Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.07.2019. u 11:44

Još od koordiniranog proglašenja neovisnosti naših dviju susjednih i prijateljskih država, Slovenci pokušavaju dobiti malo veći komad mora nego što im po međunarodnom pravu pripada. Pitam se kako bi pjesma “Ask” izgledala da je ne izvode The Smiths nego The Slovenians

Sjedio sam u ponedjeljak, vrućeg ljetnog dana, u zatvorenom i pisao neke strašne rečenice u Luksemburgu, kad mi se u glavi pojavio onaj stih The Smithsa o vrućim ljetnim danima provedenim u zatvorenom, u pisanju strašnih stihova zubatoj djevojci u Luksemburgu (“Spending warm summer days indoors / Writing frightening verse / To a buck-toothed girl in Luxembourg”).

I odjednom je sve imalo smisla, u nekoj polušali naravno, ali u kojoj je i pola istine, ili cijela istina ako svijet odlučite, pogotovo u ovim ljetnim danima, promatrati optimističnije no inače: čitav slovensko-hrvatski spor oko granice, izlaska Hrvatske iz kompromitirane arbitraže i aktualne slovenske tužbe pred Sudom Europske unije opjevan je u toj pjesmi “Ask”. Evo kako.

Sve od zajedničkog nam, odnosno koordiniranog, proglašenja neovisnosti naših dviju susjednih i prijateljskih država, Slovenci pokušavaju dobiti malo veći komad mora nego što im po međunarodnom pravu pripada. Ali, zašto nisu lijepo pitali, umjesto da nam pokušaju oteti malo mora i malo vrlo osjetljivog kopna (Sveta Gera) u trenu kad smo bili najslabiji, braneći se od velikosrpske agresije s istoka i juga, i ne želeći eskalirati nezgodnu situaciju još i na sjeveru i zapadu?

Lijepo pitaj, pjevaju The Smiths, nećemo reći ne, ta kako bismo mogli reći ne. Zar nismo mi Hrvati kroz povijest pokazali da nam nije strana ideja strateškog prepuštanja nekog teritorija: vidi primjer teritorija današnjeg Neuma i okolice? Razumni smo mi ljudi, sigurno bismo se dogovorili da su nas Slovenci lijepo pitali.

Dobro, vjerojatno bismo i mi tada, kad već odbacujemo svu stidljivost koja nas koči u životu država i nacija (sramežljivost je lijepa, ali sramežljivost će te spriječiti u tome da činiš sve što bi želio u životu, kaže pjesnik), lijepo zamolili za neki fini komad Slovenije. Neki vrh preko 2000 metara, ili neki cestovni koridor od Macelja do Šentilja, da suvereno jezdimo u shopping u Graz, što je u to doba prije četvrt stoljeća bila omiljena sportska disciplina mnogih Hrvata (koja ni do danas nije odumrla).

Pitaj, ne budi sramežljiv, možda i dobiješ. Ali ne, Slovenci su bili preskromni da lijepo zamole. Pjesma veli da će i najveće sramežljivce zbližiti, ako već ne ljubav, možda neka bomba, u smislu neka smrtna opasnost. Ali u našem slučaju ni to.

Padale su bombe, Hrvatska nije znala hoće li preživjeti, ali ni tad Slovenci ni da zamole, a ni da odustanu od svojih mokrih snova. Nego, čekaju priliku da zgrabe, bez pitanja. Pitali su, doduše, Ivicu Račana i ovaj rekao: ajde, može. Samo što Račan nije nikog pitao u Hrvatskoj, gdje smo još uvijek imali neku vladajuću koaliciju, neki parlament, neku demokraciju, pa taj Račanov paraf na sporazum s Drnovšekom nije ni pretvoren u potpis, a kamoli u ratificirani sporazum. A i bilo je, uostalom, već kasno, i cijela priča već je bila previše kontaminirana da bismo Sloveniji udovoljili na to lijepo zamoljeno pitanje. Stvar kod sramežljivosti je u tome da je moraš prevladati odmah, a ne nakon deset godina.

Pa nas je Slovenija čekala na oštrim zavojima na našem putu prema članstvu u Europskoj uniji, pa je blokirala pregovore, pa smo ucijenjeni da pristanemo na ad-hoc arbitražu umjesto na stalne međunarodne sudove koji bi bili nadležni za ovakav spor.

Pa su Slovenci uhvaćeni u nedopuštenom, tajnom dogovaranju između agentice i suca, dogovaranju o pritisku na sudsko vijeće i o uvođenju nekih dokaza skriveno, na stražnja vrata, što je bio i ostao skandal nevjerojatnih razmjera, ma koliko ad-hoc arbitri šutjeli o tome. Pa je Hrvatska odlukom Sabora izašla iz arbitražnog sporazuma, zauzela stav da je se daljnji rad tog ad-hoc suda ne tiče, ali je sud nastavio proceduru, razmotrio skandal i zaključio da nije tako velikih razmjera, i donio presudu. Koju Hrvatska ne može priznati, a Slovenija na njoj inzistira.

Pa je Slovenija pisala “zastrašujuće stihove zubatoj djevojci u Luksemburgu” (OK, nisu stihovi, nego tužba, i nije zubata djevojka iz Luksemburga, nego bivši premijer Luksemburga, tad već predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker), ali ti stihovi nisu impresionirali Luksemburžane: Juncker i njegova Komisija odlučili su da se neće pridružiti Sloveniji u tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU. I eto nas tu gdje jesmo, provodimo tople ljetne dane u zatvorenom, pišući strašne podneske zubatim sucima u Luksemburgu, gdje je sjedište Suda EU.

A sve zapravo bez ikakvog smisla. Samo je trebalo lijepo zamoliti i danas bismo vruće ljetne dane provodili, umjesto u zatvorenom prostoru u Luksemburgu, ili na luftmadracu u velikoj slovenskoj vali ili na dekici prostrtoj na osunčanoj livadi nekog hrvatskog vrha preko 2000 metara nadmorske visine.

Ali, ima jedna druga dobra pjesma The Smithsa: That Joke Isn’t Funny Anymore. Ovaj vic nije više smiješan. 

Komentara 3

Avatar Django
Django
12:03 10.07.2019.

U to doba bila je raširena pojava od Hrvatske uzimati bez da nas se pita, pa je i žaba digla nogu.

TO
tolitol
12:26 10.07.2019.

Slovenska politika koja se i dalje ponaša kao da smo u SFRJ pa će Zagreb popustiti na lupanja iz "bratskih" republika, hrvatska politika koja je posve neozbiljno pristupila čitavom problemu, sve je to dovelo do strašno otrovne atmosfere koja truje odnose između dviju država. Prije par dana sam čitao izvješće slovenskog dopisnika iz Brisela koji je o sudskom postupku u Luksemburgu izvješćivao kao da izvješćuje iz ratne zone ili s nogometnog stadiona gdje su Slovenci uspjeli Hrvate ovako ili onako poraziti. Nevjerojatno. Zato se ne slažem s hrvatskim novinarom . Nije se radilo o "lijepom zamoljavanju", nego je hrvatska politika katastrofalno loše stvari napravila početkom 2000tih. Tada je Slovenija parafiranim dogovorom mahala kao dokazom da nema neriješenih graničnih pitanja, a Zagreb je nezainteresirano šutio. To nam se odbilo u glavu. Trebala je tada hrvatska politika jasno i glasno reći da problem postoji pa bi Slovenija možda morala pričekati na ulazak u EU. i rješavanje graničnog pitanja Ovako su hrvatskom i europskom naivnošću pripušteni unutra pa su u najgoroj balkanskoj maniri krenuli ucjenjivati. Kako god da se ovo kasnije riješilo, šteta je ogromna i za jedne i za druge.

ZO
zoranos
14:10 10.07.2019.

Slovenci rade on što bi radili i mi vjerojatno - koriste svoju poziciju u EU i ostalim institucijama u koje su ušli prije nas pa su nas mogli blokirati, ucjenjivati, pritiskati ... Situacija se okreće jer smo sada i mi u EU, a koliko got volili ili ne Plenkovića njega stvarno cijene tamo (izabrali ga pučani da bude njihov pregovarač - a to u ime nekoliko desetaka milijuna ljudi), a time i pozicija RH jača...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije