bozanića, ako ne izbiju na vidjelo neke afere, govoriti još pet godina, odnosno do njegove dobi za odlazak u mirovinu.

Kardinal Josip Bozanić predvodio misu 

Ključne riječi

Komentara 19

PR
prajdali100
14:38 07.04.2019.

Toplo se nadam da će ovaj Silvije uskoro u mirovinu.Osobno, Bozanića ne volim ali ovaj članak je obična bljuvotina.Autor je slučaj za sebe.

DU
Deleted user
12:29 07.04.2019.

Ovaj Silvije smjenjuje Bozanica u svakom trecem clanku...

CR
crodux
13:25 07.04.2019.

Silvije Tumašević buahaaa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije